Έκλεισε η συμφωνία για το Μακεδονικό μετά και τη δεύτερη κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.  

Ads

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις: 

Στα βασικά σημεία, η συμφωνία προβλέπει πως το όνομα της γειτονικής χώρας θα αλλάξει σε «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία) και erga omnes και με σαφή οδικό χάρτη για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ ώστε να απαλειφθεί κάθε αλυτρωτική αναφορά. Επίσης σχετικά με τη «Μακεδονική» γλώσσα, όπως είναι αναγνωρισμένη διεθνώς σήμερα, θα διευκρινίζεται σαφώς πως πρόκειται για γλώσσα σλαβικής προέλευσης διαχωρίζοντάς την απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Στην υπηκοότητα στα ταξιδιωτικά έγγραφα των πολιτών από σκέτο «Μακεδόνας» που αναγράφεται σήμερα, η ΠΓΔΜ υποχρεούται να προσθέσει την επισήμανση «Πολίτης της Severna Makedonja» και με αυτόν τον όρο θα αναγνωρίζει η Ελλάδα την ιθαγένεια/υπηκοότητα των γειτόνων. Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος και κατοχυρώνεται ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές με όποιο όρο χρησιμοποιούν. Σχετικά με τα αγάλματα και τα άλλα μνημεία που σχετίζονται με τον ελληνικό πολιτισμό, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε όλα ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού.  (Διαβάστε αναλυτικά: Τι προβλέπει η συμφωνία για το Μακεδονικό αλλά και ποια είναι τα επόμενα βήματα)

Ads

Αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά και τους πολιτικούς αρχηγούς και ακολούθως προχώρησε σε διάγγελμα απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό.  Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται για μια «κακή» συμφωνία που δεν θα πρέπει να προχωρήσει και για αυτό το λόγο θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Από την άλλη η Φώφη Γεννηματά ζήτησε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας ώστε να αξιολογηθεί και να αποφασιστεί η στάση του Κινήματος Αλλαγής. Πάντως το Ποτάμι έχει δηλώσει πως θα υποστηρίξει τη συμφωνία, θέτοντας μάλιστα και ζήτημα «συνοχής» στο ΚΙΝΑΛ αν αυτό δεν αποτελεί κοινή θέση. Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως η συμφωνία θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας της προωθούμενης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Όχι» στη συμφωνία είπε και ο Βασίλης Λεβέντης

Σημειώνεται πως για το θέμα θα διεξαχθεί και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές επί της συμφωνίας. 

Σε επίσημες ανακοινώσεις προχώρησε και ο Ζόραν Ζάεφ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να κάνει λόγο για μια «ιστορική λύση». Ο Ζάεφ είπε ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει.

Ενημέρωση Τσίπρα σε Παυλόπουλο

«Τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομασία. Η συμφωνία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά και κινείται στην εθνική γραμμή που έχει υιοθετηθεί επί δύο δεκαετίες, erga omnes και αλλαγή Συντάγματος», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο και υπογράμμισε:

«Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορά αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας, που κάποιοι στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Ειναι θετική εξέλιξη».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε: «Σας ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα, εάν εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και για τα Σκόπια, καθώς η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή τους. Από το εάν θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της θα κριθεί. Παρά την ανεύθυνη στάση κάποιων ηγετών της, ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της γειτονικής χώρας  για την Ευρώπη».

Η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα