Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, και ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, συγκρούστηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε ένα έντονο debate και μια σκληρή αντιπαράθεση με συνεχείς μομφές μεταξύ τους, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ads

Ο σοσιαλιστής ηγέτης (PSOE/S&D) ήταν πολύ νευρικός καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία ξεκίνησε στις 22.00 και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (10/7).

Ο Νούνιεθ Φεϊχόο, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP/EPP), ήταν πολύ πιο ήρεμος από τον σοσιαλιστή αντίπαλό του. “Σου προτείνω να ηρεμήσεις”, είπε αρκετές φορές στον ηγέτη των Σοσιαλιστών.

Υπήρχαν πολλά σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο, ιδίως σε θέματα οικονομίας, δικαιωμάτων των γυναικών και του γεγονότος ότι το PP θα μπορούσε να φθάσει με το ακροδεξιό κόμμα Vox (ECR) εάν δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία (176 έδρες σε σύνολο 350) στις 23 Ιουλίου.

Ads

Στο τέλος των πρώτων 45 λεπτών, και οι δύο ηγέτες διέκοψαν αρκετές φορές, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον ότι δεν λέει την αλήθεια, και διαμαρτυρήθηκαν στους συντονιστές του debate επειδή ο ένας δεν άφηνε τον άλλον να μιλήσει για να πει την άποψή του.

«Αφήστε με να μιλήσω», «Δεν είναι αλήθεια», «Θα με αφήσετε να μιλήσω;» είπε πολλές φορές ο Σάντσεθ στον Νούνιεθ Φεϊχόο, ο οποίος παραπονέθηκε επίσης για τις ίδιες «παρεμβάσεις» από τον πολιτικό του αντίπαλο.

Ούτε κόλαση, ούτε οικονομικός παράδεισος

Αντιμέτωπος με μια οικονομική προοπτική που ο ηγέτης του PP χαρακτήρισε «καταστροφική», ο Σάντσεθ υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια η απασχόληση στην Ισπανία αυξήθηκε «όσο ποτέ άλλοτε» και έφτασε σχεδόν τα 21 εκατομμύρια εργαζομένους.

Από την άλλη πλευρά, είπε ο Σάντσεθ, ο πληθωρισμός έχει πέσει κάτω από το 2%. Η Ισπανία «ελέγχει τον πληθωρισμό όπως καμία άλλη ευρωπαϊκή οικονομία», τόνισε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών.

Ο ηγέτης του PP επιτέθηκε στον Σάντσεθ για την τελευταία αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 30%, τα «ολοένα και πιο ακριβά» στεγαστικά δάνεια, τις αυξήσεις φόρων κατά 42% και ότι η Ισπανία ήταν από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που ανέκτησε το ΑΕΠ της σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

«Αυτός (ο Σάντσεθ) έχει την οικονομική πολιτική του λαϊκισμού των Unidas Podemos (με τους οποίους το PSOE κυβέρνησε σε συνασπισμό την οικονομική πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος, αυτή του “Σαντσισμού” και μια μικρή δόση Σοσιαλιστικού Κόμματος», τόνισε ο Νούνιεθ Φέιχοο.

Συμφωνία κυρίων

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της συζήτησης ήρθε όταν ο ηγέτης του PP δεσμεύτηκε να διευκολύνει την τοποθέτηση του Σάντσεθ.

«Εάν είναι ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους, θα απέχω», δήλωσε ο Νούνιεθ Φεϊχόο.
Ο ηγέτης του PP έκανε αυτή την πρόταση προκειμένου ο Σάντσεθ να δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει στο PP να κυβερνήσει, αν το κεντροδεξιό κόμμα κερδίσει τις εκλογές, μια «προσφορά» στην οποία ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης απάντησε ειρωνικά και αόριστα.

Αντιπαράθεση για τις σεξιστικές πολιτικές του ακροδεξιού Vox

Ένα άλλο επίμαχο σημείο της έντονης αντιπαράθεσης, το μοναδικό debate μεταξύ των δύο ηγετών πριν από τις εκλογές, ήταν οι πρόσφατες συμφωνίες του PP με το Vox σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο και οι σεξιστικές πολιτικές του ακροδεξιού κόμματος.

Ο Σάντσεθ κατηγόρησε τον υποψήφιο του PP ότι «εν γνώσει του» έκανε συμφωνία με ένα «σεξιστικό» κόμμα, ενώ ο ηγέτης του PP τον κατηγόρησε για τον νόμο «μόνο το ναι σημαίνει ναι», για τον οποίο διαβεβαίωσε ότι ο Σάντσεθ «θα μείνει στην ιστορία».

Ο Νούνιεθ Φεϊχόο δήλωσε ότι ο νόμος «μόνο το ναι σημαίνει ναι» – που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού (PSOE-Unidas Podemos) και στη συνέχεια τροποποιήθηκε – έβγαλε 117 «σεξιστές βιαστές» στους δρόμους και ευνόησε τους παιδόφιλους.

«Ένα νομικό λάθος διορθώνεται επειδή είναι λάθος, αλλά ο σεξισμός (του Vox), μια συνειδητά σεξιστική ή ξενοφοβική δήλωση, δεν είναι λάθος, είναι κάτι άλλο», απάντησε ο Σάντσεθ.

Αμφιλεγόμενη υποστήριξη από το βασκικό αυτονομιστικό κόμμα

Ο Νούνιεθ Φεϊχόο υπενθύμισε τον δημοτικό σύμβουλο του PP Μιγκέλ Άνχελ Μπλάνκο, ο οποίος απήχθη και δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση ETA πριν από 26 χρόνια, και απέρριψε ευθέως την κριτική του Σάντσεθ για τις πρόσφατες συμφωνίες του PP σε πολλές αυτόνομες κοινότητες μετά τις περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου.

Ο υποψήφιος του ΡΡ, ο οποίος χαρακτήρισε το βασκικό αυτονομιστικό κόμμα EH Bildu, στο οποίο το PSOE βασίστηκε για να εγκρίνει μερικούς νόμους, ως τον «πολιτικό βραχίονα» της ΕΤΑ, τόνισε ότι ο Σάντσεθ δεν μπορεί να «κουνάει το δάχτυλο».

«Δεν κυβερνάμε με το EH Bildu (όπως ισχυρίζεται το PP), εσείς κυβερνάτε με το Vox (σε πολλές αυτόνομες κοινότητες)», είπε ο Σάντσεθ, ο οποίος στη συνέχεια έθεσε ένα ερώτημα στον αντίπαλό του:

«Κύριε Φεϊχόο, κοιμάστε καλά;»

*Πηγή: Euractiv