Η ψήφος ερρίφθη. Οι κάλπες έκλεισαν, οι πολίτες αποφάνθηκαν και ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι και πάλι με τη σύμπραξη του Πάνου Καμμένου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας από την 21η Σεπτεμβρίου.

Ads

Η επίσημη εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών από την Singular Logic έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 35,5% – 145 έδρες
ΝΔ: 28% – 75 έδρες
Χρυσή Αυγή: 7,1% – 19 έδρες
ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ: 6,4% – 17 έδρες
ΚΚΕ: 5,5% – 15 έδρες
Ποτάμι: 4% – 10 έδρες
ΑΝΕΛ: 3,7% – 10 έδρες
Ένωση Κεντρώων: 3,4% – 9 έδρες

To tvxs.gr κάλυψε την επικαιρότητα των εκλογών λεπτό προς λεπτό, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Και πάλι στη μάχη της ενημέρωσης στις 7:00 το πρωί.

Ads

Όλα όσα έγιναν

– Τη Δευτέρα θα μεταβεί στον Προκόπη Παυλόπουλο και στις 20:00 το βράδυθα ορκιστεί πρωθυπουργός είπε σε συζήτηση του με δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως επίσης έκανε γνωστό, την Τρίτη θα ορκιστεί η κυβέρνηση και θα είναι ο ίδιος που θα συμμετάσχει την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής, εκπροσωπώντας, μετά από αίτημά του τον Νίκο Αναστασιάδη και την Κύπρο. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, λόγο για τα πρόσωπα του νέου κυβερνητικού σχήματος.

«Συγγνώμη» για τις δημοσκοπήσεις και τα exit poll ζήτησε το βράδυ της Κυριακής, μέσω Facebook, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας MRB, Δημήτρης Μαύρος, σχολιάζοντας την αδυναμία ― για μια ακόμη φορά ― των δημοσκόπων να προσεγγίσουν το αποτέλεσμα.

– «Ζήσαμε μαζί με Στρατούλη και Λαφαζάνη το θρίλερ – Δεν υπάρχει πολιτική χαιρεκακία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ΛΑΕ έμεινε εκτός Βουλής.

– «Η νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σαφή απόρριψη της ευρωπαϊκής πολιτικής της Μέρκελ και του Σόιμπλε» δήλωσε με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι.

– «Η κεντροδεξιά στην Ελλάδα ή θα είναι λαϊκή ή δεν θα υπάρχει. Στη ΝΔ υπάρχουν κι αυτό που λέμε πολιτικά φέουδα, οικογένειες, τζάκια και πολλές φορές επιβάλλουν πράγματα. Τα ονόματα τα ξέρουμε όλοι» υποστήριξε ο Φαήλος Κρανιδιώτης, πρώην σύμβουλος του Αντώνης Σαμαρά, μιλώντας στο STAR, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

– Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Φώτη Κουβέλη σε θερμό κλίμα.

–  Ήταν όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη μετά το αποτέλεσμα της κάλπης προκειμένου να γιορτάσουν το αποτέλεσμα. Ένας μόνο έλειπε. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος…

– Ο άνθρωπος που πριν από δύο χρόνια είχε αναγνωριστεί ως «persona non grata» στην ΑΕΚ και τους οπαδούς της μετά τον ναζιστικό χαιρετισμό σε πανηγυρισμό στο «καταραμένο» τελευταίο όπως αποδείχτηκε γκολ της ΑΕΚ στη Super League πριν από τον υποβιβασμό της στη Γ’ Εθνική, ο Γιώργος Κατίδης επανέρχεται αποδοκιμάζοντας τη Χρυσή Αυγή αλλά και όσους ψήφισαν το ναζιστικό κόμμα.

– Σε πάνω από επτά μονάδες κινείται η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με ενσωμάτωση άνω του 80%. Με ενσωμάτωση άνω του 80% τα ποσοστά των κομμάτων και οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

Εγγεγραμμένοι 8.147.779
Ενσωμάτωση 83,63 %
Ψήφισαν 56,37 %
Ακυρα/Λευκά 2,41 %
Εκτός Βουλής 6,41 %

Ποσοστά και έδρες

image 145 35,56 %
image 75 28,11 %
image 18 6,99 %
image 17 6,31 %
image 15 5,53 %
image 11 4,07 %
image 10 3,67 %
image 9 3,37 %
image   2,86 %
image   0,85 %
image   0,77 %
image   0,65 %
image   0,52 %
image   0,28 %

– Δέκα βουλευτές θα έχουν στη νέα Βουλή οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.Τα ονόματα.

– Δεκατέσσερις βουλευτές εκλέγει το ΚΚΕ στη νέα Βουλή. Τα ονόματα.

– Δεκαεννέα βουλευτές εκλέγει η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.Τα ονόματα.

– Για μια ακόμη φορά τα Ανώγεια μαύρισαν τη Χρυσή Αυγή. Οι πολίτες δεν έδωσαν ούτε μια ψήφο στο νεοναζιστικό κόμμα.

– Δέκα βουλετές θα έχει στη νέα Βουλή το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Τα ονόματα.

– Δεκαεπτά βουλετές εκλέγει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τα ονόματα.

– Το «τσεκούρι» του πήρε ο Μάκης Βορίδης και έριξε το «χτύπημα» του στην πολιτική ηγεσία της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι «τα περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ, ήταν λάθος».

– «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πράγματι ένα πολιτικό φαινόμενο», γράφει ο βρετανικός  Guardian.

– Στα ροζ βάφεται η Ελλάδα στο 80% της Ενσωμάτωσης.

image

Το twitter τρολάρει τις εκλογές και δίνει ρέστα!

– Δώδεκα βουλευτές από τα ψηφοδέλτια επικρατείας εκλέγονται στη νέα Βουλή. Τα ονόματα.

– Για επίσημες δηλώσεις σε όλα τα κανάλια πήγε ο Λεβέντης και τελικά βγήκε… στον Χατζηνικολάου. Με γκάφα ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα εντός κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Πώς ψήφισαν οι νέοι 18 έως 24 ετών.

– Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είχε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου προκειμένου να τον συγχαρεί για το εκλογικό αποτέλεσμα.

– «Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο εξουσίας» τονίζει σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ενώ στέκεται στην ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής που θα δώσει ώθηση στην οικονομία, με σεβασμό στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

– Ενθαρρυντικό για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

– Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι εις βάρος των εργαζομένων, σχολίασε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της κάλπης.

– Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάρτενς Βέμπερ με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τα δημοκρατικά κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή που δέχεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες του παιχνιδιού και συνεχίζει να στηρίζει τη μεταρρυθμιστική πορεία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

– «Ο ελληνικός λαός αποφάσισε να ανταμείψει το έργο του κ. Τσίπρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. Οι σημερινές εκλογές στην Ελλάδα είναι νίκη της δημοκρατίας και των ελληνικών φιλοευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και μια σαφής ήττα για τη δεξιά, τονίζει ο κ. Πιτέλα και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει «τα απαραίτητα βήματα, σε συνεργασία με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, «για να σχηματιστεί μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση τετραετίας».

– Τα αποτελέσματα Επικρατείας σε ενσωμάτωση 63,88%.

image

– Μία έδρα χάνει η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τις εκλογές του Γενάρη. Σύμφωνα με τα έως τώρα ποσοστά που συγκεντρώνει, το κόμμα της Συγγρού εκλέγει 75 βουλευτές. Ποιοί θα είναι οι βουλευτές της ΝΔ.

– Στη νέα εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. Τα πρώτα σχόλια, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

– Νίκη των νέων αυτής της χώρας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή.

Ποιοί θα είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κυβέρνηση.

– «Η ΛΑΕ μπορεί να έχασε μια μάχη αλλά δεν έχει χάσει τον πόλεμο, ο αγώνας μας συνεχίζεται και θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και τόλμη», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε δηλώσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Για καθαρή εντολή τετραετίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την πλατεία Κλαυθμώνος και τόνισε πως «από αύριο σηκώνουμε τα μανίκια για την κοινωνική δικαιοσύνη και την προκοπή του τόπου μας». «Λάβαμε μια κρυστάλλινη εντολή και καθαρή εντολή να ξεμπερδέψουμε με καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς», σημείωσε. «Θα κριθούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια για το πόσο αποτελεσματικοί είμαστε» σημείωσε και απευθύνθηκε στον παρόντα κ. Καμμένο για να τον ευχαριστήσει «που ενώνει τις δυνάμεις μαζί μας κάτω από τη σημαία της εντιμότητας, γιατί από αύριο θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα που αρχίσαμε».

– «Από ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στο Γενάρη» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας ότι το Ποτάμι έμεινε μακριά από τους στόχους του. Ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα αποφασίσει για το αν θα παραμείνει στη θέση του. «Θα συμβάλλουμε από τη θέση της αντιπολίτευσης» πρόσθεσε.

– Τα αποτελέσματα Επικρατείας σε ενσωμάτωση 55,91%.

image

– Χαιρετισμό στην πλατεία Κλαυθμώνος απευθύνει αυτή τη στιγμή (23:00) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

– Τη διαβεβαίωση ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει τη συμφωνία την οποία έχει συνάψει με τους ευρωπαίους πιστωτές, έδωσε μιλώντας στο Reuters η εκπρόσωπος του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη. «Θα είναι μια κυβέρνηση τετραετίας με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη. Η κυβέρνηση «θα συνεχίσει τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, συνειδητοποιώντας πως αυτή είναι η αρχή μιας μάχης», είπε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία.

Ο φωτογραφικός φακός μέσα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου μετέβη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παρακολουθήσει την εκλογική καταμέτρηση μαζί με το επιτελείο του.

– Στην Ξάνθη καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην Λακωνία τα χαμηλότερα. Δείτε τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

– Το 40% των νέων, ηλικίας 18 έως 24 ετών, ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας των εταιρειών που διενήργησαν το exit poll. Δείτε πώς ψήφισαν.

– Για «ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή αριστερά» καθώς και για «σημαντική επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

– «Νέα δυναμική για ανασυγκρότηση της κεντροαριστέρας αναδείχτηκε η Δημοκρατική Σύμπραξη. Η πρόσκληση να επιστρέψουμε στο κοινό μας σπίτι συσπείρωσε χιλιάδες πολίτες. Ο λαός επιβράβευσε το μήνυμα ενότητας. Κανείς μόνος του δεν μπορεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έχει την ευθύνη για σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Όλα τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

– Από αύριο το πρωί θα προχωρήσουμε σε μία κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος

– «Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα τέτοια διαφορά. Η εντύπωση που είχε διαμορφωθεί από το δημοσκοπικό τοπίο δεν ήταν αυτή και σίγουρα η εντύπωση που είχα εγώ στη δική μου εκλογική περιφέρεια δεν ήταν αυτή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Star.

– Οι υποστηρικτές και τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πάνο Καμμένο, στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού.

– Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ. διαβεβαίωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

– «Το αποτέλεσμα για το Ποτάμι είναι κακό», ανέφερε ο Γρηγόρης Ψαριανός εκτιμώντας ότι «συνετρίβησαν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ».

– «Οι Έλληνες δήλωσαν ξεκάθαρα ποιόν θέλουν για πρωθυπουργό. Συγχαρητήρια φίλε Αλέξη Τσίπρα», ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ινγκλέσιας.

– Ικανοποίηση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για το εκλογικό αποτέλεσμα, που δείχνει 2 μονάδες ανεβασμένη την Χαριλάου Τρικούπη, σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κυβερνητικό σχήμα αναφέρουν ότι θα είναι θνησιγενές σύντομα αν δεν συμπράξει και το δεύτερο κόμμα, ενώ τονίζεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρόκειται να ασκήσει αντιπολίτευση για τη δίκαιη εφαρμογή του μνημονίου.

– Τα αποτελέσματα Επικρατείας σε ενσωμάτωση 43,13%.

image

– Στην πλατεία Κλαυθμώνος θα μεταβεί στις 22:00 ο Αλέξης Τσίπρας.

– Ιστορικό υψηλό για την αποχή που άγγιξε το 45,2% στις σημερινές εκλογές.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, συγχαίροντάς τον για το αποτέλεσμα των εκλογών. Συγχαρητήριο τηλεφώνημα έκανε στον Αλέξη Τσίπρα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

– «Ο κόσμος δείχνει ότι ακόμα μας εμπιστεύεται. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη που αναλαμβάνουμε και δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες», σχολίασε ο Γαβριήλ Σακκελαρίδης. Αναφερόμενος στην εκτίμηση των exit poll σύμφωνα με τα οποία η Λαϊκή Ενότητα ίσως μείνει εκτός Βουλής, είπε πως θα ήθελε να είναι η Λαϊκή Ενότητα στη Βουλή και χρειάζεται η φωνή της.

– Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Τώρα μία νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατόν» τόνισε χαρακτηριστικά, με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο των 155 εδρών.

Singular Logic: Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με πάνω από επτά μονάδες

image

– «Μπροστά μας ανοίγεται ο δρόμος της δουλειάς και των αγώνων», σχολίασε μέσω twitter o Αλέξης Τσίπρας.

– «Ο λαός έδωσε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το μνημόνιο το οποίο διαπραγματεύτηκε. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία. Η ΝΔ θα ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απολύτως δεν τίθεται θέμα ηγεσίας», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη φτάνοντας στα γραφεία της ΝΔ.

-«Aν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βγάλουν 152 βουλευτές, θα κάνουμε προσπάθεια να υπάρξει υποστήριξη και από άλλα κόμματα επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης στο Mega.

Το 70% άγγιξε η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (συγκεκριμένα 69,9%), ενώ η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ έφθασε το 88,6%, βάσει της ποιοτικής ανάλυσης των ευρημάτων των exit polls.

– Τα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 26,33% της Επικράτειας.

image

Πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με 154 έδρες διαμορφώνεται με βάση τα ποσοστά των κομμάτων με καταμετρημένο το 20% της Επικράτειας.

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με επτά μονάδες στο 20% της Επικράτειας. Ποσοστό 35,33% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι 28,21% της ΝΔ στο 20% των αποτελεσμάτων που έχει ενσωματώσει το υπουργείο Εσωτερικών. Μάχη δίνει η Λαϊκή Ενότητα για να μπει στη Βουλή.

image

– Στα γραφεία της ΝΔ κατέφθασε λίγο μετά τις 20:30 ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σε δηλώσεις που έκανε παραδέχτηκε τη νίκη του ΣΥΡΙΖA, τόνισε ότι προέχει πλέον να σχηματιστεί κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ.

– «Απόψε σε όλες τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα του κόσμου αυτοί που θα βγουν να μιλήσουν θα πουν ‘οι Έλληνες είναι τρελοί’ και θα έχουν δίκιο γιατί το κόμμα που κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές αποφάσισε και πήγε σε νέες εκλογές» σχολίασε ο Θόδωρος Πάγκαλος και πρόσθεσε ότι «απόψε ο λαός ψήφισε πολιτική αστάθεια».

– «Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες προφανώς του τη δίνουν. Σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά, στις πρόωρες εκλογές το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Η συντηρητική Ν.Δ. όμως ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής», έγραψε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

– Οι πρώτες εκτιμήσεις μετά το τελικό exit poll κάνουν λόγο για πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης μόνο από ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ.

– Στην Κουμουνδούρου έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του τελικού exit poll. Χειροκροτήματα και πανηγυρισμοί έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

image

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=vJmuntC2W04]

– Το τελικό exit poll

image

Το τελικό exit poll που έδωσαν στις 21.00 οι εταιρείες Metron Analysis, MRB, MARC, Alco και GPO έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 33% – 35%
ΝΔ: 28,8% – 30%
Χρυσή Αυγή: 7% – 8%
ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ: 6% -7%
ΚΚΕ: 5,5% – 6,5%
Ποτάμι: 4 – 4,5%
ΑΝΕΛ: 3 – 4%
Ένωση Κεντρώων: 3-4%
Λαϊκή Ενότητα: 2,5% – 3%

– Στάση αναμονής τηρεί το Ποτάμι, περιμένοντας, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του, τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, οπότε και θα υπάρχει ασφαλής εικόνα. «Εμείς δεν θα γίνουμε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση μας θα εξαρτηθεί από τις θέσεις τις οποίες θα πάρει το κόμμα που θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα δούμε, θα κρίνουμε και αν χρειαστεί θα δώσουμε ψήφο ανοχής», ανέφεραν.

– Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ θέτει ως όρο για κυβερνητική συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στην κυβέρνηση και η ΝΔ.

Με συμμετοχή μόλις 2,4% έκλεισε το εκλογικό τμήμα 311του Δήμου Νικαίας – Άγιου Ιωάννη Ρέντη, στη Β’ Πειραιώς. Το αρνητικό ρεκόρ αποτυπώνει με τον πλέον ηχηρό τρόπο την μεγάλη αποχή που καταγράφεται στις εκλογές.

– «Εάν η άρνηση το να απαντήσει κανείς έξω από τα τμήματα κυμαίνεται στο 30-40%, μεγαλώνει το στατιστικό λάθος», εκτίμησε ο Κώστας Ήσυχος εκ της ΛΑΕ.

– «Η Ελλάδα πρέπει αύριο να έχει κυβέρνηση. Εμείς βάζουμε πάντα τη χώρα πάνω από το κόμμα», ήταν το πρώτο σχόλιο του Άδωνι Γεωργιάδη μετά το exit poll.

– «Θεωρώ θα υπάρξει ταξική ψήφος, που υπήρχε και στο δημοψήφισμα. Δηλαδή στις φτωχογειτονιές θα πηγαίνουμε πολύ καλά, ενώ στα βόρεια προάστια δεν θα πηγαίνουμε το ίδιο καλά», σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Star.

– Τη σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με τη ΝΔ, μετά τις εκλογές, επανέλαβε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, λίγο μετά την ανακοίνωση των πανελλαδικών exit polls

– Αίτημα για την ελεύθερη διέλευση των ψηφοφόρων από τους σταθμούς διοδίων, λόγω των εκλογών, είχε διατυπώσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση προς τις εταιρείες των αυτοκινητοδρόμων και της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, το οποίο όμως, όπως γνωστοποιεί, δεν έγινε δεκτό από τις εταιρείες.

Εκτίμηση εδρών: Από 127 έως 137 έδρες καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα αποτελέσματα του exit poll. Η ΝΔ καταλαμβάνει από 73 έως 83 έδρες. Ακολουθεί η Χρυσή από 16 έως 22, το ΚΚΕ από 14 έως 18, το ΠΑΣΟΚ επίσης από 14 έως 18, το Ποτάμι από 10 έως 14, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από 8 έως 10, η Ένωση Κεντρώων από 9 έως 12 και η Λαϊκή Ενότητα από 8 έως 9.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνει το exit poll της Pulse, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24. Σύμφωνα με το exit poll που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός τα ποσοστά των κομμάτων, διαμορφώνονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ: 29,5% – 34,5%,ΝΔ: 28,5% – 33,5%,Χρυσή Αυγή: 5% – 8%,Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ): 5% – 8%,ΚΚΕ: 4,5 – 7, 5, Ποτάμι: 4,5% – 7,5%, ΑΝΕΛ: 1,5% – 4,5%, Λαϊκή Ενότητα: 2% – 5%, Ένωση Κεντρώων: 2% – 5%, Άλλο κόμμα: 0,5% – 3,5%

– Τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής σχολίασε μέσω twitter ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.

– «Αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα», είναι το πρώτο σχόλιο από το επιτελείο του Παναγιώτη Λαφαζάνη μετά την ανακοίνωση των exit polls, που δείχνουν το κόμμα να δίνει μάχη για να μπει στη Βουλή.  που θέλουν το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας να δίνει μάχη για να μπει στη Βουλή. Σύμφωνα  με συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη, θα αναμένονται τα πρώτα πραγματικά και επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.

– «Φαίνεται να επιδοκιμάζεται η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», ήταν το πρώτο σχόλιο του Νίκου Φίλη.

– «Καθαρή πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν είναι πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ αλλά εμείς αναλαμβάνουμε ευθύνες», σχολίασε ο Δημήτρης Βίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας σε πάνελ του ΣΚΑϊ.

– «Τα πράγματα αλλάζουν, πρέπει να περιμένουμε. Είναι βέβαιο ότι με την κατακερματισμένη ψήφο του, ο ελληνικός λαός δείχνει αυτό που λέμε εμείς, δηλαδή την αναγκαιότητα της συνεργασίας, δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος εκ της ΝΔ, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

– «Εφόσον επιβεβαιωθούν τα exit polls, θα είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα το οποίο έφερε μία σκληρή συμφωνία απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού», δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη.

– Στις 21:00 αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα.

– Πανηγυρισμοί στα εκλογικά περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ – κατήφεια στης ΝΔ. Αγωνία στη ΛΑΕ.

image

Βίντεο του Άγγελου Καλοδούκα για το left.gr

image

image

Οι πρώτες αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούν πηγές της Κουμουνδούρου. Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διαμηνυούν ότι εντός 3 ημερών η χώρα θα έχει κυβέρνηση. Ντέρμπι βλέπουν στη Συγγρού κάνοντας λόγο για εκτίμηση στα όρια του στατιστικού τέλους.

Προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ για τις εκλογές, ενώ είναι πιθανόν να έχουμε και εννιακομματική Βουλή μετά από πολλά χρόνια.

image

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει το exit poll της Κάπα Research για το in.gr. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει  30-34%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 28-31%. Την τρίτη θέση με ποσοστό  6-8% καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή, ενώ με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν ΠΑΣΟΚ, KKE, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Λαϊκή Ενότητα. Στο όριο του 3% δίνει μάχη η Ένωση Κεντρώων.

image

Το κοινό exit poll στο 75%: Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 30% – 34% δείχνει το κοινό exit poll, με τη ΝΔ να έπεται με 28,5% – 32,5%. Τρίτη η Χρυσή Αυγή και ακολουθούν ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, και Ποτάμι. Εντός Βουλής οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Η τελική καταμέτρηση θα δείξει αν η ΛΑΕ περνάει την πύλη του ελληνικού κοινοβουλίου με την πρώτη εκτίμηση να της δίνει ποσοστό 2,5% έως 3,5%.

image

Στις 19:00 το απόγευμα έκλεισαν οι κάλπες και πλέον, αρχίζει η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων και καταχώρησης του εκλογικού αποτελέσματος. Στο έργο της καταμέτρησης συμβάλουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών σε κάθε ένα από τα 19.000 εκλογικά κέντρα. Στη διαδικασία συμμετέχουν οι δήμοι, οι περιφέρειες, το υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic. Oι οκτώ από τις συνολικά 13 περιφέρειες, θα μεταδώσουν το αποτέλεσμα μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι υπόλοιπες πέντε μέσω κινητών τηλεφώνων. Όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και εξαχθεί το τελικό αποτέλεσμα, κάτι που αναμένεται γύρω στις 9-10 το πρωί της Δευτέρας, τότε ο κ. Μανιτάκης θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε ο τελευταίος να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες με τις διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης.

– Παρακολουθήστε σε ζωντανή σύνδεση με το Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα των Εκλογών στην αρχική σελίδα του tvxs.gr. Παρακολουθήστε επίσης τι λένε οι χρήστες του twitter στο hashtag #GreekElections.

Όλα όσα έγιναν πριν κλείσει η κάλπη

Έντονη ενόχληση εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης για ανάρτηση στο Facebook του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, με την οποία καλεί όσους ψηφοφόρους «σκέφτονταν να ψηφίσουν μεταρρυθμιστικές δυνάμεις όπως το Ποτάμι, να στηρίξουν τη ΝΔ».

– Δεν έλειψαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Απόστολος Γλέτσος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα Στυλίδας ανταλλάζοντας μηνύσεις.

– Μισή ώρα απομένει για το κλείσιμο της κάλπης. Στις 19:00 τα αποτελέσματα του exit poll.

– Έκκληση προς τις εταιρείες εκμετάλλευσης των διοδίων στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους να απελευθερώσουν τη διέλευση των εκλογών κατά την επιστροφή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα απεύθυνε από τα Χανιά το απόγευμα της Κυριακής ο ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

– «Οι σημερινές εκλογές γίνονται για να ακυρωθεί το δημοψήφισμα, το 62% του Ιουλίου, και για να σχηματιστεί μία κυβέρνηση από κόμματα τα οποία έχουν δεσμευθεί ρητώς και εκ προοιμίου ότι θα εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα το όποιο, δυστυχώς, σχεδιάστηκε για να αποτύχει» δήλωσε από το Παλαιό Φάληρο όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης

– Ο γερμανικός Τύπος βρίθει σχολίων για τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα. Αναφερόμενοι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι σχολιαστές αναμένουν ένα οριακό αποτέλεσμα.

– Την εκτίμηση ότι οι πολίτες αποφασίζουν σήμερα για τη «δημιουργία περιβάλλοντος σταθερότητας που θα επιτρέψει στην πατρίδα να σταθεί στα πόδια της» εξέφρασε αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

– Κλιμακώνεται η εκλογική κόντρα για τα διόδια που δεν άνοιξαν. Ευθύνες στις εταιρικές κοινοπραξίες καταλογίζουν η κυβέρνηση και τα κόμματα. Εντολή για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος έδωσε στα συναρμόδια υπουργεία η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.

– Στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης ψήφισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ελπίζω σε μια συσπείρωση όλων των δημιουργικών εθνικών δυνάμεων», είπε ο κ. Βενιζέλος.

– Αντιδράσεων συνέχεια για το ζήτημα της επί πληρωμή διέλευσης των αυτοκινήτων από τους σταθμούς διοδίων. Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κάνει λόγο για «απαράδεκτη στάση των εταιρειών που δεν αποδέχονται την ελεύθερη διέλευση από τα διόδια».

– Από τη Νέα Ερυθραία, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι «η εκ βάθρων αλλαγή της Ελλάδας το διακύβευμα των εκλογών».

– «Αυτές οι εκλογές γίνονται για να τεθεί ο λαός μας στο περιθώριο, εκείνος όμως θα ακυρώσει τα σχέδια όσων θέλουν να τον βάλουν στη γωνία, όσων θέλουν να του επιβάλουν μνημόνια παρά τη θέλησή του», δήλωσε σήμερα η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος.

– Από την Πύλο, όπου ψήφισε σήμερα Κυριακή, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές.

– Αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι οι πληρωμές στα διόδια γίνονται κανονικά. Τι κατήγγειλε το ΚΚΕ και τι απάντησε το υπουργείο Εσωτερικών.

– «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», εκτίμησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στους Αμπελόκηπους.

– Την εκτίμηση ότι το κόμμα του θα λάβει ποσοστό 6% εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

– Διαβάστε τι γράφει ο διεθνής Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα.

– Σε σχολείο του Βοτανικού ψήφισε ο Μανώλης Γλέζος. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας δήλωσε ότι «οι εκλογές είναι καθοριστικές για την πορεία του τόπου».

– Βασιλική Θάνου: Οι εκλογές διεξάγονται ομαλά.

Φώφη Γεννηματά: Να πάμε σε σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ψήφισε σε δημοτικό σχολείο της Νέας Ιωνίας.

– «Σήμερα είναι ημέρα γιορτής. Δεν μιλάνε οι πολιτικοί αλλά οι πολίτες. Και με την ψήφο τους θέλουν να διώξουν μακριά το γκρίζο, τη μιζέρια, τους δήθεν και το ψέμα», επισήμανε σήμερα Κυριακή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου.

Φώτης Κουβέλης: Η κοινωνία πρέπει να σταθεί όρθια.

Ομαλά εξελίσσεται σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η εκλογική διαδικασία μέχρι και αυτή την ώρα. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα περισσότερα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι στη θέση τους. Η απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών σε εκλογικά τμήματα είναι η συνηθισμένη και δεν επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των εκλογών. 

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο λαός να στηρίξει το ΚΚΕ και να πει «όχι» στην αποχή.

– Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία, στα εκλογικά τμήματα της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων. 

– «Το εκλογικό αποτέλεσμα να δικαιώσει τις θυσίες λαού και νεολαίας», ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το Νέο Ψυχικό, όπου ψήφισε.

– Από τα Χανιά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι για μικρούς δίκαιους συμβιβασμούς».

– Αλέξης Τσίπρας: «Ο λαός με την ψήφο του δίνει τέλος στις πολιτικές του χθες». «Ο ελληνικός λαός θα δώσει εντολή συνέχειας και προοπτικής για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», επισήμανε σήμερα Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Κυψέλη.

– «Το βράδυ θα έχουμε κυβέρνηση», υπογράμμισε ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος ψήφισε στο Λαράνι του Δήμου Γόρτυνας στην Κρήτη.

– Κάλεσμα προς τους νέους ψηφοφόρους και τους πολίτες να πουν «όχι» στα μνημόνια και τη λιτότητα απεύθυνε από τον Κορυδαλλό ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

– Στη Ν. Σμύρνη ψήφισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συνεργασιών.

– Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε, λίγο πριν τις 08:00 το πρωί της Κυριακής, σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

– Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν συνταχθεί, όπως προβλέπεται από το ΠΔ 26/2012, με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Δείτε πού ψηφίζετε στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Πού ψηφίζω».

– Αυτά είναι τα κόμματα και οι συμμαχίες που συμμετέχουν στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη.

– Τι δείχνουν οι 13 τελευταίες δημοσκοπήσεις ως προς το εκτιμώμενο εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών.