Προ των ευθυνών της την Ε.Ε. προσπαθεί να φέρει με δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναφερόμενος στην τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας, που άφησε άστεγους στον δρόμο περίπου 13.ο00 πρόσφυγες, κάλεσε τις Βρυξέλλες να επιδείξουν ουσιαστική αλληλεγγύη.

Ads

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TV5Monde, κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν «αλληλεγγύη» και να παραλάβουν πρόσφυγες από το ΚΥΤ της Μόριας.

«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία (…) Κατά την άποψή μου, η μοναδική λύση είναι η μεταφορά αυτών των προσφύγων στην ηπειρωτική (Ευρώπη) και ελπίζω ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε.

Σχολιάζοντας της γαλλογερμανική πρωτοβουλία, για τη φιλοξενία περίπου 400 ασυνόδευτων παιδιών, σταγόνα στον ωκεανό των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι, τόνισε: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να πάμε μακρύτερα. Δεν μπορούμε να ζητάμε από μια χώρα στα σύνορα να τα επιλύσει όλα. Πρέπει να υπάρξει διαμοιρασμός της ευθύνης στο εσωτερικό όλης της Ε.Ε.».

Ads

«Έζησα την κρίση των Σύρων προσφύγων ως Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (σ.σ. από το 2005 μέχρι το 2015) και πραγματικά, η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν χαοτική», εξήγησε, μιλώντας για «ανικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να καθορίσουν από κοινού μια μέθοδο για την υποδοχή και την κατανομή των προσφύγων».

«Αυτή η έλλειψη συντονισμού προκάλεσε το χάος, τα πιο τραγικά θύματα του οποίου ήταν οι πρόσφυγες και από το οποίο επωφελήθηκαν κατά κύριο λόγο οι λαϊκισμοί και η Ακροδεξιά», τόνισε.