Τα θύματα των υποκλοπών που βγήκαν δημόσια με θάρρος να το δηλώσουν και να αναζητήσουν ευθύνες, ήταν όλα εκεί.

Ads

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης (το «επίμονο θύμα» όπως αποκαλείται ο πρωτεργάτης των αποκαλύψεων), η Άρτεμις Σίφορντ, ο Τάσος Τέλλογλου.

Στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ όπου πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη εκδήλωση του Inside Story, του site που αποκάλυψε το σκάνδαλο, ήταν και θύματα που δεν έχουν δημόσια τοποθετηθεί έως τώρα, όπως ο δημοσιογράφος Σπύρος Σιδέρης που πήρε τον λόγο, αλλά και πρόσωπα από την πολιτική σκηνή (Αρ. Μπαλτάς, Στ. Κούλογλου, Π. Κόκκαλης).

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ακούστηκαν πολλά σχετικά με τον απολογισμό ενός χρόνου από την αποκάλυψη ενός μεγάλου σκανδάλου που κουνάει ακόμα τα θεμέλια της δημοκρατίας εξαιτίας όχι μόνο των αποκαλύψεων αλλά και των προσπαθειών συγκάλυψης του.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Κατερίνας Παπανικολάου  (τακτικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών [ΑΔΑΕ], του κύριου θεσμικού αντίβαρου στην υπόθεση) που υπογράμμισε πως «για να υπάρξει προοπτική επίλυσης του προβλήματος, θα πρέπει η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου. Όσο ο νόμος παραμένει, όσο καλές προθέσεις να έχουμε δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην προστασία του δικαιώματος».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού σχολίασε πως είναι αδιανόητο να απολογούνται τα θύματα, δεσμεύτηκε πως αν το ΠΑΣΟΚ συμμετάσχει σε κυβέρνηση θα ζητήσει να γίνει επιτροπή ώστε να αλλάξει ο νόμος και υπογράμμισε πως:
«Η κυβέρνηση βαρύνεται για κατάφορη παραβίαση δικαιωμάτων. Έχουν εκθέσει τη χώρα διεθνώς» ενώ απευθυνόμενος στον Στέλιο Κούλογλου, πρότεινε να πάρουν πρωτοβουλία στο ευρωκοινοβούλιο ώστε να τιμηθούν με το βραβείο Ζαχάρωφ οι δημοσιογράφοι που ανέδειξαν το θέμα.

image

image

Σόφι ιν ΄τ Βελντ: Είναι προσβλητικό να επικαλούνται οι κυβερνήσεις «εθνικό θέμα»

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Λομβαρδέα, συντονίστρια της εκδήλωσης, ξεκίνησε με την προβολή βίντεο της Σόφι ιν ΄τ Βελντ (Sophie int Veld), μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA για τις υποκλοπές, η οποία με την επίμονη δουλειά της στο ευρωκοινοβούλιο, είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που διεθνοποίησαν το θέμα.
«Οι κυβερνήσεις πάντα απαντούν ότι αυτό είναι εθνικό θέμα και αυτό  είναι προσβλητικό. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν όταν στοχοποιήθκαν Αμερικανοί  πολίτες . Δεν είναι παραβίαση μόνο ενός ατόμου, πρόκειται για επίθεση εκ των έσω στη δημοκρατία» είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως το ευρωκοινοβούλιο συνέβαλε ώστε να μείνει στην επικαιρότητα το θέμα και πως η ερευνητική δημοσιογραφία βοήθησε πολύ γι’αυτό και το Inside story είναι υποψήφιο για ευρωπαϊκό βραβείο.

image
Σίφορντ: Ένιωσα μόνη και μολυσμένη- Μπορεί να συμβεί στον καθένα
Η Άρτεμις Σίφορντ (Artemis Seaford), θύμα παρακολούθησης ΕΥΠ και κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, πρώην στέλεχος της META, σε μια πιο προσωπική τοποθέτηση μίλησε για την τρομακτική κατάσταση που βίωσε, όταν λίγες ώρες μετά την ειδοποίηση του ΕΟΔΥ για το εμβόλιο της, ήρθε ένα παρόμοιο μήνυμα που της παγίδευσε το κινητό. «Όποιος το έκανε ήξερε και τις πληροφορίες και τον χρόνο που είχαν έρθει τα πραγματικά μηνύματα από το κράτος. Τι σημαίνει αυτό; Όποιος μου έστειλε αυτό πρέπει να είχε πρόσβαση στα πραγματικά μου μηνύματα. Τα στοιχεία από ΕΥΠ χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει παρακολούθηση από  predator» είπε εξηγώντας πως:

«Το predator παρέχει καθολική και στοχευμένη παρακολούθηση. Δίνει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία στο κινητό κάποιου. Σκεφτείτε το πιο ιδιωτικό πράγμα που έχετε κάνει τελευταία… μια φωτογραφία, μια συνομιλία. Έχει πρόσβαση στον χώρο σας. ενεργοποιεί μικρόφωνο και κάμερα ανά πάσα στιγμή. Είναι η πιο κατάφορη μορφή παρακολούθησης».
Τόνισε πως ποτέ δεν περίμενε να βρεθεί σε αυτή τη θέση καθώς δεν είναι δημόσιο πρόσωπο, ούτε δημοσιογράφος και κάλεσε το κοινό να συνειδητοποιήσει πως θα μπορούσε ο καθένας και η καθεμία να ήταν στη θέση της χαρακτηρίζοντας το βίωμα τρομακτικό.

Η Άρτεμις Σίφορντ πήγε στις αρχές παρά το γεγονός πως το περιβάλλον της δεν την ενθάρρυνε.

«Στην αρχή πήγαινα σε φίλους, που είναι και του κυβερνητικού χώρου και μου έλεγαν: έλα μωρέ, είσαι σίγουρη; Μετά άρχισα να ψάχνω. Έμαθα ότι το δικαίωμα στην ενημέρωση των θυμάτων είχε αφαιρεθεί με νόμο από την περίπτωση Κουκάκη…. Αισθάνθηκα βιασμένη ψυχολογικά. Αισθάνεσαι μολυσμένος, ότι κάποιος σε βλέπει από κλειδαρότρυπα στις ιδιωτικές στιγμές. Αισθάνεσαι μόνος. Τώρα  πια όχι. Πήγα στις αρχές, έμαθα πώς να ενημερώνομαι. Έβλεπα τον κυβερνητικό τύπο να μη λέει τίποτα και τον αντικυβερνητικό να χρησιμοποιεί την υπόθεση, να είναι πορωμένος. Ανακάλυψα νέα ΜΜΕ για να έχω καλύτερη ενημέρωση. Είδα τη δικαιοσύνη να κινείται αργά ενώ όλοι αυτοί που είμαστε στις λίστες δεν είμαστε κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.»

Η Σίφορντ καλεί τον κόσμο να μη σκεφτεί μέσα από ιδεολογικά κριτήρια. Να δει τι συμβαίνει και τις επιπτώσεις του σκανδάλου σε όλα τα πεδία.

«Είναι θέμα δημοκρατίας το να υπάρχουν  θεσμικοί έλεγχοι στην ανεξέλεγκτη χρήση εκτελεστικής εξουσίας. Με τον νόμο Δεκεμβρίου, αντί να ενισχυθούν οι θεσμοί έγιναν πιο αδύναμοι. Αυτοί που δεν τους αφορούν οι θεσμοί και τους αφορά η οικονομία πρέπει να μάθουν ότι  με παίρνουν από τη Silicon Valley  και ρωτάνε:  κάνουν εταιρική κατασκοπεία στην Ελλάδα; Μήπως να μη στείλουμε τους υπαλλήλους μας εκεί; Άρα έχει δευτερογενείς επιπτώσεις πολλές.   Επίσης, αν οι πολιτικοί εκβιάζονται είναι κακό για τη χώρα».

image

Ζαχαρίας Κεσσές: Σε άλλη χώρα δεν θα είχαν γίνει μόνο παραιτήσεις αλλά και συλλήψεις

«Έχει υποφέρει πολύς κόσμος εκτός από τον Κουκάκη τον Ανδρουλάκη και τη Σίφορντ» είπε ο Ζαχαρίας Κεσσές, δικηγόρος Αθηνών, συνήγορος θυμάτων του Predator στην Ελλάδα και στο ΕΔΔΑ, ο οποίος χαρακτήρισε το Predator «παράνομο μέσο κυβερνοεγκλήματος που  παραβιάζει βάναυσα την  ιδιωτική ζωή».

«Σε άλλη χώρα δεν θα είχαν γίνει μόνο παραιτήσεις αλλά και συλλήψεις.  Η ΕΥΠ μετατράπηκε σε παρακρατική υπηρεσία, ο μόνος που αισθανόταν ασφαλής τότε, ήταν όποιος ήταν τεχνολογικά αναλφάβητος. Η εισαγγελέας ενέκρινε παρακολουθήσεις όπως του Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων, μιλάμε για  30.000 αιτήματα πάνω από 60 διατάξεις την ημέρα. Λειτούργησε σαν επόπτης γιατρός του ΕΟΠΥΥ που εγκρίνει συνταγές!
Ψήφισαν  τον νόμο 4990, για να μη μπορεί κανένας πολίτης να ενημερωθεί για το αν παρακολουθείται ή όχι και ξέρετε πως το δικαιολόγησαν; Ότι αυτό έγινε για να ενισχυθεί η διαφάνεια! Εντέλει άλλαξε ο νόμος, όμως ακόμα και τώρα θα περιμένει μια τριετία ο πολίτης για να ενημερωθεί αν παρακολουθήθηκε και δεν θα μάθει τον λόγο! Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου χθες ομολόγησε ότι παρενέβη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για πλήρη διαφάνεια και μετά  φρόντισε να κρατάει απόρρητα όλα τα έγγραφα που αν δοθούν στη βουλή θα μπορούν να μάθουν όλοι γιατί παρακολουθήθηκαν!»

Ο δικηγόρος τόνισε ότι σε άλλη χώρα δεν θα είχαν γίνει μόνο παραιτήσεις αλλά και συλλήψεις και υπογράμμισε τον ρόλο του «επίμονου θύματος» Θανάση Κουκάκη ο οποίος ενεργοποίησε ανεξάρτητες αρχές, έκανε εντατική έρευνα αλλά δεν αξιοποιήθηκε ποτέ από τη Δικαιοσύνη. «Το ρεπορτάζ του Inside story αποκάλυψε ότι αν ανοίξετε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ιντελέξα  και της  Κρίκετ, θα δείτε ότι υπάρχουν συναλλαγές» είπε αργότερα ο Θανάσης Κουκάκης. «Κανένας δεν έκανε έφοδο στα γραφεία της εταιρείας ούτε πάγωσε τους λογαριασμούς».

Το αισιόδοξο μήνυμα του δικηγόρου είναι πως «Η εισαγγελία τρέχει την έρευνα με διαπλανητική συνεργασία και θα δημιουργήσει προηγούμενο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει αποτέλεσμα»

image

Κατερίνα Παπανικολάου: Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον νόμο
«Ο νόμος 5002 που ήρθε να θεραπεύσει αδυναμίες του προηγούμενου πλαισίου δεν μπορεί να το κάνει. Το όργανο που αποφασίζει για την άρση απορρήτου λαμβάνεται από ένα μόνο πρόσωπο έναν εισαγγελικό λειτουργό. Άλλο το συλλογικό όργανο κι άλλο ένα άτομο. Προστέθηκε δεύτερος εισαγγελέας, όμως δεν έχει προβλεφθεί η υποχρέωση παράθεσης δικαιολογίας. Κανένας από τους δύο δεν οφείλει να παραθέσει ότι οι λόγοι είναι τέτοιοι για να θυσιαστεί το απολύτως απαράβατο δικαίωμα, το  έννομο αγαθό. Γιατί γίνεται άρση απορρήτου κάθε φορά, δεν θα μάθουμε. Παραμένει διανόημα στη σκέψη ενός λειτουργού» είπε η Κ. Παπανικολάου  τακτικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), του κύριου θεσμικού αντίβαρου στην υπόθεση και τόνισε πως αν η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία δεν αλλάξει τον νόμο, δεν θα υπάρξει επίλυση του προβλήματος καθώς καμία ανεξάρτητη αρχή δεν θα μπορεί να διασφαλίσει τίποτα.

Η κ. Παπανικολάου τόνισε επίσης πως σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο πολίτης μπορεί μετά την πάροδο της 3ετίας να μαθαίνει αν έχει παρακολουθηθεί  «….το όργανο όμως που θα παίρνει απόφαση δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας γιατί αποτελείται από τους 2 εισαγγελείς που έλαβαν την απόφαση της άρσης και τον πρόεδρο ΑΔΑΕ!»