Στην οριοθέτηση του τμήματος του οικισμού του Πλωμαρίου, που εκκενώνεται και οι κάτοικοι του μεταφέρονται σε ξενοδοχεία, όπου και θα φιλοξενηθούν, κατέληξε, σε έκτακτη συνεδρίαση του, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή στελεχών της Περιφερειακής Αρχής με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και του Δήμου Λέσβου με το δήμαρχο Σπύρο Γαληνό και τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα.

Ads

Το όργανο συνεδρίασε στο Πλωμάρι και έλαβε υπόψη και τη γνώμη του καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμη Λέκκα που μαζί με επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο της κατολίσθησης αλλά και στο τμήμα του οικισμού που επλήγη από το φαινόμενο.Σύμφωνα με την απόφαση, το τμήμα του οικισμού Πλωμαρίου  που οριοθετήθηκε ότι επλήγη από την κατολίσθηση, περιλαμβάνει 29 κτίσματα εκ των οποίων 15 σπίτια, η εκκένωση δε αφορά συνολικά 37 άτομα.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε σύγχρονα όργανα και τεχνολιγές μεθόδους για το πόρισμά της σχετικά με την αιτία της κατολίσθησης, που σημειώθηκε στα όρια του ανατολικού οικισμού Πλωμαρίου και στο απότομο πρανές του υψώματος Προφήτη Ηλία τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Σαββάτο. Τα βράχια μεγάλου όγκου που αποκολλήθηκαν έπεσαν από ύψος έως και 30 μέτρων, επί κατοικημένων, ακατοίκητων και άλλων παλιών κτισμάτων που βρίσκονται στη βάση του πρανούς και μέσα στα όρια του οικισμού, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν στέγες ή να σπάσουν τοίχους σπιτιών ή να καταπλακώσουν αποθήκες. 

Συνολικά και σύμφωνα με την αυτοψία των ειδικών γεωλόγων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι αποκολλήσεις συνέβησαν σε επιφάνεια βραχώδους πρανούς περί τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα. Οι διαρρήξεις των βράχων αυτών, θεωρείται ότι είχαν ενεργοποιηθεί κατά το μεγάλο σεισμό του περσινού Ιουνίου που έπληξε τη Νότια Λέσβο. Τότε μάλιστα είχαν διαπιστωθεί περιορισμένες πτώσεις.

Ads

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι «η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής. Η περιοχή αυτή, σημείωσε ο ειδικός επιστήμονας, είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτή η κατάπτωση. Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο στο έδαφος όσο και με δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους του φαινομένου. Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε τον χώρο ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο πιθανά και από άλλα κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι».

Η Περιφερειάρχης Λέσβου Χριστιάννα Καλογήρου τόνισε με τη σειρά της: «Είμαστε εδώ σε συνεργασία όλοι οι φορείς, ο δήμος, η περιφέρεια, το τεχνικό επιμελητήριο και βεβαίως οι επιστήμονες προκειμένου να έχουμε την εικόνα από την αξιολόγηση της κατάστασης και με την καθοδήγηση των επιστημόνων να αποφασίσουμε το τι πρέπει να κάνουμε. Ο στόχος μας είναι με μεθοδικότητα να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, το ταχύτερο δυνατόν. Από χτες βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, ήδη έχει γίνει μια πρώτη οριοθέτηση της περιοχής και σήμερα προχωρήσαμε στην ολοκλήρωση της με την εκκένωση 29 κτισμάτων από τα οποία τα 15 σπίτια. Γνώμονας μας πρώτα και κύρια την προστασία των ανθρώπων και ακολούθως η προστασία της περιουσίας τους.

Τέλος ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο σημείωσε: «Μέσα σε 24 ώρες έχουμε καταφέρει να είναι παρόντες όλοι οι φορείς οι αρμόδιοι, δήμος, περιφέρεια, επιμελητήριο, ΙΓΜΕ, ο κ. Ευθύνης Λέκκας και οι συνεργάτες του, προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στην ασφάλεια των πολιτών και στην επιστροφή της κανονικότητας στη ζωή τους. Θέλουμε να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες για την αποκατάσταση της περιοχής για να μπορέσουν οι κάτοικοι, τώρα που έρχονται και Χριστούγεννα, να είναι ασφαλείς οι περιουσίες τους και να επιστρέψουν σ’ αυτές. Με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού εγκαταστήσαμε τις οικογένειες με τα παιδιά τους που έφυγαν από τα σπίτια τους σε ξενοδοχεία της περιοχής. Η αστυνομία δε είναι εδώ και φυλάσσει το χώρο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο».