Επεμβάσεις των ΕΚΑΜ στις φυλακές της χώρας, οι οποίες φέρονται να συνοδεύονται από υπέρμετρη χρήση βίας, εξευτελιστικές πρακτικές και καταστροφή των υπαρχόντων των κρατουμένων, καταγγέλλουν μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αφού ανάρτησαν πανό με το χαρακτηριστικό σύνθημα, «ΕΚΑΜαν ηλεκτροσόκ στους κρατούμενους με τη χορηγία του υπουργείου Δικαιοσύνης», απηύθυναν διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Αντώνη Ρουπακιώτη. Η ηγεσία του υπουργείου έχει διατάξει ΕΔΕ για τις συνθήκες των επεμβάσεων και αφήνει να εννοηθεί ότι με αυτόν τον τρόπο τίθεται διαχωριστική γραμμή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Της Ειρήνης Σόβολου

Ads

 
Οι διαμαρτυρόμενοι καταγγέλλουν ότι στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας για τη λήψη μέτρων με στόχο την αποτροπή αποδράσεων, μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια και του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, «οι επιχειρήσεις των ΕΚΑΜ στα καταστήματα κράτησης συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση, αγριότητα και αυταρχισμό».
 
Όπως λένε, αποκορύφωμα αποτέλεσε η επιχείρηση του Σαββάτου 13/4 στα Γρεβενά, κατά την οποία – σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά των κρατουμένων αλλά και μαρτυρίες εκπροσώπων των σωφρονιστικών υπαλλήλων στην εφημερίδα Το Βήμα – η «έρευνα» των ΕΚΑΜ στις φυλακές Γρεβενών συνοδεύτηκε από ξυλοδαρμούς, χρήση tazer και εκδικητικές πρακτικές · «ξεγύμνωσαν τους κρατούμενους, τους ανάγκασαν να περπατούν στα τέσσερα, έσπασαν και κατέστρεψαν τα λιγοστά ρούχα και υπάρχοντα των κρατουμένων, έσκισαν φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων, έβριζαν και περιγελούσαν ηλικιωμένους ανθρώπους», καταγγέλλει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
 
«Ύστερα από τρεις περίπου εβδομάδες εφόδων των ΕΚΑΜ σε φυλακές όλης της χώρας, το 90% των περιβόητων «ευρημάτων» αποτελείται από κινητά τηλέφωνα, φορτιστές και κάρτες SIM. Tα κινητά διακινούνται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους με το αζημίωτο. Η ταρίφα μπορεί να φτάσει έως 1.500 ευρώ», σύμφωνα με καταγγελίες κρατουμένων. Παράλληλα, η πρόσβαση στα καρτοτηλέφωνα της φυλακής φέρεται ούτε ανέξοδη αλλά ούτε και απρόσκοπτη, δεδομένου του χρόνου χρήσης των τηλεφώνων, που περιορίζεται στις ώρες κατά τις οποίες είναι ανοιχτή η φυλακή, και του υπερπληθυσμού των κρατουμένων.
 
Την Παρασκευή μετέβησαν στα Γρεβενά ο υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κουράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για τα συμβάντα και είναι εμφανή τα σημάδια ξυλοδαρμού και χρήσης όπλου tazer, ενώ αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση.
 

Διαβάστε επίσης: Καταγγέλλουν βασανιστήρια κρατουμένων από την ΕΚΑΜ

Βίαιη καταστολή και απαράδεκτες συνθήκες κράτησης
 
Σύμφωνα με μέλη της Πρωτοβουλίας, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται έχουν εκδικητικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στον εκφοβισμό του κόσμου εντός και εκτός των φυλακών. «Θέλουν να καταστείλουν οποιαδήποτε αντίδραση μέσα στις φυλακές. Ξεκινούν από τους πιο ευάλωτους για να περάσουν το μήνυμα «μην τολμήσετε να κάνετε τίποτα».
 
Υπάρχει αναβρασμός γιατί οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, υπάρχει υπερπληθυσμός, 13.000 κρατούμενοι ενώ χωράνε 9.000, οι περισσότεροι κοιμούνται κάτω, δεν έχουν ούτε στρώματα, δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν ζεστό νερό το χειμώνα, δεν τους δίνουν τις άδειες που δικαιούνται. Δεν έχουν φαγητό, γιατί δεν έχει λεφτά το κράτος. Όποιος έχει χρήματα, παίρνει φαγητό από την καντίνα. Όποιος δεν έχει, δεν μπορεί να ζήσει».
 
Το 60% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι άποροι, δηλαδή περίπου 7.300 κρατούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε τα στοιχειώδη είδη προσωπικής υγιεινής και ένδυσης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
«Με πρόσχημα την απόπειρα απόδρασης κάποιου κρατουμένου την πληρώνουν όλοι οι άλλοι. Όταν επιχείρησε να αποδράσει ο Βλαστός, έριχναν μες στον κόσμο. Στο προαύλιο ήταν εκατοντάδες κρατούμενοι. Αν έπεφτε το ελικόπτερο, θα θρηνούσαμε θύματα. Πριν λίγες ημέρες αυτοκτόνησε η οροθετική κρατούμενη. Αλλά όλα αυτά τα αντιμετωπίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Για αυτούς δεν
είναι άνθρωποι. Είναι απλά αριθμοί», αναφέρουν μέλη της Πρωτοβουλίας.
 
Διάβημα διαμαρτυρίας
 
Μέλη της πρωτοβουλίας συνάντησαν τον Γενικό Γραμματέα Μαρίνο Σκανδάμη και κατέθεσαν το διάβημα διαμαρτυρίας, ζητώντας χαρακτηριστικά:
 

Ads
  • Να σταματήσουν οι επεμβάσεις των ΕΚΑΜ στις φυλακές.
  • Να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι εμπνευστές και οι εκτελεστές βασανισμών και κακοποίησης κρατουμένων.
  • Nα σταματήσει η συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς οι έλεγχοι μπορούν να γίνουν και με άλλους τρόπους.
  • Να επιτραπεί η χρήση κινητών τηλεφώνων στις φυλακές. Θα μπορούσαν να επιτραπούν μόνο κινητά παλιάς τεχνολογίας, χωρίς κάμερα ή σύνδεση στο διαδίκτυο.