«Θα είναι ο Ιούνιος του έντιμου συμβιβασμού ή της, εξίσου έντιμης, προσφυγής στις κάλπες»: Η φράση ανήκει σε κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των εξελίξεων τόσο στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, όσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Κι όσο κι εάν το σενάριο της κάλπης – είτε του δημοψηφίσματος, είτε των εκλογών – δεν είναι, σε καμία περίπτωση, η πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού, οι εισηγήσεις υπάρχουν, εξετάζονται και παραμένουν στις «εφεδρείες» του Αλέξη Τσίπρα.
Τη συζήτηση, άλλωστε, άνοιξε ξανά ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος με τη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου με τους δανειστές.
«Στο πίσω μέρος του μυαλού μας», δήλωσε, «αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο», προσθέτοντας: «Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε… Εάν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά».
Οι θέσεις Δραγασάκη απηχούν τις απόψεις αρκετών στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, συναντούν όμως και επίσης αρκετούς σκεπτικιστές.
«Εάν συνεχίσουν να ζητούν “όλο το Μνημόνιο για όλα τα λεφτά”, δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Προσφυγή στο λαό με αίτημα εντολή για ρήξη» λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερή πτέρυγα, που δείχνει «ρήξη εντός ευρώ».
Εύγλωττος, άλλωστε, ήταν και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στη συνέντευξή του στην εφημερίδας «Αγορά»: «Συμφωνία δεν μπορεί να κλειστεί με τα νεοφιλελεύθερα νεοαποικιακά κέντρα, που κυριαρχούν στην ΕΕ και το ΔΝΤ», είπε, τονίζοντας ότι οι πιστωτές «επιθυμούν την υποταγή και την παράδοση» της χώρας.
Υπέρ του δημοψηφίσματος, καίτοι από άλλη σκοπιά, έχει ταχθεί και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο «πασοκογενής» αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «το ερώτημα θα είναι τα σημεία και το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση της Αριστεράς με τους δανειστές».
Με την άποψη να τεθεί η όποια συμφωνία – όχι κατ’ ανάγκη με προοπτική ρήξης – στην κρίση του λαού «φλερτάρουν» και ορισμένα στελέχη της «Κίνησης των 53», ειδικά στην περίπτωση που υπάρξουν επώδυνες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.
Στην άλλη όχθη βρίσκεται η πτέρυγα των «ρεαλιστών», με πρωτοστάτη τον Δημήτρη Παπαδημούλη και την Πλατφόρμα 2010. Είναι τα στελέχη που ζητούν «γενναίο συμβιβασμό», χωρίς σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαδημούλης, άλλωστε, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για «να ακυρωθεί η επικοινωνιακή καταιγίδα των σκληροπυρηνικών του Grexit και της χρεοκοπίας και να λάβει σάρκα και οστά ο έντιμος συμβιβασμός».
Σε ενδιάμεση γραμμή βρίσκονται κυβερνητικοί παράγοντες όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, που προκρίνουν μεν τον «έντιμο συμβιβασμό» αλλά χωρίς εκπτώσεις που θα ακυρώνουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την πολιτική σημειολογία του θέματος, πάντως, η πιο ηχηρή αντίδραση στις θέσεις Δραγασάκη για το δημοψήφισμα δεν ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά… εξωκομματικά – από το ΠΑΣΟΚ, και τον πρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο οποίος διαμήνυσε πως πιθανό δημοψήφισμα θα ήταν «καταστροφή άμα τη προκηρύξει του, καθώς όλοι θα θεωρήσουν διεθνώς ότι αυτό αφορά τη θέση της χώρας στο ευρώ». Και αν μη τί άλλο, επέδειξε συνέπεια απόψεων, εις μνήμην των Κανών…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >