Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ξεκινά, μετά από εντολή που έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος.

Ads

Ο κ. Ζαγοραίος παρήγγειλε σε εισαγγελικό λειτουργό τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μελών οργανώσεων κατά την έναρξη της διαδικασίας πλειστηριασμών.

Η έρευνα θα στραφεί προς πάσα κατεύθυνση, καθώς ο εισαγγελέας θα αναζητήσει ενδεχόμενες παράνομες πράξεις και των αστυνομικών, αλλά και των διαμαρτυρόμενων για τους πλειστηριασμούς.

Υπό εισαγγελική διερεύνηση τίθενται, επίσης, όσα ισχυρίζεται στην αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ads

Στην μήνυση της ΛΑΕ, που στρέφεται κατά των αρμόδιων υπουργών και των επικεφαλής της αστυνομίας, επισημαίνεται ότι λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών και βίας από τους αστυνομικούς τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
• Τόσκας: Κακώς έπεσαν τα χημικά στο Ειρηνοδικείο

Υπενθυμίζεται ότι, σοβαρή ένταση, επεισόδια, συγκρούσεις, ξύλο και χημικά σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο ειρηνοδικείο Αθηνών, όταν μέλη κινημάτων και συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς επιχείρησαν να εισέλθουν στον χώρο που διεξαγόταν η διαδικασία.

Οι συγκεντρωμένοι προσπαθώντας να ματαιώσουν τη διενέργιεα των πλειστηριασμών βρήκαν απέναντί τους τα ΜΑΤ που με ξύλο και χημικά επιχείρησαν να τους εμποδίσουν. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις αφού είχαν αποκλείσει την αίθουσα του δικαστηρίου δεν επέτρεπαν στα μέλη του κινήματος «δεν πληρώνω», τις άλλες συλλογικότητες, τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στα μέλη του ΠΑΜΕ να μπουν ώστε να προσεγγίσουν τους συμβολαιογράφους. Τα ΜΑΤ επενέβησαν και άρχισαν να χτυπούν με γκλομπ τους συγκεντρωμένους, ενώ έριξαν και χημικά στους εσωτερικούς χώρους του Ειρηνοδικείου. Οι αλληλέγγυοι πετούσαν αντικείμενα, ενώ άδειασαν και δύο πυροσβεστήρες.

Η κατάσταση έγινε ασφυκτική, ενώ υπήρξαν και τραυματίες. Ενας άνδρας τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτζώκας μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» με αναπνευστικά προβλήματα.