Με γοργούς ρυθμούς θα πρέπει να κινηθούν όσοι πολίτες διαμένουν μακριά από την γενέτειρά τους και θέλουν να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους, καθώς «αντίστροφα μετρά» πλέον ο χρόνος μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για κάλπες στις 21 Μαϊου.

Ads

Ως ετεροδημότης ορίζεται εκείνος που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος. Δηλαδή όταν κάποιος δηλώνει ότι θέλει να ψηφίσει ως ετεροδημότης, δεν ψηφίζει τους υποψήφιους στον δήμο ή την περιφέρεια όπου διαμένει αλλά τους υποψήφιους της περιοχής στην οποία είναι δημότης.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει κάποιος για να μπει στους εν λόγω καταλόγους αφορά την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)

Ads

Εάν κάποιος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την αίτηση ηλεκτρονικά μπορεί να απευθυνθεί είτε σε οποιοδήποτε ΚΕΠ είτε στον δήμο που διαμένει.

Η αίτηση -όπως προαναφέρθηκε- πρέπει να γίνει σχετικά άμεσα προκειμένου να συμπεριληφθεί στην επόμενη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων κάθε δήμου. Με δεδομένο πως η τελευταία αναθεώρηση έγινε στις 28 Φεβρουαρίου, η επόμενη υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου. Οι εκλογικοί κατάλογοι που θα προκύψουν από αυτή την αναθεώρηση θα είναι πιθανότατα εκείνοι που θα ισχύσουν και στις κάλπες της 21ης Μαΐου.