Η Δικαιοσύνη ερευνά τα περισσότερα από 50 μεγάλα σκάνδαλα εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, πάνω από το 50% των υποθέσεων που ερευνώνται από τους έξι εισαγγελείς του νεοσύστατου Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, αφορά ύποπτες συμβάσεις για προμήθειες που έχει υπογράψει το Δημόσιο με ιδιωτικές εταιρείες, διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων και περιπτώσεις επίορκων κρατικών λειτουργών.

Ads

Πολλές από τις δικογραφίες έχουν σχηματιστεί τους τελευταίους μήνες ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η διερεύνηση και άλλων οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα τελευταία χρόνια. Ζητούμενο, στην πλειονότητα των υποθέσεων, ο προσδιορισμός της οικονομικής ζημίας που υπέστη το Δημόσιο εξαιτίας των χειρισμών επίορκων ή απλώς ανεπαρκώς κατηρτισμένων κρατικών λειτουργών, καθώς και η απόδοση ευθυνών. Οι κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις που διερευνώνται, σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να έχουν τελεστεί σε βάθος δεκαετίας ή και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μεταξύ των εκατοντάδων υποθέσεων που διερευνώνται, περί τις πενήντα δικογραφίες έχουν απασχολήσει ευρέως την κοινή γνώμη. Η λίστα των οικονομικών εγκλημάτων που έχουν επιφέρει ανυπολόγιστη ζημία στο Δημόσιο, όπως αναφέρει η σημερινή Ελευθεροτυπία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Δεκατέσσερις δικογραφίες με επισφαλείς συμβάσεις σε προμήθειες του Δημοσίου: Μία δικογραφία έχει σχέση με τη σύμβαση μεταξύ ΗΛΠΑΠ και ΜΑΝ ΕΛΒΟ για προμήθεια ενενήντα τρόλεϊ. Ερευνάται δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων.
  • Τρεις δικογραφίες που έχουν σχέση με ζημία του ΟΠΑΠ: Μία, αφορά την απευθείας ανάθεση του ΟΠΑΠ στην Ιντραλότ, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, που πραγματοποιήθηκε το 2007, αφού προηγήθηκε ακύρωση του διαγωνισμού.
  • Τέσσερις δικογραφίες μεγάλης φοροδιαφυγής: Διερευνώνται για παράδειγμα οι ποινικές ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων, εφοριακών ή άλλων προσώπων για τη 17χρονη φορολογική ασυλία που έχαιρε ο τραγουδιστής, Τόλης Βοσκόπουλος, με αποτέλεσμα το χρέος του να ανέλθει -με τις προσαυξήσεις- στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Τέσσερις δικογραφίες για συμβάσεις σε προμήθειες του στρατού: Η μία έρευνα έχει να κάνει με πιθανές δωροδοκίες για συμβάσεις που έχουν σχέση με την προμήθεια τζιπ για τον ελληνικό στρατό την περίοδο 1997-2008. Η δεύτερη αφορά το σκάνδαλο με τα υποβρύχια.
  • Δύο δικογραφίες στις οποίες εμπλέκονται εκκλησιαστικά ιδρύματα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου: Διερευνάται, για παράδειγμα, η τυχόν διάπραξη αδικημάτων, όπως του κακουργήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σχετικά με τις δανειοδοτήσεις της τράπεζας Μαrfin προς τη Μονή Βατοπεδίου.
  • Πέντε δικογραφίες με «ρεμούλες» σε προμήθειες νοσοκομείων και ΕΚΑΒ.
  • Δύο δικογραφίες για επιζήμιες αναθέσεις στην κατασκευή αιολικών πάρκων.
  • Τρεις δικογραφίες για παράνομες προσλήψεις στο Δημόσιο: Η μία δικογραφία σχηματίστηκε μετά το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αφορά παράνομες ενέργειες στην εταιρεία ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε., που διαδέχτηκε την Αγροτουριστική. Συγκεκριμένα, προσλήψεις προσωπικού χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού και πρόσκλησης ενδιαφέροντος, και άλλες παρατυπίες.
  • Μία δικογραφία για την ΕΡΤ: Ενα σκέλος του σκανδάλου της ΕΡΤ (μεγάλο τμήμα είναι ήδη στην ανάκριση) παραμένει στην Εισαγγελία και αφορά υπέρογκες αμοιβές και έξοδα που κόστισαν στους Ελληνες πολίτες χιλιάδες ευρώ.
  • Μία δικογραφία που αφορά λαθρεμπορία καυσίμων: Η δικογραφία σχηματίστηκε ύστερα από παραγγελία της κ. Ράικου προς το ΣΔΟΕ, για διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων λαθρεμπορίας καυσίμων.

Στο τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος πάντως συρρέουν καθημερινά και δεκάδες άλλες δικογραφίες που αφορούν φοροδιαφυγή, λαθρεμπορίες, οικονομικές απάτες σε βάρος του Δημοσίου, με ιδιώτες δράστες.

Ads