Ανοιχτό παράθυρο για νέες αλλαγές στον εκλογικό νόμο αφήνει η κυβέρνηση, με στόχο να βρεθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών που θα επιτρέψει να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στο πλαίσιο πάντοτε της απλής αναλογικής – ακόμη και για μείωση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση κατέθεσε στην πρότασή της το όριο του 3%, στο πλαίσιο ενός κοινού παρανομαστή που προέκυψε από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Ωστόσο, καθώς αυτά τα δύο κόμματα δεν μπαίνουν στη συζήτηση για να στηρίξουν την πρόταση της, η κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα ανοιχτή σε κάθε συζήτηση. «Θα δούμε πώς διαμορφώνεται η συζήτηση από εδώ και πέρα», ανέφεραν και πρόσθεταν πως υπάρχει άλλωστε η εν εξελίξει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.

Ads

Το μεσημέρι, σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για το θέμα του εκλογικού νόμου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλο είχε καταθέσει πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση του ορίου του 3%.

Βγαίνοντας από το Μαξίμου, ο Νίκος Νικολόπουλος είπε ότι φεύγει αισιόδοξος «γιατί ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε αυτή μας την πρόταση και είπε ότι θα την εξετάσει πολύ σοβαρά. Στο ερώτημα εάν φάνηκε αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων απάντησε: «Νομίζω πως υπάρχουν περιθώρια και ενδεχομένως κι αν δει και την πρόταση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, μπορεί όντως αρκετοί να το ξανασκεφτούν».

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Νίκος Νικολόπουλος, παρουσίασε στον πρωθυπουργό πρόταση για κατάργηση του 3%και εισαγωγή στον νόμο ειδικού όρου που θα προβλέπει ότι για να μπει στη Βουλή ένα κόμμα που έχει συγκεντρώσει το 1%, θα πρέπει σε αρκετές από τις 7 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας να έχει ως ελάχιστο το 1% – και ταυτόχρονα με την ψήφιση του νόμου, να απαγορευθεί η μεταδημότευση. Αυτό, είπε ο βουλευτής, θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα αμιγώς μειονοτικό κόμμα.