Με ειρωνική διάθεση αντιμετώπισε ο καθηγητής εντατικής θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος τον οργανωτικό γραμματέα της ΟΛΜΕ Νίκο Παπαχρήστο, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή και προβληματισμό των εκπαιδευτικών για τον τρόπο που ανοίγουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα για το υγειονομικό πρωτόκολλο της κυβέρνησης.

Ads

Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο κ. Παπαχρήστος τόνισε ότι υπάρχει προβληματισμός στην ΟΛΜΕ καθώς τα σχολεία ανοίγουν με 50.000 κρούσματα ενώ είχαν κλείσει με 5.000 κρούσματα. Υπενθύμισε μάλιστα το γεγονός ότι με ένα κρούσμα η Βουλή έκλεισε και απολυμάνθηκε ενώ για τα σχολεία το πρωτόκολλο ορίζει ότι πρέπει να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών για να κλείσει ένα τμήμα. 

Διαφωνώντας ο κ. Παπαχρήστου με αυτή την κυβερνητική απόφαση, έφερε το παράδειγμα της Γαλλίας όπου σε τάξεις με 25 μαθητές, το τμήμα κλείνει για πέντε ημέρες σε περίπτωση που εντοπιστούν τρία θετικά κρούσματα ανάμεσα στους μαθητές.

Αμέσως μετά, ο κ. Βασιλακόπουλος απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της ΟΛΜΕ τον ρώτησε «έχετε κάποια επιτροπή ειδικών επιστημόνων που σας συμβουλεύει και τα λέτε αυτά;».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανακοίνωσε χθες ότι  «το 50%+1 είναι ένα όριο το οποίο έχει τεθεί κυρίως από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής ειδικών Τάκης Παναγιωτόπουλος ουδέποτε έχει συμφωνηθεί για ποσοστό 50+1 ή να έχει προταθεί κάτι τέτοιο από τους επιστήμονες, παρα μόνο συζητήθηκε. «Πρόκειται για ένα ποσοστό δίχως καμία επιδημιολογική λογική το οποίο ήταν πολιτική απόφαση του υπουργείου Παιδείας».

Διαβάστε επίσης: Τ. Παναγιωτόπουλος: Το 50%+1 ήταν απόφαση της κυβέρνησης και όχι των επιστημόνων

Ο κ. Παπαχρήστος, πάντως, απάντησε στον Θόδωρο Βασιλακόπουλο, ότι υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που εκφράζουν άλλη άποψη από τη δική του ζητώντας να παραταθούν έστω για μια εβδομάδα οι σχολικές διακοπές, υπογραμμίζοντάς του πως και η διαφωνία των επιστημόνων προβληματίζει την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σημειώνεται ότι ο προβληματισμός που εξέφρασε ο οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, προκάλεσε την επιθετική αντίδραση δημοσιογράφων του πάνελ τονίζοντας μεταξύ άλλων στον κ. Παπαχρήστο «αφήστε τη Γαλλία, εκεί έχουν άλλες αντιλήψεις, άλλα πρωτόκολλα»