Υπό κράτηση στις Βρυξέλλες, με απόφαση του Βέλγου εισαγγελέα, θα παραμείνει ο Γιάννης Λαγός το επόμενο διάστημα, καθώς δεν αποδέχθηκε την παράδοσή του στις ελληνικές Αρχές για να εκτίσει την πρωτόδικη ποινή του σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ads

Η εισαγγελία των Βρυξελλών υπογραμμίζει ότι εντός 15 ημερών θα υπάρξει απόφαση σχετικά «με την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» διευκρινίζοντας ότι «η ημερομηνία της ακρόασης δεν είναι ακόμη γνωστή και θα ανακοινωθεί αργότερα». Σημειώνεται πως ο Γιάννης Λαγός δικαιούται να προβάλλει αντιρρήσεις για την σύλληψή του, να προσφύγει κατά της προσωρινής κράτησης, αλλά ακόμη και κατά του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, καθυστερώντας τη διαδικασία έκδοσής του. 

Υπενθυμίζεται πως ο καταδικασθείς για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής συνελήφθη το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στις Βρυξέλλες, όπου εκμεταλλευόμενος την ολιγωρία των ελληνικών αρχών και την ασυλία του ως ευρωβουλευτής, είχε καταφύγει, μετά την οριστική καταδίκη του για τη δράση της Χρυσής Αυγής, διαφεύγοντας τη σύλληψη.

Σημειώνεται πως το ένταλμα σύλληψης για τον Γιάννη Λαγό, που εκδόθηκε στο παρά πέντε από τις ελληνικές αρχές το πρωί της Μεγάλης Τρίτης και ενώ ο Γ. Λαγός, όπως αποκάλυψε το Tvxsg.gr, σχεδίαζε να πετάξει από τις Βρυξέλλες στη Νορβηγία, είχε τριετή διάρκεια μέχρι 27-4-2024.

Ads

Αρμόδιος για την έκδοση είναι ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών ο οποίος το καταχωρεί στο σύστημα Σέγκεν για να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό. Το γεγονός πως το ένταλμα σύλληψης έχει χρονική διάρκεια τριών ετών, καταδεικνύει πως υπήρχε δυνατότητα να έχει εκδοθεί από την πρώτη μέρα μετά την ανακοίνωση των ποινών της δίκης, προκειμένου να μην καταλήξει η υπόθεση στο «θρίλερ» των τελευταίων ημερών. Είναι σαφές πως οι ελληνικές αρχές κινητοποήθηκαν τελευταία στιγμή και με κίνδυνο ο Γιάννης Λαγός να καταφέρει να υλοποιήσει το σχέδιό του για «απόδραση» στη Νορβηγία.