Η επίσημη αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στις 21 Μαΐου έχει ξεκινήσει και το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανοίξει για τους πολίτες την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις».

Ads

Σημειώνεται πως η εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις», περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Η διαδικασία για να βρεί κανείς το εκλογικό κέντρο που ψηφίζει είναι απλή, καθώς μπαίνει αρχικά στην σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Στη συνέχεια, συμπληρώνει κάποια βασικά στοιχεία. Δεν πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία.

Ads

Ειδικότερα κάποιος πρέπει να συμπληρώσει:

  • Είτε τις κατηγορίες «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατρός» και «Έτος Γέννησης»
  • Είτε μόνο τον εκλογικό αριθμό και το επώνυμό του

Αφού γράψετε στοιχεία σας, πατάει το κουμπί που γράφει «ΣΥΝΕΧΕΙΑ».

Εάν κάποιος συμπληρώσει όλα τα πεδία, τότε δεν θα εμφανιστεί ο τόπος στον οποίο ψηφίζει. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κάνει κλικ στην επιλογή «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» και να επαναλάβει την διαδικασία.

Το επώνυμο πρέπει να  συμπληρωθεί ολογράφως, ενώ εάν υπάρχουν δύο επώνυμα θα πρέπει να γραφεί μόνο το πρώτο. Το μικρό όνομα και εκείνο του πατέρα δε χρειάζεται να  συμπληρωθούν ολογράφως, καθώς αρκούν μόνο τα δύο πρώτα γράμματα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε γραμμένος/η».

Οι ετεροδημότες

Οι εκλογές της 21ης Μάϊου 2023 θα είναι οι πρώτες κατά τις οποίες οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, αρκεί να έχουν κάνει αίτηση τουλάχιστον 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr.

Παράλληλα, οι ετεροδημότες δικαιούνται ειδική εκλογική άδεια ανάλογα με τα χιλιόμετρα που θα μετακινηθούν:

  • Μία εργάσιμη ημέρα για απόσταση από 200 ‐ 400 χλμ.
  • Δύο εργάσιμες ημέρες σε όσους μετακινηθούν σε περιοχές άνω των 400 χλμ.
  • Τρείς ημέρες δικαιούνται όσοι ψηφίζουν σε νησί (χωρίς οδική πρόσβαση).

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία πρόκειται να κλείσουν την Παρασκευή 19 Μαΐου για να στηθούν τα εκλογικά τμήματα, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και μία μέρα μετά τις εκλογές, τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Πρώτη φορά ψήφος από το εξωτερικό

Στις 20 Μαΐου, μία ημέρα πριν από τις εκλογές, οι Ελληνες από κάθε γωνιά της Γης, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά εξ αποστάσεως από τον τόπο όπου διαμένουν.

Συνολικά κατέθεσαν το αίτημα περισσότεροι από 30.000 Έλληνες του εξωτερικού, ενώ σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές το καλοκαίρι του 2023, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους αποδήμους θα συνεχιστεί.

Διαβάστε επίσης: Πότε και πού θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού