Αντιδρά το κουαρτέτο των δανειστών στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής οι εκπρόσωποι των δανειστών επικαλούμενοι τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία – που δεν προβλέπει μειωμένους συντελεστές στην ιδιωτική εκπαίδευση – υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιβληθεί είτε ΦΠΑ 23%, είτε καθόλου. 

Ads

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, αναφέρουν, ότι η οδηγία δεν αφήνει άλλο περιθώριο στις κυβερνήσεις παρά είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κατά περίπτωση κανονικό συντελεστή (εν προκειμένω, 23%) εάν οι υπηρεσίες υπαχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ. 

Πάντως ο Νίκος Φίλης, μιλώντας σήμερα στο Mega, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και ότι σε κάθε περίπτωση είναι θέμα διαπραγμάτευσης, εστιάζοντας στην ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου.

«Το εάν υπάρχουν όχι ή ενστάσεις θα το δούμε, δεν το γνωρίζω. Στη συνάντηση που είχα εγώ με την τρόικα δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα, ούτε καν αναφορά» είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Σημειώνεται ότι χθες έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου της επιβολής 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.