Τα 12.000 ευρώ θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ανώτατο εισοδηματικό όριο σε ότι αφορά την κατοχύρωση δικαιώματος συμμετοχής στο κοινοτικό πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Νικολόπουλου, με την οποία ζητούσε την ένταξη πολύτεκνων οικογενειών και όσων έχουν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα 15.000 ευρώ, στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων.

Ads

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασφαλίζουν την επιλογή των τελικών δικαιούχων στη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, διευκρίνισε ο κ. Σκανδαλίδης, προκειμένου η δωρεάν παροχή τροφίμων να απευθύνεται σε πραγματικά, αποδεδειγμένα άπορα άτομα και όχι σε άπορα άτομα εξ΄ορισμού, βάσει της ιδιότητας τους ως πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.

«Με τη θέσπιση ανώτατων ορίων εισοδήματος εξασφαλίζεται η παροχή τροφίμων σε οικογένειες που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, λόγω του ότι εμφανίζεται μεγάλο εύρος εισοδημάτων σ΄αυτήν την κοινωνική ομάδα”, επισημαίνει ο υπουργός και προσθέτει επιπλέον ότι “η πρόβλεψη για προσαύξηση του ανωτάτου ορίου εισοδήματος κατά 30% ή 40% ανάλογα με την περίπτωση για τη σύζυγο και για ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, όπως και κατά 40% σε περίπτωση μη ιδιόκτητης κατοικίας, αυξάνει αναλογικά και δίκαια το όριο εισοδήματος, προκειμένου να συμμετέχουν οι πραγματικά έχοντες ανάγκη στο πρόγραμμα».

Αναφορικά με τη συμμετοχή των πολύτεκνων οικογενειών στο κοινοτικό πρόγραμμα, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρει: «Η θέσπιση ανωτάτων εισοδηματικών κριτηρίων θα έπρεπε να είναι επιθυμία των ίδιων των πολύτεκνων οικογενειών και αυτό διότι λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων τροφίμων, εάν καταργηθεί το εισοδηματικό κριτήριο και συμμετέχουν άκριτα όλες οι πολύτεκνες οικογένειες, οι ποσότητες που θα λαμβάνει η κάθε οικογένεια θα περιοριστούν κατά πολύ” και συνεπώς “με τον τρόπο αυτό προστατεύονται και βοηθούνται οι πραγματικά έχουσες ανάγκη πολύτεκνες οικογένειες».

Ads