Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, καθώς από τα 20 ασθενοφόρα με πληρώματα που καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης, τα 8 καλούνται να μεταβούν στη Χαλκιδική για το καλοκαίρι, ώστε να καλυφθούν τα κενά του όμορου νομού, αφήνοντας τη συμπρωτεύουσα με μόλις 12 οχήματα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το θέμα της υποστελέχωσης με αμισθί εργασία από φοιτητές ΙΕΚ.

Ads

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης γύρω από τον Λευκό Πύργο, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι έτσι θα μείνουν κενά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, επιλογή που εγείρει σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες της περιοχής.

Η τροπολογία της ντροπής

«Πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία που επιτρέπει να καλυφθούν τα κενά από φοιτητές των ΙΕΚ ανειδίκευτους και μάλιστα αμισθί. Το χειρότερο είναι, πως οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, ζητούν με έγγραφο τους να απασχοληθούν φοιτητές αλλά με αποζημίωση. Δηλαδή νομιμοποιούν αυτές τις πρακτικές» λέει στο tvxs εργαζόμενος στα ΕΚΑΒ.

«Για τις ανάγκες του καλοκαιριού καλούμαστε να φύγουν κάποια πληρώματα από εδώ έτσι ώστε να καλυφθεί η Χαλκιδική, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να μείνει με λιγότερα ασθενοφόρα, περίπου 12 στον αριθμό. Καλούνται επίσης οι μαθητές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ που βρίσκονται στο 5ο εξάμηνο και κάνουν την πρακτική τους να καλύψουν τα κενά του ΕΚΑΒ της Θεσσαλονίκης αμισθί. Καταλαβαίνετε πως δεν μπορούν να καλυφθούν με εκπαιδευόμενους, οι οποίοι δεν έχουν τελειώσει ακόμα και δεν έχουν λάβει το πτυχίο τους, ούτε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Το καλοκαίρι σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, καλούνται οι μαθητές να καλύψουν τα κενά του ΕΚΑΒ. Αντί να γίνουν διορισμοί και να προσληφθούν και άλλοι υγειονομικοί, αντί να μονιμοποιήσουν τους επικουρικούς που υπάρχουν, καλούν τους μαθητές να κάνουν διασώσεις. Η πρακτική γίνεται για να εξασκηθούμε στο αντικείμενο στο οποίο έχουμε ειδικευτεί. Από τα 20 ασθενοφόρα, τα οκτώ θα μεταβούν στη Χαλκιδική υποχρεωτικά για τα κενά. Δεν υπολογίζουμε έτσι το κενό που θα μείνει στη Θεσσαλονίκη και πόσο επικίνδυνο είναι για τις ανθρώπινες ζωές», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, Κοσμάς Τερζίδης στο ekabsfika.gr, σημειώνοντας επίσης πως στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης χρειάζονται 292 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα υπάρχουν 208.

Ads

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη προσωπικού. Αυτό φαίνεται τουλάχιστον από το 2018-2019 και μετά. Καμία διοίκηση μέχρι τώρα δεν έχει σκύψει πάνω στο πρόβλημα που λέγεται ενδυνάμωση προσωπικού. Έχουμε στείλει στο υπουργείο Υγείας ενημερωτικό έγγραφο. Από το 2004 μέχρι σήμερα η δύναμη των μόνιμων προσλήψεων που έχουν γίνει στο ΕΚΑΒ είναι 1.585, εκ των οποίων οι 850 περίπου πήγαν στην Αθήνα. Το ΕΚΑΒ δούλευε μέχρι το 2019 με 25-26 ασθενοφόρα, φτάσαμε και λόγω Covid-19 και λόγω συνταξιοδοτήσεων στον αριθμό 20 που σημαίνει 18 ασθενοφόρα συν δύο μονάδες. Από τα 20 αυτοκίνητα σήμερα έχουμε κι άλλη μείωση λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπου τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια για να επιστρέψουν τα καθήκοντά τους. Έρχονται σήμερα και ζητάνε να καλύψουμε τη Χαλκιδική, ενώ οι αποστάσεις για ένα ασθενοφόρο θέλουν τουλάχιστον μια ώρα και το οδικό δίκτυο είναι τραγικό. Αν συμβεί κάτι θα μας βγάζουν τα κανάλια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης χρειάζονται 292 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα υπάρχουν 208.

Η τροπολογία και το έγγραφο των συνδικαλιστών ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης