Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο ναό Παντάνασσας στην πλατεία Μοναστηρακίου, ενώ ακολούθησε πομπή προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ads

Εκεί, στις 12:00, έγινε αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με τους δύο εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι τη φορεσιά του πόντιου αντάρτη.
Εν τω μεταξύ, εκδήλωση για την γενοκτονία διοργανώνεται την Κυριακή στις 12:15 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα του Πόντιου Παπά και Δάσκαλου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων, μιλά ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, δημοτικός σύμβουλος, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Στις 18:30 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα στο μνημείο γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και στις 19:00, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, θα πραγματοποιηθεί και η τελετή μνήμης.

Ads

Φέτος συμπληρώνονται ενενήντα τέσσερα χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η γενοκτονία των Ποντίων, ένα από τα πλέον «μαύρα» κεφάλαια της ιστορίας του 20ου αιώνα, έλαβε χώρα μεταξύ του 1914 και του 1923, μία περίοδο ιδιαίτερα μεγάλων ταραχών στην παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, συμπίπτοντας και με άλλες εκκαθαρίσεις μειονοτήτων, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων.

Η γενοκτονία είδε τη σφαγή, τον διωγμό, τον υποχρεωτικό εκτοπισμό, εκτελέσεις, «πορείες θανάτου», εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που κατοικούσαν στην περιοχή του Πόντου αλλά και της ευρύτερης Μικράς Ασίας.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να υπολογισθεί, ωστόσο ο αριθμός των Ποντίων που έχασαν τη ζωή τους υπολογίζεται μεταξύ 200.000 και 350.000.