Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις εφημερίδες «ΒΗΜΑ» και «Δημοκρατία» περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων με κορονοϊό διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ύπαρξη του παράλληλου συστήματος καταγραφής, είχε ως αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και την πλασματική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ η ελλιπής ενημέρωση δημιούργησε πρόβλημα και στις εισηγήσεις των επιστημόνων για τα μέτρα.  Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη, ο οποίος αφού μελετήσει τα δημοσιεύματα, θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται ότι τα δημοσιεύματα προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και πολιτικό σάλο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ήδη από την Κυριακή εισαγγελική παρέμβαση και σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζητά τη δημοσιοποίση των πρακτικών των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από την πλευρά της η κυβέρνηση διέψευσε την υπάρξη παράλληλου συστήματος καταγραφής, κάνοντας λόγο για «ευφάνταστα σενάρια» και «κακόβουλα δημοσιεύματα». 

Ads

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μια ημέρα πριν από τα δημοσιεύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status fm δήλωσε πως «ίσως όντως να έπρεπε να είχαμε ενεργήσει μία εβδομάδα γρηγορότερα στη Θεσσαλονίκη», όμως, όπως είπε, «δεν υπήρχαν σχετικά στοιχεία που να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση […] ούτε είχαμε κάποια σχετική εισήγηση». «Από τη στιγμή που πήραμε τα δεδομένα στη διαθεσή μας κινηθήκαμε πολύ γρήγορα», πρόσθεσε. 

Νέες διαψεύσεις από Αρκουμανέα και Χαρδαλιά

Υπάρχει «ένα και μοναδικό σύστημα καταγραφής ασθενών Covid 19» επισήμανε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι τα δημοσιεύματα που είδαν το φώς της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο είναι «απαράδεκτα, ψευδή και κακόβουλα».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Αρκουμανέας, τόνισε πως «τέτοια δημοσιεύματα το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν το έργο εκατοντάδων επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ και άρα και της χώρας μας». Χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτες» και τις καταγγελίες περί «σκοτεινών» συμβάσεων του ΕΟΔΥ με ιδιωτικές εταιρείες.

Αντίστοιχα, από το ίδιο βήμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα «παντελώς άδικα και αβάσιμα».