Εκτιμήσεις και αναλύσεις για την «επόμενη μέρα» των εκλογών στην Ελλάδα δημοσιεύει την Κυριακή ο ξένος Τύπος.

Ads

Politico: Ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα θα είναι δύσβατος

«Το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Ελλάδας αναμένεται να βγει πρώτο στις εκλογές της Κυριακής, αλλά ο μαραθώνιος για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί μόλις να έχει αρχίσει» αναφέρει το Politico για τις εθνικές εκλογές στη χώρα μας.

«Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρεί ένα ασφαλές προβάδισμα έναντι του κύριου αντιπάλου του, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργία του επιβαρύνεται με ένα σκάνδαλο κατασκοπείας, έναν ραγδαίο πληθωρισμό και αυξανόμενες ανησυχίες για το κράτος δικαίου» σημειώνει.

Ads

«Ίσως το πιο σημαντικό για την ψηφοφορία της Κυριακής, η κυβέρνησή του έχει επίσης αντιμετωπίσει πιέσεις σχετικά με τον χειρισμό ενός θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος νωρίτερα φέτος» γράφει το Politico, αναφερόμενο στα Τέμπη.«Αλλά ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να κουβαλάει ακόμη τις αποσκευές των ταραχώδη πρώτων μηνών της ηγεσίας του το 2015, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στην Ελλάδα στο τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης», μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει.

DW: H Ελλάδα σε σημείο καμπής

Κυβέρνηση με προτεραιότητα την ανάπτυξη ή ένα γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας; Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές οι Έλληνες αποφασίζουν ποια πορεία θα ακολουθήσει η χώρα τους, μεταδίδει από την Αθήνα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

«Από τη μία πλευρά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως προτεραιότητα τη σταθερότητα, τις φοροελαφρύνσεις και τις επενδύσεις. Από την άλλη την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας τάσσεται υπέρ ενός καλύτερου και αποτελεσματικότερου κράτους προνοίας» γράφει η ελληνική έκδοση της Deutchse Welle.

France –info: Νέα εντολή στη δεξιά, επιστροφή Τσίπρα ή συνασπισμός;

Η γαλλική ιστοσελίδα France-info αναλύοντας το διακύβευμα των εκλογών στην Ελλάδα αναλύει η γαλλική ιστοσελίδα France-info, κάνοντας λόγο για τρεις επιλογές που έχουν οι εκλογείς: Είτε να δώσουν νέα εντολή για τη δεξιά, είτε να επιστρέψει ο Τσίπρας ή να υπάρξει κυβερνητικός συνασπισμός».

«Οι εκλογές αναμένεται να είναι μια μονομαχία μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, αρχηγού του Σύριζα (ριζοσπαστική αριστερά)» σημειώνει το δημοσίευμα.

Η γαλλική ιστοσελίδα εκτιμά ότι είναι «πολύ πιθανό» να μην προκύψει απόλυτη πλειοψηφία μετά τις εκλογές, με αποτέλεσμα να υπάρξει και δεύτερος γύρος.

The Observer: Καθώς η Ελλάδα πηγαίνει στις κάλπες, σκάνδαλα, καταστροφές και απάθεια μειώνουν το προβάδισμα του πρωθυπουργού

Εκτενές άρθρο για τις ελληνικές εκλογές φιλοξενεί ο Osberver, η κυριακάτικη έκδοση του Guardian.

Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019, «όχι μόνο χαιρετίστηκε σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά έβαλε τέλος σε μια δεκαετία-τρενάκι του τρόμου με εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού που δημιουργήθηκαν από την κρίση χρέους της χώρας. Και, με βάση την πολιτική πλατφόρμα του Μητσοτάκη, οι δημοσκοπήσεις μίλησαν, δίνοντας σταθερά το προβάδισμα στο κεντροδεξιό κόμμα του έναντι του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Όμως, το να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στην εξουσία αποδεικνύεται λιγότερο εύκολο από ό,τι οραματιζόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρει, παραθέτοντας ως βασικούς λόγους το σκάνδαλο των υποκλοπών και την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
«Ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που ξύπνησε μνήμες από τις παρακολουθήσεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα το 1967-74 παρείχε άφθονα πυρομαχικά στους επικριτές του. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, ακριβώς όταν φάνηκε ότι η κρίση θα μπορούσε να περιοριστεί, ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κεντρική Ελλάδα προκάλεσε οργή. 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση και την επακόλουθη πυρκαγιά – πολλοί από αυτούς φοιτητές – σε μια τραγωδία που φάνηκε να εκθέτει την κρατική ανικανότητα όσο ποτέ άλλοτε. Το εκσυγχρονιστικό αφήγημα του πρωθυπουργού είχε καταρρεύσει» σημειώνει ο βρετανικός Observer.

Reuters: Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες, χωρίς να διαφαίνεται νικητής

«Απίθανο να αναδειχθεί ξεκάθαρος νικητής από τις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα» αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του.

«Αναμένεται δεύτερη ψηφοφορία μέχρι τον Ιούλιο, εάν τα διχασμένα πολιτικά κόμματα της χώρας δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε συνασπισμό. Αν και οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μπροστά, μια αλλαγή στο εκλογικό σύστημα της χώρας (σ.σ. απλή αναλογική) σημαίνει ότι είναι πιθανό να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία» σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Η Νέα Δημοκρατία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συγκεντρώνει δημοσκοπικά ποσοστά μεταξύ 31-38%, ενώ ακολουθεί ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης, ο οποίος υπολείπεται κατά 4-7 μονάδες. Οι δημοσκόποι λένε ότι ένα κόμμα θα χρειαζόταν περισσότερο από 45% για να κερδίσει την απόλυτη νίκη» υπογραμμίζει.

Πώς παρουσιάζει το Associated Press τις εκλογές στην Ελλάδα

«Οι Έλληνες ψηφίζουν στις πρώτες εκλογές από τότε που η οικονομία της χώρας τους έπαψε να υπόκειται σε αυστηρή εποπτεία και έλεγχο από τους διεθνείς δανειστές που παρείχαν κεφάλαια διάσωσης κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς οικονομικής κρίσης» αναφέρει το Associated Press για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Washington Post

Σε δημοσίευμα της η Washington Post αναλύει για ποιους λόγους ενδέχεται η χώρα μας να μην έχει σχηματίσει κυβέρνηση από αύριο, με αποτέλεσμα να «πρέπει να ξαναψηφίσουν οι πολίτες σε μερικές βδομάδες». Το σύστημα της απλής αναλογικής καθιστά δυσκολότερο τον σχηματισμό κυβέρνησης λέει η αμερικανική εφημερίδα.

Al Jazeera

Για μάχη ώμο με ώμο ανάμεσα στον απερχόμενο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα γράφει το Al Jazeera, σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική δεν ευνοεί την ανάδειξη ενός ξεκάθαρου νικητή σήμερα.

BBC

«Το σιδηροδρομικό δυστύχημα επισκιάζει την ψηφοφορία που κυριαρχείται από τις δυναστείες», γράφει το BBC, ασκώντας κριτική στον νεποτισμό και το «βόλεμα» ημετέρων που έγινε καθεστώς από την κυβέρνηση ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της.

Euronews

«Στις κάλπες οι πολίτες για πρώτη φορά μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς επιτροπείας», σημειώνει σήμερα το Euronews.

Anadolu

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για «δύσκολη εκλογική μάχη με μικρές πιθανότητες ανάδειξης καθαρού νικητή», σε μία περίοδο που η Τουρκία ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που έλαβαν τον χαρακτήρα θρίλερ στον πρώτο γύρο, με τη μάχη Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου.

Εκτενής η αναφορά στα ισπανικά ΜΜΕ

Τα ισπανικά ΜΜΕ τόσο με τους απεσταλμένους τους όσο και με τους ανταποκριτές τους στην Αθήνα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές με εκτενή άρθρα και ρεπορτάζ, όλο το τελευταίο διάστημα.

Στις σημερινές ηλεκτρονικές εκδόσεις τους ορισμένοι τίτλοι και υπότιτλοι:

RTVE : Η Ελλάδα πηγαίνει σε εκλογές με φαβορί τους συντηρητικούς και προβλεπόμενη εκλογική επανάληψη

  • Είναι μια από τις πιο απρόβλεπτες εκλογές στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, με ένα ολοκαίνουργιο εκλογικό σύστημα
  • Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι κανένα κόμμα δεν θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές τον Ιούλιο

El País: Η Ελλάδα ψηφίζει με φαβορί τους συντηρητικούς για να κερδίσει τις εκλογές χωρίς απόλυτη πλειοψηφία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στις δημοσκοπήσεις που ακολουθεί ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας μετά από μια εκστρατεία που περιστράφηκε γύρω από την οικονομία και την επιδείνωση του κράτους δικαίου. Εάν κανένα κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Ιούλιο

El Mundo: Εκλογές στην Ελλάδα: οι νέοι, η «κρυφή» ψήφος που μπορεί να σταθεί απέναντι στον Μητσοτάκη

Η τραγωδία του τρένου των Τεμπών προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών μεταξύ των φοιτητών. Η αριστερά τους καλεί να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση

ABC: Εκλογές στην Ελλάδα: χαρακτηρίζονται από τους αναποφάσιστους, την υψηλή αποχή και την ψήφο των νέων

  • Οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να καταφύγουν σε δεύτερες εκλογές γιατί το ποσοστό των ψήφων δεν θα είναι αρκετό για να σχηματίσουν κυβέρνηση
  • Πληθωρισμός, σιδηροδρομικό δυστύχημα και μετανάστευση: τα κλειδιά για την κατανόηση των εκλογών στην Ελλάδα

El Periódico: Πώς μπορεί το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών να επηρεάσει την Ισπανία;

  1. Εμπορικός εταίρος (38 ισπανικές εταιρίες στην Ελλάδα),
  2. Ιδεολογική εγγύτητα (Μια αλλαγή χρώματος στην ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη πολιτική εγγύτητα μεταξύ Αθήνας και Μαδρίτης. Εάν ο Σύριζα αναδειχθεί νικητής, θα είναι θετικότερο για τον Πέδρο Σάντσεθ.)
  3. Μεταναστευτικό (Στην ομάδα Med9, και οι δύο χώρες έχουν πιέσει τις Βρυξέλλες να προωθήσουν τη σύνταξη του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Αυτή η προτεραιότητα δεν θα αλλάξει είτε κυβερνήσει η ΝΔ είτε κυβερνήσει ο Σύριζα, η διαχείριση των συνόρων δεν θα αλλάξει πολύ.)

Cadena SER: Η Ελλάδα πηγαίνει σε εκλογές με φαβορί τον Μητσοτάκη και το βλέμμα της σε μια προβλεπόμενη εκλογική επανάληψη

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα από τα κόμματα δεν θα φτάσει το ελάχιστο ποσοστό του 45% που απαιτείται για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών.