Ads

Την ανάληψη των ευθυνών τους και τη συνένωση των προσπαθειών τους για τη σωτηρία της πατρίδας ζήτησε χθες από τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας η Ακαδημία Αθηνών.

Το ανώτατο ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ανέλαβε για πρώτη φορά τέτοια πρωτοβουλία, δεδομένου ότι “δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια χρονοτριβής”.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας  και ομότιμος καθηγητής αστικού δικαίου, κ. Απόστολος Σ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια τελετής για την εθνική επέτειο, αφού αναφέρθηκε στις ηρωικές στιγμές του ελληνικού λαού στον πόλεμο του ’40 και στα κατορθώματα των Ελλήνων μαχητών στα βουνά της Αλβανίας που προκάλεσαν το θαυμασμό της διεθνούς γνώμης και των ηγετών του ελεύθερου κόσμου, επεσήμανε:

Ads

“Σήμερα, 71 χρόνια από τότε, η Ελλάδα βιώνει μια πρωτόγνωρη εθνική κρίση. Βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου όχι απλώς πτώχευσης αλλά εμφύλιας σύγκρουσης των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Πλήττεται από κύματα βίας και ανομίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και τη Δημοκρατία. Η εικόνα της στο εξωτερικό είναι βαθύτατα πληγωμένη. Το ελληνικό όνομα διαπομπεύεται διεθνώς κάθε μέρα. Από ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταντήσαμε η χλεύη των τότε ηττημένων και των άλλων Ευρωπαίων.
 

“Η Ακαδημία Αθηνών, ως το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, αισθάνεται την ανάγκη να ενώσει τη φωνή της με όλους εκείνους τους Ελληνες που αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό και απευθύνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έστω την ύστατη στιγμή, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων· να παραμερίσουν τις στείρες κομματικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις· να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για τη σωτηρία της πατρίδας”.
 

“Η Ελλάδα διαθέτει δυνατότητες και εφεδρείες, με την αξιοποίηση των οποίων μπορεί να ανακτήσει σχετικά σύντομα την οικονομική της ευρωστία. Αρκεί, αυτοί που εκπροσωπούν το λαό, αδιάφορο αν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, να εκπληρώσουν το αυτονόητο χρέος τους και να συστρατευθούν σε μια πανστρατιά για να σωθεί η πατρίδα, να αποφύγει την καταστροφή και να παραμείνει στους κόλπους της Ευρώπης αξιοπρεπής και ανεξάρτητη. Το χρωστούν, εκτός των άλλων, στους ηρωικούς νεκρούς του Αλβανικού έπους”.

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία