Για λάθος και παραδρομή που θα διορθωθεί, έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες που συζητούνται στη Βουλή και ειδικότερα αυτές που αφορούν την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση κατάργηση του ακαταδίωκτου των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ads

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε, όπως κατηγορήθηκε και από την αντιπολίτευση, να πλήξει το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ποινική τους δίωξη, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για αυξημένη και αποτελεσματικότερη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσπάθησε να καταργήσει τη διάταξη που προβλέπει το ακαταδίωκτο όσων αποκαλύπτουν ότι δωροδόκησαν υπάλληλο, πολιτικό ή δικαστή, όπως προβλέπει ο ν. 4254/2014.

Υπενθυμίζεται ότι είχε γίνει και προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis κατά την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, την οποία όμως σταμάτησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σχολιάζει πως «ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τις αποκαλύψεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι προωθεί διατάξεις στο Ποινικό Κώδικα που στέλνουν στο εδώλιο τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, έκανε μεταβολή 180 μοιρών, μιλώντας για δήθεν λάθος και παραδρομή που θα διορθωθεί».

Ads

«Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και με άλλες διατάξεις στο ν/σ αλλαγών των ποινικών κωδίκων, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα συνολικό ευνοϊκό καθεστώς για τους δράστες σοβαρών εγκλημάτων διαφθοράς» επισημαίνει ο Θ. Ξανθόπουλος και επισημαίνει ότι «οι δικαιολογίες που ψέλλισε ο υπουργός της Δικαιοσύνης δεν πείθουν κανέναν».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «διατηρεί την ατιμωρησία των ισχυρών επιχειρηματιών, που προσφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο αθέμιτα ωφελήματα σε εργαζομένους σε άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου να παραβιάσουν τα καθήκοντά τους απέναντι στους εργοδότες τους (“δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα”)».

«Ενώ από τη μια, η κυβέρνηση κόπτεται για αυστηροποίηση των ποινών, από την άλλη, είναι ιδιαιτέρως γαλαντόμα με τους τραπεζίτες και όσους έλαβαν τα περίφημα “θαλασσοδάνεια”, στους οποίους προσφέρει μια ιδιότυπη ποινική ασυλία», υπογραμμίζει ο Θ. Ξανθόπουλος ξεκαθαρίζοντας ότι την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του «να αναστηλώσουν ένα καθεστώς εκτεταμένης θεσμικής διαφθοράς και ανυποληψίας, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία» θα τη σταματήσει η ελληνική κοινωνία.