Ζήτημα στο οποίο «αν δεν καταφέρουμε να απαντήσουμε, δεν θα μπορέσουμε ταυτόχρονα να ασκήσουμε πολιτική ανάταξης της πρωτεύουσας, που περνά βαθύτατη κρίση» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης το μεταναστευτικό, μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής της Βουλής, μία ημέρα μετά τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Ads

Ο κ. Καμίνης διαχώρισε τους μετανάστες από τη μία πλευρά σε νόμιμους ή επί χρόνια εγκατεστημένους και διατεθειμένους να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία και από την άλλη πλευρά σε παράνομους με μοναδικό σκοπό να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Αξίωσε την άμεση δημιουργία κέντρων φιλοξενίας τα οποία θα μοιραστούν σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι την απέλαση των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, χαρακτήρισε αναγκαίο τον επιμερισμό των δαπανών με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας και σημείωσε πως απαιτείται ένα σχέδιο Μάρσαλ προς τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα μεταναστευτικά κύματα.

Υπό προϋποθέσεις, και εφόσον ετίθετο ως ζήτημα πλήρους αντιμετώπισης, ο ίδιος είπε ότι θα συζητούσε το ενδεχόμενο της ποσόστωσης του αριθμού των μεταναστών.
 Παράλληλα, διατύπωσε εκ νέου τις θέσεις του για καταγραφή των άδειων σπιτιών και καταστημάτων που νοικιάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες σε μετανάστες, όπως και τη μετατροπή άδειων ξενοδοχείων του κέντρου σε φοιτητικές εστίες -με την επισήμανση ότι δεν θα πρόκειται για φοιτητικές εστίες με την έννοια της απόλαυσης του ασύλου.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι διαφωνεί με την ιδέα της δημιουργίας ενός μεγάλου μουσουλμανικού τεμένους στην πόλη που μπορεί να αναδειχθεί σε σύμβολο ή αφορμή για γκέτο και πως συμφωνεί με την άποψη για την κατασκευή πολλών μικρών. Σημείωσε, πάντως, ότι εφόσον δεν εκπονήθηκε ο σχεδιασμός πάνω σε αυτή τη βάση, πρέπει να δημιουργηθεί το ταχύτερο δυνατό το τέμενος στο Βοτανικό.



Ads

Ο δήμαρχος Αθηναίων επανέλαβε ότι το μεταναστευτικό δεν αποτελεί μόνο αστυνομικό πρόβλημα. Για το θέμα της ασφάλειας άλλωστε επισήμανε ότι δεν είναι ο δήμος Αθηναίων εκείνος ο οποίος θα το λύσει, υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργηθεί εσφαλμένη εντύπωση για το ρόλο της δημοτικής αστυνομίας.

Αναφερόμενος στα πογκρόμ τα οποία εξαπολύονται σε βάρος μεταναστών το τελευταίο διάστημα, σημείωσε πως «μπορεί να δίνουν σε μερικούς την αίσθηση της ασφάλειας αλλά είναι κακό προηγούμενο, αφού δεν λύνεται το πρόβλημα με ανακύκλωση της βίας, η οποία τότε θα εξαπλωθεί κατά τρόπο ανεξέλεγκτο».

Ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για «προϊούσα δημογραφική κατάπτωση στο κέντρο της Αθήνας, κάτι που αναμένεται να καταγραφεί και από τη διενεργούμενη απογραφή, με αποτέλεσμα τα πιο δυναμικά στοιχεία του πληθυσμού, καθώς και επιχειρήσεις, να εγκαταλείπουν τα κέντρο της πόλης».

«Όσο δεν υπήρχε κρίση, ήταν μία εκτόνωση, αλλά με την κρίση παρουσιάζονται κάποιοι διατεθειμένοι να εγκληματήσουν, κι αυτό συνιστά οργανωμένο έγκλημα του οποίου ηγούνται Έλληνες», δήλωσε χαρακτηριστικά αναφορικά με το παραεμπόριο.

«Τα συσσίτια δεν συνιστούν φιλανθρωπία, αλλά απλά προτιμώ να ταΐσω κάποιον, αντί να τον αφήσω να πάει να ληστέψει», απάντησε σε επισήμανση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη περί ανάγκης αντικινήτρων ώστε να μην προτιμάται η Ελλάδα από τους μετανάστες.

Διαβούλευση για τις διαδηλώσεις

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ομάδα εργασίας την οποία έχει ο ίδιος συστήσει θα καταθέσει υπό τη μορφή νομοσχεδίου προς δημόσια διαβούλευση πρόταση για τον εξορθολογισμό των διαδηλώσεων, όπως είπε ώστε και το συνταγματικό δικαίωμα να κατοχυρώνεται, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση να μην καταπατούνται.



Γ. Πεταλωτής: Επιθυμούμε αλλαγή του «Δουβλίνο ΙΙ»

«Η Ελλάδα επιθυμεί αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ για αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της λαθρομετανάστασης και ν’ αλλάξει η πολιτική ασύλου, που λίμναζαν για καιρό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κέντρο της Αθήνας, επανέλαβε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο αστυνομικό, αλλά και οικονομικό και πολεοδομικό.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη κινούνται για γρηγορότερη διεκπεραίωση, σημείωσε ο εκπρόσωπος και δεν απέκλεισε να γίνουν και απελάσεις, εφόσον υπάρξουν μετανάστες, που δεν θα έχουν δικαίωμα για νόμιμη παρουσία στην Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την απαράδεκτη κατάσταση, με ακατάγραπτους ανθρώπους που περιφέρονται στη χώρα και οι οποίοι πέφτουν ακόμη και θύματα, από ομάδες άλλων μεταναστών», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.