Καθημερινά είτε ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είτε ο υπουργός Άμυνας Ακάρ προειδοποιούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην προχωρήσει σε επέκταση χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης διαμηνύοντας ότι το casus belli που αποφάσισε η τουρκική εθνοσυνέλευση το 1995 δεν ισχύει μόνο για το Αιγαίο.

Ads

Προφανώς η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση και η Τουρκία δεν έχει κανένα επιχείρημα στη βάση του διεθνούς δικαίου για να την εμποδίσει.

Αλλά η προεκλογική συνθήκη, το πολιτικό αδιέξοδο του Ερντογάν και η συμφωνία της κεμαλικής αντιπολίτευσης στους μαξιμαλισμούς της εξωτερικής πολιτικής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια σκληρή τουρκική απάντηση που μπορεί να οδηγήσει σε κορύφωση της έντασης, ακόμη και σε θερμό επεισόδιο.

Το ερώτημα δεν είναι πόσο θα τραβήξει το σκοινί η Αγκυρα αλλά πόσο θα το τεντώσει η Αθήνα.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης των εθνικών χωρικών υδάτων στην Κρήτη και επομένως είναι υποχρεωμένος να στηρίξει μια τέτοια επιλογή (ακόμη και αν διαφωνήσει δημόσια η “Ομπρέλα”). Ο Ν. Ανδρουλάκης επίσης ζητά επιμόνως αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία και άρα δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει, εάν η κυβέρνηση κάνει αυτό το βήμα.

Μια τόσο ευρεία συναίνεση είναι πειρασμός για τον Κ. Μητσοτάκη, όπως και η άσκηση γοητείας στην δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και ακόμη δεξιότερα.

Στην ατέρμονη εκλογολογία που βρίσκεται σε εξέλιξη τα επιχειρήματα που διατυπώνονται υπέρ της μιας ή της άλλης ημερομηνίας έχουν να κάνουν με την αύξηση των συντάξεων, την εκδρομή του Πάσχα, την έναρξη των πανελλαδικών και της θερινής τουριστικής σεζόν, ακόμη και του πατριωτικού φρονήματος που διεγείρει η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου.

Η παράμετρος της έντασης στα ελληνοτουρκικά δεν λαμβάνεται κατά κανόνα υπόψη.

Μετά τη γιορτή των Φώτων ο Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κομοτηνή και έτσι θα εγκαινιαστεί το 2023 των ελληνοτουρκικών που δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε και πώς θα τελειώσει.