Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μόλις ημέρες η περιοχή του Έβρου, καθώς εξαιτίας των πλημμυρών, η Αντιπεριφέρεια έδωσε εντολή για άμεση εκκένωση των χωριών Πόρος και Λαγυνά.

Ads

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, υπογράμμισε ότι το βράδυ της Πέμπτης το νερό πέρασε κάτω από τη λιθορριπή της σιδηροδρομικής γραμμής και έφτασε στα πρώτα σπίτια του οικισμού Λαγυνά, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο οικισμός. «Έχουμε μια πρωτοφανή, ιστορικά ποσότητα νερού στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης, προσθέτοντας ότι στο ύψος των Φερών, η ποσότητα των υδάτων φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, «180.000 στρέμματα έχουν καλυφθεί από τα νερά», καθώς έσπασαν τα αναχώματα που είχαν στηθεί σε κάποια χωριά. «Εκκενώνουμε τα Λαγυνά όπου τα νερά πέρασαν τα αναχώματα. Μιλάμε για πρωτοφανείς ποσότητες νερού. Δεν ξέρουμε αν έχουν μετρηθεί ξανά. Αγγίζουν τα 2.670 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Περίπου 180 χιλιάδες στρέμματα έχουν καλυφθεί από τα νερά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζη,ς ο οποίος αναμένεται σήμερα να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και να ηγηθεί σύσκεψης για τη λήψη περαιτέρω μέτρων καθώς τις επόμενες ώρες αναμένονται στην περιοχή έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε συναγερμό η Βουλγαρία

Το πρόβλημα ξεκίνησε λόγω των βροχοπτώσεων στη Βουλγαρία, όταν χιλιάδες τόνοι νερού απελευθερώθηκαν από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στο ποταμό Άρδα.

Ads

«Είναι πολύ μεγάλη η ορμή των υδάτων από τη Βουλγαρία- φτάνουν με 2.850 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Μιλάμε για εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, ο τρόπος δε με τον οποίο το νερό φθάνει είναι πολύ ορμητικός» σημείωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές.

«Πορτοκαλί συναγερμός» κηρύχθηκε σήμερα, Παρασκευή, στην περιφέρεια Σμόλιαν της Βουλγαρίας εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των καταιγίδων που αναμένονται.

Η περιοχή του Σμόλιαν αναμένεται να δεχθεί τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού εξαιτίας των βροχοπτώσεων κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται, επίσης, σε περιοχές κοντά στη Σόφια (Πέρνικ, Κιούντεστιλ, Μπλαγκόεβραντ, Πάζαρτζικ, Πλόβντιβ και Κίρτζαλι) συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους.

Επτά περιοχές στη νότια και ανατολική Βουλγαρία έχουν, επίσης, κηρυχθεί σε «κίτρινο συναγερμό». Πρόκειται για τις περιοχές Χάσκοβο, Στάρα Ζαγόρα, Σλίβεν, Γιαμπόλ, Μπουργκάς, Βάρνα και Ντόμπριτς, όπου αναμένονται ισχυροί άνεμοι.

Η εισροή υδάτων από τη Βουλγαρία μέσω του Άρδα, στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, ήταν στα 273 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση αυξημένης ροής) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας στα 695 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής).

Η εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών Εβρου, Άρδα και Τούντζα) ήταν στα 1278 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο.

Πηγή βίντεο: e-evros.gr