O Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο τελικός νικητής των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, με μεγάλη διαφορά από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ads

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής, τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου. Με καταμετρημένο πάνω από το 95% των ψήφων, η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Νίκος Ανδρουλάκης: 67,9% (132.706 ψήφοι)
  • Γιώργος Παπανδρέου: 32,1% (62.748 ψήφοι)

Αξίζει να σημειωθεί πως στον β’ γύρο ψήφισαν πάνω από 200.000 πολίτες, συγκεκριμένα 206.180. Από αυτούς, 204.662 ψήφισαν στην Ελλάδα και 1.534 άτομα σε εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό. Οι κάλπες ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν στις 19:00 ωστόσο δόθηκε παράταση μισής ώρας στη διαδικασία. Πρόκειται για αριθμό πολύ υψηλότερο από τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του 2017, όταν είχαν ψηφίσει 156.000 άνθρωποι. Ο αριθμός των ψηφοφόρων του δεύτερου γύρου αντιστοιχεί στο 76% όσων πήγαν την πρώτη Κυριακή, ξεπερνώντας το 73% που είχε σημειωθεί στον δεύτερο γύρο του 2017.

Οι πρώτες δηλώσεις Ανδρουλάκη

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επιβλητική επικράτησή του, εν μέσω αποθέωσης από υποστηρικτές του στη Χαριλάου, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως «σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Η νέα εποχή αρχίζει με δυναμισμό με αισιοδοξία με αυτοπεποίθηση. με τη δική σας ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε ενωμένοι».

Ads

«Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν. Με αυτή τη συμμετοχή έκαναν την παράταξή μας πιο δυνατή και θύμισαν πόσο βαθιά ρίζα έχει το Κίνημα στην ελληνική κοινωνία. Τους καλώ όλους να σεβαστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα», τόνισε και συνέχισε:

«Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητές είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη. Ευχαριστώ όσους με στήριξαν, την οικογένειά μου, τους χιλιάδες εθελοντές όλων των ηλικιών σε όλη την Ελλάδα που έγιναν η ψυχή της παράταξης. Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη μεγάλη νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας. Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της εθνικής αξιοπρέπειας. Ξεκινάμε ένα νέο ταξίδι, γιατί το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ ενωμένο δυνατό».

Επικοινωνία Παπανδρέου και Ανδρουλάκη 

Ο Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε στον Νίκο Ανδρουλάκη λίγο πριν τις 9, όταν και πια ήταν ξεκάθαρη η επικράτηση του 42χρονου Κρητικού στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Ο πρώην πρωθυπουργός τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη, ενώ οι δυο τους συμφώνησαν να προχωρήσει η παράταξη ενωμένη και να μεγαλώσει ώστε να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό. 
    
Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε: «Και σήμερα, η συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία ήταν μεγάλη. Είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας. Έχω ήδη εκφράσει στον Νίκο Ανδρουλάκη τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία. Όλοι μαζί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών των φίλων και των δημοκρατών πολιτών. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά, ώστε να φτιάξουμε μια πλειοψηφούσα παράταξη».

Συγχαρητήρια Λοβέρδου

O Aνδρέας Λοβέρδος συνεχάρη τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη νίκη του, μέσω της προσωπικής του σελίδες στο twitter. 

Παύλος Γερουλάνος: Απαίτηση η σύγχρονη προοδευτική πρόταση

Μετά τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος στον α’ γύρο των εκλογών, δήλωσε: «Επικοινώνησα με τον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρώ για τη νίκη του και να του ευχηθώ καλή δύναμη. Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αναλαμβάνει το τιμόνι της παράταξης σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία η λαϊκή απαίτηση για μια σύγχρονη προοδευτική πρόταση απέναντι στη συντήρηση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιτακτική και συνάμα ενθουσιώδης.

Οι πολίτες με τη σημερινή εντυπωσιακή συμμετοχή τους στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι προοδευτικές Ελληνίδες και Έλληνες μίλησαν, η φωνή τους είναι ισχυρή και η εντολή τους ξεκάθαρη: Ενότητα, Αναγέννηση και Νίκη. Η ευθύνη μας είναι πρωτίστως απέναντι στις προσδοκίες τους».

Συγχαρητήρια από Χρηστίδη και Καστανίδη

Ο Παύλος Χρηστίδης επικοινώνησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για την νίκη του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής. Από την πλευρά του, ο Χάρης Καστανίδης σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη. Του εύχομαι καλό και δημιουργικό έργο. Πρώτη συνθήκη για την ανάταξη της παράταξης η ενότητά της».

Νίκος Ανδρουλάκης, από την ΠΑΣΠ, στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε το 1979 και κατάγεται από την Κρήτη. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον».

Το 1997 αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ Ξάνθης και δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας της. Γίνεται μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ το 2001. Το 2006, εκλέγεται στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως εκπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης και το 2007 μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Το 2008, στα 29 του χρόνια, κάνει ηχηρή την παρουσία του στα στελέχη του κόμματος και εκλέγεται δεύτερος σε σταυρούς στο «Εθνικό Συμβούλιο» (δηλαδή στην Κεντρική Επιτροπή), πίσω από τη Φώφη Γεννηματά. Δηλωμένος «βενιζελικός» και ένας εκ των συνομιλητών του Κώστα Σημίτη. Πέντε χρόνια μετά, το 2013, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αντικαταστήσει τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι ο νέος Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2014 ανακοινώνεται η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την «Ελιά». Βγαίνει δεύτερος με 113.719 σταυρούς. Το 2017 θέτει υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές ηγεσίας κεντροαριστεράς του 2017. Πηγαίνει στον δεύτερο γύρο με τη Φώφη Γεννηματά και έρχεται δεύτερος με 66.483 ψήφους.

Τον Μάιο του 2019 επανεκλέγεται ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, πρώτος με 180.822 ψήφους. Τον Ιούλιο του 2021 ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητά του στις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Ο Νικος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε νικητής της εσωκομματικής μάχης και είναι πλέον ο νέος πρόεδρος του κόμματος.