Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ads

Αφορμή στάθηκε η καταγγελία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το ότι συγκεκριμένες αποθήκες κι εταιρείας δεν εφοδιάζουν την αγορά με συγκεκριμένα φάρμακα, δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη, και αντί αυτού προχωρούν σε εξαγωγές των σκευασμάτων αυτών στο εξωτερικό, από όπου και αποκομίζουν μεγαλύτερο κέρδος.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι από τις πιο χαμηλές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο πλαίσιο της έρευνας, θα εξετάσει τη βασιμότητα των καταγγελιών και θα διερευνήσει εάν για τις ελλείψεις προκύπτουν ποινικές ευθύνες φαρμακευτικών εταιρειών ή άλλων.

Ads

Το πρωί, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για το θέμα των φαρμάκων και εξερχόμενος, δήλωσε:

«Μέρα με τη μέρα οι ελλείψεις στα φάρμακα πολλαπλασιάζονται. Μετά από καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τις ελλείψεις. Ήρθα εδώ και την ενημέρωσα με στοιχεία. Θα φέρουμε και νέα στοιχεία, γιατί μας ζητήθηκε ένας πιο εμπεριστατωμένος φάκελος».

«Ειδικά αυτήν την εποχή με τους πρόσφυγες, αλλά και τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η ανάγκη ύπαρξης όλων των φαρμάκων είναι απαραίτητη. Αναφέραμε ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα, εταιρείες και φαρμακαποθήκες που δεν εφοδιάζουν την αγορά και κάνουν εξαγωγές. Ζητούμε την παρέμβαση του ΕΟΦ», πρόσθεσε.