Σε εντελώς «αχαρτογράφητα ύδατα» δείχνουν να κινούνται οι πάντες στο πολιτικό σκηνικό με φόντο την τραγωδία των Τεμπών, την ώρα που οι εκλογές πλησιάζουν.

Ads

Το ερώτημα αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την «επόμενη μέρα» της κάλπης (είτε μονής είτε διπλής) είναι μεν κρίσιμο, όμως έμπεροι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν μιλώντας στο tvxs.gr πως τη δεδομένη στιγμή είναι αδύνατο να γίνουν με ασφάλεια.

«Αυτή τη στιγμή είναι επικίνδυνο ό,τι κι αν πούμε, είναι πολύ νωρίς για σαφή συμπεράσματα» σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Τα στοιχεία αλλάζουν κάθε μέρα, βλέπουμε δείκτες να ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά».

Μάλιστα, σημειώνουν οτι από μελέτες που έγιναν στο εξωτερικό, με επίκεντρο 400 δυστυχήματα αντίστοιχου τύπου (όπως αυτό των Τεμπών), προκύπτει πως τα πράγματα αρχίζουν και εξομαλύνονται -αποκτούν δηλαδή μια πιο σταθερή  μορφή-μετά την έκτη εβδομάδα.

Ads

Κάτι τέτοιο, όπως λένε, συνεπάγεται πως μια πρώτη εικόνα αναφορικά με το που πάνε τα πράγματα θα υπάρχει κοντά στο Πάσχα, ενώ μια πιο σταθερή εκτίμηση μάλλον δεν θα μπορεί να γίνει πριν να φτάσουμε στις παραμονές των εκλογών του Μαϊου.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πλήρους ανατροπής του σκηνικού είτε σε ότι αφορά την μάχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά είτε τα κόμματα που θα μπουν στην Βουλή, σημειώνουν πως είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Επισημαίνουν πάντως ότι «το ζήτημα είναι πού θα στείλει ψηφοφόρους το συγκεκριμένο γεγονός όμως. Μέχρι στιγμής, εκείνο που βλέπει κανείς σε πιο σταθερή βάση είναι πως στέλνει ψηφοφόρους σε ακροδεξιά κόμματα, όπως οι “Έλληνες για την Πατρίδα” του Ηλία Κασιδιάρη και η “Χρυσή Αυγή”». 

Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα δείχνουν να αλλάζουν διαρκώς από την απόπειρα του Μεγάρου Μαξίμου να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κατάσταση, περιορίζοντας την ζημιά που έχει υποστεί.

«Αυτά που ίσχυαν μέχρι πριν από λίγες μέρες στον απόηχο Τεμπών, άλλαξαν μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη» υπογραμμίζουν οι ίδιοι αναλυτές.

Προσθέτουν δε με νόημα πως «στην προσπάθεια τους τα κόμματα να κάνουν “recover” -κυρίως η κυβέρνηση γιατί οι υπόλοιποι απλά αρκεί να κάθονται στη γωνία και να μη μιλάνε- προχωράνε και σε καλές και σε κακές κινήσεις. Όταν προσπαθείς να βάλεις γκολ, κάποια σούτ θα πάνε άουτ, ή επίσης μια επιθετική ενέργεια μπορεί να καταλήξει σε αυτογκόλ ή  πέναλτι εις βάρος του επιτιθέμενου».

Αναφερόμενοι σε ανάλογη εμπειρία από το παρελθόν αναφέρουν πως «το προηγούμενο περιστατικό που είχε “κουνήσει” τα πράγματα σε αντίστοιχο βαθμό ήταν το 2018 με το Μάτι. Μόνο που εκείνη η τραγωδία δεν ήταν τόσο κοντά στις εκλογές, καθώς αυτές διεξήχθησαν σχεδόν ένα χρόνο αργότερα».

Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι «θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως τέτοιου είδους συμβάντα έχουν πάντα να κάνουν και με την αιτία. Η δομή της τραγωδίας στο Μάτι είχε να κάνει και με τον παράγοντα φύση. Στην παρούσα φάση είναι σα να τρέχουμε μόνοι μας και να βγαίνουμε δεύτεροι. Παράλληλα, σε αυτή την τραγωδία έχουν φύγει από τη ζωή πολλοί νέοι άνθρωποι, κάτι που πολλαπλασιάζει την οργή» καταλήγουν.