Χτες εκδικάστηκε η αγωγή της «Ποσειδών Πετροκλαμπ», συμφερόντων Ρέστη, κατά του δημάρχου Ελληνικού, Χρήστου Κορτζίδη και επτά ακόμη δημοτικών συμβούλων, από τους οποίους η εταιρεία διεκδικεί το ποσό των 8,8 εκατομμυρίων ευρώ ως χρηματική αποζημίωση και διαφυγόντα κέρδη. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται.

Ads

Ήταν 26/4/2007 όταν το δημοτικό συμβούλιο του Ελληνικού αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται την παραλία, καταγράφοντας τεράστια κέρδη από παράνομα μαγαζιά, αλλά και που απαγορεύουν, με τις περιφράξεις, στους πολίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.

Ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης με το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν να κινητοποιηθούν ώστε να «πέσει» η περίφραξη στην παραλία του Αγίου Κοσμά και να δημιουργηθεί ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες. Ακολούθησε η απεργία πείνας του Δημάρχου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά και σειρά εκδηλώσεων στήριξης και κινητοποιήσεων. Στις εκδη

Στις 10/6/2007, εκατοντάδες πολίτες, με επικεφαλής τον δήμαρχό τους,Χρήστο Κορτζίδη, αλλά και άλλους δημάρχους, παρουσία του εισαγγελέα και της αστυνομίας, αφαίρεσαν τα κάγκελα που έκλειναν την πρόσβαση στην ακτή.

Ads

Η ενάγουσα εταιρεία κατέθεσε αγωγή και υποστηρίζει ότι οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και οι πολίτες που συμμετείχαν συλλογικά στην κινητοποίηση ήταν μεμονωμένα άτομα και «η δράση τους που δεν έγινε με απόφαση της δημοτικής αρχής, είχε αποτέλεσμα να λεηλατηθούν καταστήματα, να χάσει έσοδα η εταιρεία, να ματαιωθούν εκδηλώσεις και να μειωθεί ο τζίρος από την ενοικίαση ομπρελών και ξαπλωστρών».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Αυγή, ο μάρτυρας παραδέχτηκε ότι «το κάλεσμα στην κινητοποίηση έγινε λίγες μέρες πριν μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ελληνικού» και πως «σήμερα λειτουργούν χωρίς άδεια δύο νυχτερινά κέντρα». Παράλληλα, υποστήριξε πως «η ζημία για την επιχείρηση είναι ότι σήμερα δεν έρχεται η ποιότητα του κόσμου για το αναψυκτήριο (βλέπε αίθουσα δεξιώσεων), έρχονται μόνο αλλοδαποί»

Από την πλευρά της, η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη Ελένη Πορτάλιου, η οποία μίλησε στην μαρτυρική της κατάθεση για την πρωτοβουλία του δήμου να βάλει τέλος στην αυθαιρεσία στην παραλιακή ζώνη, τόνισε ότι «τα νυχτερινά καταστήματα δεν έχουν καμία σχέση με αναψυκτήρια ή απλά εστιατόρια, η παραλιακή το βράδυ μετατρέπεται σ’ ένα τεράστιο πάρκινγκ ενώ έχουν γίνει κατασκευές σε απαγορευμένη ανοικοδόμηση στη ζώνη του αιγιαλού».

Με γραπτή δήλωσή της εξάλλου έκανε λόγο για «την προάσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και για έναν αγώνα που αφορά την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και το μέλλον|.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στον Χρ. Κορτζίδη παρευρέθηκαν χθες στο δικαστήριο ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού ΣΥΝ – Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο – Ηλίας Νικολόπουλος, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, γραμματέας της Ν.Ε. Νότιας Αθήνας του ΣΥΝ, Αλέξανδρος Μπίστης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Ελεύθερης Αττικής Αλέκος Αλαβάνος και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος.

Τη συμπαράσταση του στον Χρήστο Κορτζίδη και τους επτά δημοτικούς συμβούλους εξέφρασε και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Νικολόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη θα έπρεπε να είναι οι νονοί της νύχτας που λυμαίνονται το παραλιακό μέτωπο και όχι οι ενεργοί πολίτες».

«Οι διώξεις και η μαφία της νύχτας δεν μας τρομάζουν, ωστόσο δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε την πλήρη απουσία της πολιτείας από το συγκεκριμένο μέτωπο» πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε παρευρεθεί στην απομάκρυνση των περιφράξεων, «κρίνοντας τότε σκόπιμο να κάνει ένα επικοινωνιακό πέρασμα την ημέρα της κινητοποίησης». «Σήμερα σιωπά αιδημόνως. Η σιωπή όμως είναι συνενοχή», κατέληξε.

Πηγή: Αυγή