Φόρο τιμής σε τρεις Έλληνες χριστιανούς, οι οποίοι διέσωσαν διωκόμενους εβραίους συμπατριώτες τους, κατά τη γερμανική κατοχή, αποτίει η ισραηλινή πρεσβεία, σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργανώνει μαζί με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣ) το απόγευμα της Τρίτης.

Ads

 
Παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, ο πρεσβευτής του Ισραήλ, Αριέ Μέκελ και ο πρόεδρος του ΚΙΣ, Δαυίδ Σαλτιέλ θα απονείμουν στους τρεις τιμώμενους, μετάλλια και τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών», όπως αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε η ισραηλινή πρεσβεία.
 
Η Λέλα Καραγιάννη, η θρυλική γυναίκα της Αντίστασης, θα ανακηρυχθεί «Δίκαιη των Εθνών» για τη διάσωση της οικογένειας του Σολομών Κοέν, το 1944 και ο Γιώργος και η Πολύμνια Θεοδωράκη θα τιμηθούν για τη διάσωση της Μπεατρίς Ματαλόν, στην οποία έδωσαν στέγη, με κίνδυνο των ίδιων και της οικογένειάς τους.
 
Ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» δίδεται από το «Γιάντ Βασέμ», το ίδρυμα και μουσείο που δημιουργήθηκε από το κράτος του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, για τη διαιώνιση της μνήμης των έξι εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Απονέμεται σε άτομα που, με κίνδυνο της ζωής τους, έσωσαν διωκόμενους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Προκειμένου να αποδοθεί η εν λόγω διάκριση απαιτείται διεξοδική έρευνα και έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ. Θεωρείται μια από τις υψηλότερες τιμές που μπορεί να δοθεί από τη χώρα.
 
Σημειώνεται ότι πάνω από 300 Έλληνες «Δίκαιοι» έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών και ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Δαμασκηνός, ο πρώην δήμαρχος Ζακύνθου, και Δημητριάδος, Χρυσόστομος και Ιωακείμ αντίστοιχα, καθώς και πολλοί άλλοι αφανείς ήρωες του Β’ Παγκοσμίου.