Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αντίστροφα «μετρά» πλέον ο χρόνος για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή.

Ads

Ο Νίκος Παππάς τελικά επέλεξε να «ανοίξει τα χαρτιά του» δηλώνοντας τη στήριξη του στον Στέφανο Κασσελάκη, μετά από συνάντηση που είχαν οι δυο τους στη Βουλή το πρωί της Τρίτης.

«Από σήμερα χτίζουμε τη Μεγάλη Παράταξη της νίκης για να ανασυγκροτήσουμε την Ελλάδα με θεσμικές αλλαγές και δικαιοσύνη παντού», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν, η οποία έθετε ως στόχο να «ξανακερδίσουμε τον κόσμο από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο».

Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής διέψευδαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συμφωνία να αναλάβει ο ίδιος την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, με δεδομένο πως ο τελευταίος δεν είναι βουλευτής. Μάλιστα, σημείωναν πως ο Νίκος Παππάς πρότεινε την παραμονή του Σωκράτη Φάμελλου στην συγκεκριμένη θέση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ads

Από την άλλη, πλευρά δεδομένο είναι ότι η πλευρά Τσακαλώτου συγκλίνει προς την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, τη βραδιά των εκλογών είχε προχωρήσει στην επισήμανση ότι «η μεταπολιτική – η έμφαση στο πρόσωπο και την εικόνα – έχουν διεισδύσει εκεί που δεν το περίμενε κανείς», «φωτογραφίζοντας» ξεκάθαρα τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σε ότι αφορά τον Στέφανο Τζουμάκα, αυτός αποτίμησε τις εκλογές ως ένα «αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζει αυτό που αποτελεί την εξέλιξη της κρίσης ηγεσίας και πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Αντιπαράθεση για το debate

Την ίδια στιγμή, αντιπαράθεση ξέσπασε αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής debate μεταξύ των δύο υποψηφίων, με την Έφη Αχτσιόγλου να αναφέρει μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Ant1 πως ζήτησε επισήμως από τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ να διερευνήσουν τις προθέσεις της Κασσελάκη επί του ζητήματος.

Από τη μεριά του, ο 35χρονος υποψήφιος πρόεδρος έσπευσε να απαντήσει μέσω facebook απορρίπτοντας την πρόταση. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε πως «η Σύγχρονη Αριστερά δεν τους θέλει απέναντι, αλλά μαζί», ενώ κάλεσε την πρώην υπουργό Εργασίας σε κοινή περιοδεία.

Λίγη ώρα αργότερα, η Έφη Αχτσιόγλου ανταπάντησε με δική της ανάρτηση στο facebook, στην οποία ανέφερε: «Ακριβώς επειδή είμαστε σύντροφοι. Για έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο επί των διακριτών μας πολιτικών θέσεων για τον κοινό μας στόχο, την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης».

«Από σεβασμό στα χιλιάδες μέλη μας που θέλουν να μάθουν τις θέσεις μας» πρόσθεσε.

«Φωνές» για μη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου

Παράλληλα, συνεχίζουν να ακούγονται φωνές -προερχόμενες κατά βάση από το στρατόπεδο Κασσελάκη- που ζητούν τη μη διεξαγωγή δεύτερου γύρου.

Την αρχή έκανε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real FM ο Γιώργος Καραμέρος υποστηρίζοντας πως «ό,τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 11 χρόνια το έκανε η κοινωνία μέσα σε μία Κυριακή. Να μην πάμε σε δεύτερο γύρο πόλωσης και εντάσεων. Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου να συνεννοηθούν στη βάση της βούλησης των πολιτών για την προεδρία του κόμματος και της Κ.Ο» ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτευσης.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε μιλώντας στο Action24 και ο Ευάγγελος Αποστολάκης τονίζοντας πως «η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Δηλαδή υπό μία έννοια αυτό που λέει ο κ. Καραμέρος και κάποιοι άλλοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να μην χρειαζόταν να προχωρήσουμε στην επόμενη εκλογική διαδικασία». Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν αντιπαραθέσεις και κόντρες, όταν ο στόχος είναι να προκύψει ένα αποτέλεσμα».

«Χυδαίο πόλεμο λάσπης κατά Αχτσιόγλου» καταγγέλλει ο Ηλιόπουλος

Από την πλευρά του, πάντως, ο Νάσος Ηλιόπουλος -ο οποίος τάσσεται στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου- χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αναστρέψιμο, ενώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Kontra, έκανε λόγο για χυδαίο πόλεμο λάσπης τις τελευταίες μέρες κατά της υποψήφια προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για μέσα που δημοσίευσαν ψεύδη και ανυπόστατα σενάρια κατά της κυρίας Αχτσιόγλου και τα οποία διακινήθηκαν συνειδητά από μέλη του κόμματος. «Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί όταν κάποιοι θεωρούν ότι ο διπλανός τους είναι υπονομευτής του πρώην προέδρου»; διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλαγή στάσης από την Έλενα Ακρίτα με «πυρά» κατά της Αχτσιόγλου

Τέλος, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αλλαγή στάσης εκ μέρους της Έλενας Ακρίτα, καθώς παρότι η ίδια είχε στηρίξει ανοιχτά την Έφη Αχτσιόγλου με αναρτήσεις της στο facebook αποκάλυψε πως στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη, εξαπολύοντας μάλιστα «καρφιά» κατά της πρώην υπουργού Εργασίας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε αν και στον πρώτο γύρο ψήφισε την Έφη Αχτσιόγλου, οι δηλώσεις της υποψήφιας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ την έκαναν να αλλάξει γνώμη.

Όπως εξήγησε, «η απαξίωση του 45% με χαρακτηρισμούς για το “θολό” αποτέλεμα και την έλλειψη σοβαρότητας των ψηφοφόρων με προβλημάτισαν ιδιαίτερα».

Συμπλήρωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «αντί να σχολιάσει επικριτικά τους συνυποψήφιους του, επέλεξε να εκφράσει τη βαθύτατη θλίψη του για την τραγωδία στη Λιβύη – κάτι που πιστώνεται θετικά στην προεκλογική του πορεία».

Μάλιστα, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε λίγο αργότερα με νέα ανάρτησή της για μια «διευκρινιστική δήλωση», ένα «υστερόγραφο», όπως ανέφερε, βάλλοντας κατά της Έφης Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα επιτέθηκε στην πρώην υπουργό Εργασίας για τη δήλωση περί «ίσων αποστάσεων» σχετικά με τους δημοσιογράφους.

«Δεν είχα αποσύρει τη στήριξη μου όταν η υποψήφια Πρόεδρος έκανε δήλωση ίσων αποστάσεων για τους δημοσιογραφους – να μην τους αδικούμε για να μη μάς αδικούν. Μαζεύτηκαν αρκετά τα οποία και κορυφώθηκαν με την δήλωση της τη βραδιά των εκλογών» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Ακρίτα.