Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι βρισκόμαστε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων που δεν καταγράφονται καθώς δεν γίνονται αρκετά τεστ, ενώ το ΕΣΥ αγγίζει τα όρια και τις αντοχές του. Ειδικοί στέλνουν μηνύματα για το τι μπορεί να κοστίσει αυτό στο πολύ άμεσο μέλλον ενώ ασκούν κριτική για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού. 

Ads

Τα νούμερα συνηγορούν με τις εκτιμήσεις των γιατρών και επιδημιολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ συνολικά νοσηλεύονταν 922 άτομα εκ των οποίων τα 119 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Και μπορεί την Δευτέρα, ο αριθμός των κρουσμάτων να μην κατέγραψε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, ωστόσο, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδίδεται στον μειωμένο αριθμό των τεστ που έγιναν και όχι στην μείωση των κρουσμάτων.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν εξάλλου 118 νέες εισαγωγές, με τον αριθμό των νοσηλευομένων να καταγράφει «άλμα» από τους 550 στους 650, μέσα σε μόλις 4 ημέρες. Σημειώνεται επίσης ότι από το σύνολο το νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, οι 74 είναι σε νοσοκομεία της Αττικής καταλαμβάνοντας πάνω από το 50% των συγκεκριμένων κλινών. 

Ads

«Τετραψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων»

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος. Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «από τη στιγμή που είμαστε κοντά στα 1.000 επιβεβαιωμένα, τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα αυτή τη στιγμή, γιατί δεν βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς ή όλους όσους έχουν ήπια συμπτώματα. 

«Αυτή τη στιγμή βρίσκουμε όσους προσέρχονται στις υπηρεσίες υγείας, τις δημόσιες και ιδιωτικές για να κάνουν τεστ, και επίσης τα rapid test που κάνει ο ΕΟΔΥ σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν καλύπτουν όλη την ελληνική επικράτεια. Άρα αυτή τη στιγμή είμαστε ήδη σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και θα φανεί το επόμενο διάστημα».

Στην ίδια γραμμή, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, τόνισε στην ΕΡΤ ότι «είμαστε ήδη σε τετραψήφιο αριθμό αλλά δεν έχουμε κάνει τόσα τεστ για να το καταγράψουμε». Όπως τόνισε, το ΕΣΥ δεν μπορεί να αντέξει 2.000 κρούσματα ανά ημέρα.  

Ασκώντας κριτική στο υπουργείο Υγείας και στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση τόνισε: «Εμείς δεν μιλάμε πολύ με το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να μιλάει με αυτούς που είναι μέσα στα νοσοκομεία. Έχουμε ζητήσει άμεσες προσλήψεις με σύντομες διαδικασίες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά που θα έρθουν. Πρέπει να στηριχτεί το σύστημα με προσλήψεις. Πρέπει να δοθεί λύση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στα γηροκομεία είχαμε πάρα πολλά κρούσματα και θα έπρεπε να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι. Και για τα νοσοκομεία έχουμε κάνει εισήγηση για ελέγχους σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα». 

«Πλήρες το 75% των ΜΕΘ στην Αττική»

Παράλληλα η Ματίνα Παγώνη σε δήλωση που έκανε στο OPEN TV, τόνισε ότι στην Αττική ήδη έχει καλυφθεί το 70% – 75% των ΜΕΘ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο σύστημα υγείας, ειδικά από τις 20 Νοεμβρίου, όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται και οι διάφορες ιώσεις. «Αν τα κρούσματα φτάσουν τα 2.000 δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε ως σύστημα υγείας», τόνισε. 

Επιπλέον, τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει γενικό lockdown και τόνισε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα μέτρα. Σχολιάσε αρνητικά τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν χθες, στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι αυτές δεν περνούν το σωστό μήνυμα στους πολίτες.