Εκδήλωση με θέμα «Λύνοντας τη σιωπή –πληροφοριοδότες και προστασία δημοσίου συμφέροντος» διοργανώνεται την Κυριακή 9/12 στις 4.30 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, η Γενική Γραμματεία για τηνΚαταπολέμησης της Διαφθοράς και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ.

Ads

Όπως επισημαίνεται, σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν σφαιρικά οι διαφορετικές πτυχές του Whistleblowing, κοινωνικοοικονομικές, πολιτικές και δεοντολογικές και να αναδειχθεί η σημασία του για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος μέσα από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Πρόκειται για τις περιπτώσεις αποκάλυψης σκανδάλων από πρόσωπα, τα οποία εισφέρουν στοιχεία για πρακτικές, οι οποίες αντιστρατεύονται την κοινωνική δικαιοσύνη και πλήττουν το δημόσιο συμφέρον.

Σημαντικές αποκαλύψεις σκανδάλων έχουν επιτευχθεί χάριν των προσώπων αυτών (πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος/Whistleblowers), όπως τα Paradise και τα Panama Papers, αλλά και πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω του ιστότοπου WikiLeaks ή Luxleaks, αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο των προσώπων πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, των Whistleblowers, στη διαδικασία λογοδοσίας και διάχυσης της πληροφορίας.

Ads

Τα πρόσωπα όμως που επιλέγουν να μιλήσουν για όσα γίνονται εν κρυπτώ εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της οικονομικής, επαγγελματικής και ηθικοκοινωνικής τους εξόντωσης. Συχνά οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος (Whistleblowers) αντιμετωπίζονται ως προδότες ή καταδότες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: 

image

image