Ξαφνικά, οι ελληνικές αρχές ανακαλύπτουν κρούσματα ΗΙV ανάμεσα σε εκδιδόμενες γυναίκες. Στη συνέχεια τις συλλαμβάνουν και τις διώκουν ποινικά. Έπειτα, προχωρούν σε δημόσια διαπόμπευση των θυτών – θυμάτων. Όσο συμβαίνουν όλα αυτά, εξαπλώνεται η μετάδοση του ιού λόγω έλλειψης υγειονομικού υλικού στις «πιάτσες» χρήσης ναρκωτικών. Για πρόληψη; Ούτε λόγος. Στο tvxs.gr: Η διευθύντρια της ΜΚΟ Θετική Φωνή (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας) Μαριανέλλα Κλώκα.

Ads

 
Ασκείτε δριμεία κριτική στους χειρισμούς των υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με το ζήτημα των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών.
 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα όργανο το οποίο έχει δημιουργηθεί για να προστατεύει τη δημόσια υγεία, εμπλέκεται σε μια σειρά ελέγχων οι οποίοι δεν τηρούν κατά κανένα τρόπο τις οδηγίες που έχουν υιοθετήσει η Ευρώπη και η Ελλάδα, για ζητήματα όπως η διενέργεια των τεστ, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η συμβουλευτική διαδικασία κ.ο.κ.
 
Άλλες χώρες πώς μεταχειρίζονται ανάλογες υποθέσεις; Ποια στρατηγική υιοθετεί αντίθετα η ελληνική πολιτεία;
 
Καταρχάς, δεν γνωρίζουμε πολύ καλά στην πράξη την τακτική του υπουργείου Υγείας. Μία μαθαίνουμε ότι τα τεστ διενεργούνται με δείγμα σάλιου, μία ακούμε ότι λαμβάνεται αίμα από το χέρι. Οι εργάτριες του σεξ είναι άνθρωποι με αυξημένες πιθανότητες προσβολής από τον ιό HIV. Ενδέχεται να το γνωρίζουν και ενδέχεται να μην το γνωρίζουν. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας κατέδειξε τον Ιούνιο του 2010 επίσημο έγγραφο, υπογεγραμμένο από όλες τις χώρες σε τριμερές επίπεδο (υπουργεία Εργασίας, εργοδότες και εργαζόμενοι), το οποίο κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει ούτε ένα επάγγελμα που να μην μπορεί να ασκήσει ένας άνθρωπος με HIV. Για να «κολλήσει» κανείς HIV πρέπει να βρει ο ίδιος τον ιό. Δεν έχουμε να κάνουμε με φυματίωση, η οποία μεταδίδεται για παράδειγμα στο λεωφορείο μέσω των αιωρούμενων σωματιδίων. Όταν πηγαίνει κάποιος να κάνει σεξ με έναν άνθρωπο του οποίου το παρελθόν δεν γνωρίζει, θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης τα οποία τον διασφαλίζουν σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Θα πρέπει να είναι κανείς διπλά υποψιασμένος στην περίπτωση μιας ιερόδουλης. Μπορεί βέβαια να είναι και ο ίδιος ο επισκέπτης φορέας του ιού. Πρόκειται για ένα ρίσκο το οποίο αναλαμβάνεται αμφίπλευρα. Αντί να τις «τραβάει» στη ΓΑΔΑ, το υπουργείο Υγείας οφείλει να επισκέπτεται τις εκδιδόμενες γυναίκες και να τους προτείνει να προβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε τεστ για HIV, ώστε να μάθουν αν είναι θετικές ή αρνητικές στον ιό και να τις βοηθήσει να τεθούν άμεσα σε θεραπευτική αγωγή -οι τελευταίες επιστημονικές ενδείξεις του 2011 καταδεικνύουν ότι η προφύλαξη την οποία παρέχει η σωστά εκτελούμενη αγωγή είναι κλάσεις μεγαλύτερη από εκείνη την οποία διασφαλίζει το προφυλακτικό. Με αυτόν τον τρόπο, η ζωή του εκάστοτε φορέα, είτε πρόκειται για ιερόδουλη είτε για οποιονδήποτε άλλο, θα συνεχιστεί ομαλά. Αυτή είναι η υποχρέωση του υπουργείου Υγείας. Αυτά επισημαίνουν άλλωστε με επιστολές τους προς την ελληνική πολιτεία και διεθνείς οργανώσεις. Σημειώνεται ότι τη στάση των ελληνικών αρχών στηλιτεύουν και ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, όπως και οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
Όσον αφορά στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών, παρατίθεται το επιχείρημα της ενημέρωσης και της προστασίας της δημόσιας υγείας.
 
Ανεξάρτητα από το αν οι συγκεκριμένες ιερόδουλες είναι οροθετικές, όσοι επισκέπτονται οίκους ανοχής και έχουν κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη πρέπει να προβούν στην αντίστοιχη εξέταση. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η δημόσια υγεία. Γενικώς, η Ελλάδα δεν φημίζεται για την κουλτούρα της στην πρόληψη. Υπάρχουν, όμως, τρόποι. Είναι χαρακτηριστικό πως όποτε διοργανώνονται εκστρατείες από τις ΜΚΟ, τα τηλεφωνήματα στις γραμμές εξετάσεων αυξάνονται σημαντικά. Άλλες χώρες έχουν καταφέρει να «ρίξουν» δραστικά τους δείκτες μέσα από εκστρατείες και μέτρα πρόληψης.
 
Οι οροθετικές εκδιδόμενες γυναίκες οι οποίες συνελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα διώκονται ποινικά, με την κατηγορία ότι γνώριζαν πως έφεραν τον ιό, ωστόσο, έκαναν σεξ χωρίς προφύλαξη.
 
Τυχαίνει να επιστρέφω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Μία κυρία πήρε αναβολή για την εκδίκαση αντίστοιχης υπόθεσης. Σκεφτείτε ότι η δικηγόρος της δεν γνώριζε ακόμη την κατηγορία. Τη συγκεκριμένη γυναίκα την συνέλαβαν στο δρόμο. Πώς προκύπτει άραγε ότι γνώριζε πως είχε HIV και έκανε σεξ χωρίς προφύλαξη; Είναι πάρα πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε όλες αυτές τις γυναίκες να αφήνονται ελεύθερες η μία μετά από την άλλη και να αποδειχθεί όλη αυτή η ιστορία ένα εφέ.
 
Ποια είναι σήμερα η διάσταση των κρουσμάτων HIV και AIDS στην Ελλάδα;
 
Υπάρχουν περίπου 8.000 άνθρωποι οι οποίοι έχουν εντοπιστεί θετικοί στον HIV (γύρω στους 5.500 βρίσκονται σε θεραπεία) και σχεδόν 1.500 οι οποίοι βρίσκονται σε στάδιο AIDS. Εδώ και 1,5 χρόνο παρατηρείται μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στους χρήστες. Ειλικρινά, είναι απορίας άξιον πώς αυτή η αύξηση μετατέθηκε σε μετανάστες και οίκους ανοχής. Το υπουργείο Υγείας όφειλε να έχει διοχετεύσει 1 εκατ. σύριγγες στην «πιάτσα», ώστε να γίνεται χρήση με καθαρή σύριγγα και να περιοριστεί το φαινόμενο. Πριν από 15 μέρες, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μαλλιώρη είπε ότι έχουν διοχετευτεί 83.000 σύριγγες αντί για 1 εκατ. Οι ΜΚΟ βγαίνουμε στο δρόμο και μοιράζουμε ένα μπουκαλάκι με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για ασφαλή χρήση. Με άλλα λόγια, αντί να συζητάμε το φαινόμενο της αύξησης των κρουσμάτων κατά 1500% στους χρήστες, ξαφνικά έχουμε εστιάσει στους μετανάστες και στις ιερόδουλες.