Στο εκλογικό σύστημα που ίσχυε στις κάλπες της 21ης Μαΐου επιτέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Κιλκίς, λέγοντας ότι η απλή αναλογική «ναρκοθέτησε τη σταθερότητα της χώρας».

Ads

Συγκεκριμένα, εξαπέλυσε πυρά προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική καθώς ναρκοθέτησε, όπως είπε, τη σταθερότητα της χώρας με την επιλογή αυτή.

Ενόψει των εκλογών στις 25 Ιουνίου, που γίνονται με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε  ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει «στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος».

«Πάμε να πετύχουμε ποσοστά καύσωνα στις επόμενες εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την περιοδεία του στο Κιλκίς. Νωρίτερα, βρισκόμενος στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, έθεσε το δίλημμα της δεύτερης κάλπης επισημαίνοντας:

Ads

«Ή θα γυρίσουμε πίσω ή θα συνεχίσουμε την πορεία προκοπής».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η ΝΔ κράτησε όρθια τη χώρα εν μέσω μεγάλων προκλήσεων.

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου τόνισε ότι οι πολίτες επιβράβευσαν τη συνέπεια, την εργατικότητα και τον πολιτισμένο πολιτικό λόγο και απέρριψαν το διχασμό, την τοξικότητα και το μαύρο προσθέτοντας ότι νίκησαν η ενότητα και η αλήθεια. Κάλεσε ακόμη τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, επανέλαβε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και επισήμανε την ανάγκη σταθερότητας στη χώρα προς αποφυγή νέων περιπετειών.

Κάλεσε επίσης τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ που μπορεί να εκφράσουν το θρησκευτικό συναίσθημα, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει το «Νίκη» που φλερτάρει με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, να γνωρίζουν ότι «η πίστη δε φυλακίζεται στα όρια κάποιων μικρών κομμάτων».

«Η πίστη και η Ορθοδοξία ενώνει και δε διχάζει» είπε, για να προσθέσει χαρακτηριστικά «τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού τω Θεό».