Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Κοτταρίδης έγραψε στη στήλη του στο newsbomb.gr, επικαλούμενος πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η επικρατέστερη ημερομηνία εκλογών είναι η 26η Μαρτίου.

Ads

Και εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης του πρωθυπουργού, αναφερόμενος στη βελτίωση του καιρού και την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, στην προσδοκία για μια σπουδαία τουριστική περίοδο και στην εθνική επέτειο που θα έχει προηγηθεί και θα έχει τονώσει το πατριωτικό φρόνημα του εκλογικού ακροατηρίου που βρίσκεται κοντά στη Δεξιά.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα. γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν ακούει τη συμβουλή της “Καθημερινής” να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών για να δείξει “θεσμική υπευθυνότητα”;

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αν συμβεί αυτό, η αντιπολίτευση θα έχει λόγους να ζητήσει “πάγωμα” διαγωνισμών, αναθέσεων, προσλήψεων, και υπουργούς κοινής αποδοχής στο μεταβατικό διάστημα.

Ads

Αν υπάρξει προκήρυξη εκλογών σε χρονικό διάστημα που τρέχει κάποιο από τα στάδια του Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, τότε αυτός «θα παγώσει αυτόματα», είπε, για παράδειγμα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΣΕΠ ο γραπτός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στην Άνοιξη.

Αν ο πρωθυπουργός όμως επιλέξει να γίνουν οι εκλογές τον Μάρτιο, αυτές θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιανουαρίου ή εντός του Φεβρουαρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και στις δύο περιπτώσεις ο γραπτός διαγωνισμός «παγώνει» αυτόματα και η διεξαγωγή του θα πραγματοποιηθεί πιθανά σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο, ειδικά αν υπάρξουν διπλές κάλπες.

Πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε «σίγουρος» για τη διεξαγωγή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα εφόσον προκηρυχθούν εκλογές.

Το βέβαιο είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να ανεβάσουν χειρόφρενο στην άσκηση της εξουσίας παρά μόνο όταν δεν θα μπορούν να κάνουν αλλιώς. Αντίθετα, η κυβερνητική μηχανή δουλεύει στο “φουλ” και οι υπουργοί προσπαθούν για τη διεξαγωγή όσο περισσότερων διαγωνισμών μπορούν να προλάβουν και, φυσικά, για όσο περισσότερους διορισμούς.