Το φαινόμενο της «υπερπανσελήνου» θα σημειωθεί απόψε το βράδυ, καθώς το φεγγάρι θα είναι κατά 14% πιο κοντά στη Γη και κατά 30% πιο φωτεινό σε σχέση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του έτους. Όπως κάθε χρόνο, το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι του έτους, γιορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, σε αυλές μουσείων και αλλού. Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη θα πρωταγωνιστήσει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς, αλλά και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων και του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ads

Παράλληλα, αναμένεται η πιο φωτεινή βροχή διαττόντων αστέρων, οι Περσείδες. Καθώς τα πεφταστέρια θα δίνουν τη δική τους παράσταση στον νυχτερινό ουρανό, με αποκορύφωμα την 12η Αυγούστου, η πανσέληνος της 10ης Αυγούστου θα είναι η πιο κοντινή αλλά και η πιο φωτεινή του έτους, δημιουργώντας έτσι ένα ουράνιο υπερθέαμα.

Κάθε χρόνο εμφανίζονται κατά μέσο όρο έξι «υπερπανσέληνοι». Η πρώτη υπερ-Πανσέληνος του έτους σημειώθηκε την 1η Ιανουαρίου, η δεύτερη την 31η Ιανουαρίου ενώ, μετά την αυγουστιάτικη, αναμένεται και μία τέταρτη στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετέχουν στις γιορτή της Πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 21:00 έως τις 24:00. Στους περισσότερους χώρους και μουσεία θα υπάρχει κάποια εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές.

Στις 21:19, μόλις κάνει την εμφάνισή του το ολόγιομο φεγγάρι, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

Ads

Οι εκδηλώσεις

Το Μουσείο της Ακρόπολης θα παρατείνει τη λειτουργία του και η συναυλία με την μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει οργανωθεί θα διεξαχθεί κανονικά (ώρα έναρξης 9.30 μ.μ.). Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού.

Το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», στο Τροκαντερό, θα γιορτάσει την πανσέληνο με συναυλία. Με φόντο το πλοίο-μνημείο, ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός θα δώσει συναυλία με τίτλο «Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στον βυθό», ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Εκδήλωση έχει προγραμματιστεί και στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, αλλά εκτός της περίφραξης. Η μουσική εκδήλωση με τους Μαρίνα Καλογήρου, Δημήτρη Παπανικολάου, Βασιλική Καραγιάννη έχει οργανωθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής.

Μουσικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, θα πραγματοποιηθεί συναυλία, με τίτλο «Μουσικές από την Οικουμένη του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που οργανώνεται σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Βέροιας.

Οι Δελφοί κατέβασαν παραθαλάσσια την εκδήλωσή τους και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Ιτέας. Η Εφορεία Δελφών έχει συντονιστεί με την ΚΑ’ ΕΠΚΑ Κυκλάδων και την Κ’ ΕΠΚΑ Βορείου Αιγαίου, όπως και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και με το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

Άλλοι χώροι στην Περιφέρεια

  • Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων, ο οποίος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 19:30 έως τις 23:00.

  • Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη): Μουσική εκδήλωση με το πενταμελές μουσικό συγκρότημα «Από πριν και από μετά» με επικεφαλής τον συνθέτη και μουσικό Γιώργο Σηφάκη, στο αίθριο του Μουσείου, στις 21:00.

  • Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών: «Μουσικές από την Οικουμένη του Μεγάλου Αλεξάνδρου» με τους Baris Bal και Görkem Ökten Saoulis (Selâniknâğme). Έναρξη στις 21:30. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Βέροιας.

  • Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας: «Τραγούδια από την Ελλάδα και όχι μόνο» με τους Α. Παπαϊωάννου (ούτι- σάζι), Δ. Ντάκα (φωνή- κρουστά) και Α. Μαχαιρίδη (ακορντεόν). Ώρα έναρξης 21:30. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Πέλλας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας.

  • Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου Έδεσσας: «Ρομαντικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι και μελωδίες από τον κινηματογράφο» από τους Ειρήνη Κουρδάκη (τραγούδι), Φοίβo Φίλκα (πιάνο), Γιάννη Ανδρόνογλου (κιθάρα) και Μιλτιάδη Κασσάρα (βιολοντσέλο). Ώρα έναρξης 21:00. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Έδεσσας.

  • Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: «Από την οδό ονείρων στον σταυρό του νότου: τραγούδια για το αυγουστιάτικο φεγγάρι» με τους Θανάση Τσολάκη (φωνή) και Μιχάλη Γούτη (πιάνο). Ωρα έναρξης 22:00.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης: Παρουσίαση φωτογραφικής έκθεσης του Γιώργου Αθανασόπουλου με τίτλο «Φωτο- γράφοντας την Ιστορία. Αποσπάσματα του Χρόνου» από τον καλλιτέχνη. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις.

  • Δημοτικός χώρος έναντι μνημείου Λέοντα στον Αρχαιολογικό Χώρο Χαιρώνειας. Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας. Διοργάνωση εκδήλωσης έντεχνης μουσικής από τον Δήμο Λεβαδέων.

  • Οθωμανικό Τέμενος Εμίρ- Ζαδέ (Χαλκίδα): Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στον χώρο του οθωμανικού τεμένους και τα γειτονικά μεσαιωνικά μνημεία της Χαλκίδας.

  • Αρχοντικό Τσικλητήρα και Κτίριο Πασά (Πύλος). Την Κυριακή 10/8, οι εκθέσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με θέμα «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: ‘Ιχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοπονήσου» (Κτίριο Πασά) και η «Έκθεση των αντικειμένων του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux» στο Αρχοντικό Τσικλητήρα, στο παλαιό λιμάνι της Πύλου, θα παραμείνουν ανοιχτές για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 12:00 έως τις 24:00.