Το ενδεχόμενο να βρίσκονται η Ελλάδα και η Τουρκία σε προεκλογική περίοδο ταυτόχρονα είναι ορατό μετά τις διαρροές που διακινήθηκαν στην Άγκυρα για προσφυγή στις κάλπες στις 30 Απριλίου ή στις 14 Μαϊου.

Ads

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα δίνει όλα για να συγκρατήσει τις διαρροές από το κυβερνών κόμμα, ανακοινώνοντας αυξήσεις για τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25% ενώ ο πληθωρισμός κινείται σε εξωφρενικά ύψη. Και μετά τη συνάντησή του με τον κυβερνητικό εταίρο του Ντ. Μπαχτσελί, άρχισε και επίσημα η συζήτηση στα τουρκικά ΜΜΕ για την πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανεπίσημη συζήτησή του με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, είπε ότι οι εκλογές θα είναι διπλές και θα γίνουν μετά τον Απρίλιο. Με βάση αυτή την πρώτη δήλωση -και όχι διαρροή- για την ημερομηνία των εκλογών από το Μέγαρο Μαξίμου, προκύπτει ότι οι δυο χώρες θα βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο συγχρόνως.

Το Politico έγραψε για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου με ευθύνη της Άγκυρας για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας. Για πρώτη φορά από το 2002 όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ρ. Τ. Ερντογάν, το κόμμα του, ΑΚΡ, κινδυνεύει να χάσει στις εκλογές, που, κανονικά, θα γίνονταν στις 23 Ιουνίου.

Ads

Όπως όλα δείχνουν, ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, γνωρίζοντας ότι και η χώρα μας θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα.

Και μπορεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να έστειλε μήνυμα και στεφάνι στον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο για τον θάνατο της μητέρας του αλλά οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, ενώ έχει διευρυνθεί το casus belli για να καλύψει και την περίπτωση επέκτασης των εθνικών χωρικών υδάτων και νότια της. Κρήτης.

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι τόσο ρευστή και απρόβλεπτη που προκαλεί εντύπωση η απουσία οποιασδήποτε συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση μιας τόσο περίπλοκης εθνικής υπόθεσης.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δεν δείχνει διάθεση να αναλάβει πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης ενώ η πόλωση και η οξύτητα που χαρακτηρίζουν την πολιτική ζωή δεν ευνοούν έναν συναινετικό σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές μιλώντας στο tvxs, αυτό το γνωρίζει ο Ερντογάν, όπως επίσης γνωρίζει την πολιτικοστρατιωτική αδυναμία της ΕΕ και τις διαφορετικές προτεραιότητες των ΗΠΑ.