Παρά τις απαγορεύσεις αλλά και την τελική απόφαση της Ιεράς Συνόδου, αρκετοί ήταν οι ναοί που άνοιξαν σήμερα στη χώρα με αποτέλεσμα να προσέλθουν πιστοί για να να προσευχηθούν.

Ads

Σημειώνεται πως, με υπουργική απόφαση, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές έως τις 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αναχαίτιση του κορονοϊού και προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός πολιτών μέσα ή έξω από τους ναούς.

Στην Αθήνα ανοιχτός για το κοινό έμεινε για ένα χρονικό διάστημα ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων.  Μάλιστα στον προαύλιο χώρα σχηματίστηκε μια μικρή ουρά από πιστούς που περίμεναν τη σειρά τους προκειμένου να μπουν στην εκκλησία.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το τοπικό seleo.gr, πιστοί βρέθηκαν έξω από τους ναούς της Άγιας Μαρίνας, Αγίας Βαρβάρας και  του Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Τούμπας, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Οι πιστοί περίμεναν στο προαύλιο αλλά και το πεζοδρόμιο. Ωστόσο, κατά πληροφορίες στα σημεία έσπευσαν αστυνομικοί που ενημέρωσαν τους πιστούς για τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Προσαγωγή ιερέα στο Πικέρμι

Στο Πικέρμι ο ιερέας του Αγίου Χριστοφόρου, άνοιξε για λίγο τον ναό προκειμένου να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο κάποιοι πιστοί. Σύμφωνα με το τοπικό rpn.gr στο σημείο έφτασε περιπολικό της αστυνομίας. Ζήτησαν τα χαρτιά από μία πιστή μόλις βγήκε από το ναό και κατόπιν οδήγησαν τον ιερά στο αστυνομικό τμήμα. 

Ads

Επεισόδιο με πιστούς σε εκκλησία στη Λαμία

Νωρίς το μεσημέρι στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στη Λαμία όταν ο ιερέας τελείωσε την αποκαθήλωση και πήγε να βγει από το ναό, ήταν απέξω περίπου 20 πιστοί, οι οποίοι, μόλις άνοιξε την πόρτα ο ιερέας, μπήκαν στο ναό αγνοώντας τις εκκλήσεις του ιερέα και του επιτρόπου.

Αμέσως στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία, ενώ ενημερώθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών, ο οποίος, σύμφωνα με το τοπικό lamiareport.gr, έχει δώσει αυστηρές εντολές σε όλους τους ιερείς να τηρηθούν τα μέτρα.

Τελικά οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους πιστούς και οι ιερείς ξανάκλεισαν την πόρτα της εκκλησίας. Σύμφωνα, με το τοπικό ρεπορτάζ πολλοί ιερείς και επίτροποι δήλωσαν ότι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση κάνοντας τον αστυνομικό, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που αγνοώντας τις οδηγίες και τα μέτρα θέλησαν να προσκυνήσουν στον Επιτάφιο.

Στο μεταξύ, χθες, στη Λαμία συνελήφθη ένας 32χρονος άντρας που διακινούσε μαζί με φίλο του φυλλάδια και αυτοκόλλητα με προτροπή στους πιστούς να πάνε στις εκκλησίες την Ανάσταση.

Καταγγελία για ανοιχτή εκκλησία, τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι κατήγγειλε πολίτης.

image

Άνοιξαν εκκλησίες και στο Βόλο

Τα περιοριστικά μέτρα έσπασαν οι υπεύθυνοι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στον Βόλο, όπου άνοιξαν την εκκλησία για τους πιστούς.

Σύμφωνα με το e-thessalia.gr, περίοικοι αντιλήφθηκαν την είσοδο πιστών στην εκκλησία σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και ειδοποίησαν την αστυνομία που μετέβη στον Ιερό Ναό. Μέσα υπήρχε οικογένεια με δυο παιδιά, που απομακρύνθηκαν από τους αστυνομικούς και ο Ναός έκλεισε.

Παράβαση της απαγόρευσης παρατηρείται και στον Άγιο Νεκτάριο Νέας Ιωνίας, όπου κατά διαστήματα ανοίγουν οι πόρτες και μπαίνουν μέσα οι πιστοί για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

image