Σε εκκαθάριση ανεπιθύμητων στελεχών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προχωρά με διαδικασία εξπρές η κυβέρνηση, με τροπολογία που εισάγεται αιφνιδιαστικά στη Βουλή και προβλέπει τη μετάταξη 70 και πλέον στελεχών υποδιεύθυνσης, που είχε συσταθεί πρόσφατα, σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ads

Διαβάστε επίσης: Σπίρτζης για εκκαθαρίσεις ΕΥΠ: Eπιστρέφουμε στο παρακράτος του 1961

Πρόκειται για την απόλυτη επιβεβαίωση των εξελίξεων που είχε προαναγγείλει τον Ιούλιο αποκλειστικό ρεπορτάζ του tvxs.gr, για τη δημιουργία της υποδιεύθυνσης με προϊστάμενο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, χωρίς ουσιαστικό έργο ή εξοπλισμό.  Η οποία στελεχώθηκε με “ανεπιθύμητους” υπαλλήλους διαφόρων τμημάτων της ΕΥΠ, μη αρεστούς στη ΝΔ, πρόσωπα με συνδικαλιστική δράση και άλλους “αντιφρονούντες” . Το σχετικό ρεπορτάζ περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η “εκκαθάριση” των στελεχών, μέσω φωτογραφικής διάταξης που θα τους έθετε εκτός ΕΥΠ.

Η εξέλιξη αυτή πραγματοποιήθηκε με την τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών («Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών» κλπ) σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η μετάταξη του προσωπικού από την “Υποδιεύθυνση συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών” σε «οργανωτικές δομές της Ελληνικής Αστυνομίας». Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό ότι ενώ θα μεταταχθούν οι υπάλληλοι, η υποδιεύθυνση θα παραμείνει στην ΕΥΠ, συνιστώντας ουσιαστικά ένα επίσημο “προθάλαμο” για την απομάκρυνση των μελλοντικών ανεπιθύμητων και ανιφρονούνταν, όταν κρίνεται σκόπιμο. Πρόκειται για στελέχη υψηλής επιχειρησιακής επάρκειας και εκπαίδευσης που θα υποβαθμιστούν “δυσμενώς”  σε αστυνομικές υπηρεσίες.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, η φήμη για την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας υπήρξε τις προηγούμενες μέρες στην εν λόγω υπηρεσία, με τους επικεφαλής να διαψεύδουν  μέχρι την Παρασκευή σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση μετάταξης. Η οποία τελικά ξεκίνησε την ίδια μέρα. 

Η ΕΥΠ και η σκληρή χειραγώγηση του Μαξίμου

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα ζητήματα της ΕΥΠ, μετά την υπαγωγή της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού και τον ορισμό του Π. Κοντολέοντα με τις διαβόητες διαδικασίες στη θέση του Διοικητή, το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί την απόλυτη χειραγώγηση και τον ακρωτηριασμό της ΕΥΠ ώστε να λειτουργεί όχι με γνώμονα την εθνική ασφάλεια αλλά ως βραχίονας του Μεγάρου Μαξίμου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των μεθοδεύσεων είναι τόσο η επιχειρησιακή απογύμνωση της Υπηρεσίας με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται τραγελαφικά γεγονότα όσο και πολύ σοβαρές υποθέσεις υπέρβασης αρμοδιοτήτων σαν την παρακολούθηση πολιτών και δημοσιογράφων με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Διαβάστε επίσης: Η Κολομβία και το ελληνικό παρακράτος

Τον κίνδυνο των εκκαθαρίσεων είχε επισημάνει με δηλώσεις του και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, το καλοκαίρι του 2021 όταν είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην επιβεβαιώσει τις φήμες περί εκκαθαρίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια μεθοδολογία ακολουθήθηκε το 2020 με τη μετακίνηση αυτούσιας της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Πληροφοριών της ΕΥΠ και του προσωπικού της, με μία τροπολογία, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. “Η ιστορία επαναλαμβάνεται” σύμφωνα με τους έχοντες πολιτική μνήμη καθώς μεγάλη προσπάθεια για εκκαθαρίσεις μέσω μετατάξεων και χειραγώγηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχε επιχειρηθεί και από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, καταλήγοντας το 1993 σε φιάσκο.

Αναλυτικά η επίμαχη τροπολογία

«Άρθρο 10
Ρύθμιση Θεμάτων προσωπικού Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)

1. Το προσωπικό που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Γ της Διεύθυνσης Β Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών (Δ.ΣΥ.Α.Π-Β) της υποπερ. αγ’ της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου Ι του π.δ. 1/2017 (Α’ 2) και στα γραφεία των Περιφερειακών Μονάδων Υποστήριξης της Υποδιεύθυνσης Γ’ της υποπερ. βα’ της περ. β’ της παρ. Ι του άρθρου Ι του ιδίου ως άνω π.δ.,όπως εξειδικεύεται στον Εσωτερικό Κανονισμό και τον συνημμένο σε αυτόν Πίνακα Σύνθεσης και Κατανομής του Προσωπικού της Ε.Υ.Π., μετατάσσεται σε Κεντρικές ή Περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδίως σε αυτές που ασκούν αρμοδιότητες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, με την ίδια σχέση εργασίας, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς Θέσεις πολιτικού προσωπικού, οι οποίες καταργούνται με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση των υπαλλήλων που τις κατέχουν.

2. Το προσωπικό της παρ. Ι μετατάσσεται σε οργανωτικές δομές της Ελληνικής Αστυνομίας που προβλέπονται στον Κανονισμό της, αναλόγως των προσόντων — ειδικοτήτων τους που αντιστοιχούν σε ίδιας κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία ανήκει, βάσει των τυπικών προσόντων που διαθέτει και σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 50/2001 (Α’ 39) με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχε στην Υπηρεσία προέλευσης. Για τη μετάταξη του προσωπικού εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η οποία δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 17 του ν. 3649/2008 (Α 39). Για την τοποθέτηση του προσωπικού στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας εκδίδεται απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, λαμβανομένων υπόψη των δηλώσεων προτίμησής του ανά περιφερειακή ενότητα».