Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο δικηγόρος του καταδικασθέντα Γιάννη Λαγού, Κώστας Πλεύρης υπερασπιζόμενος τον πελάτη του ανέφερε πως είναι «Ναζί και φασίστας».

Ads

Ο Κώστας Πλεύρης, ζήτησε την αποφυλάκιση του εντολέα του, ισχυριζόμενος ότι, είναι πολιτικός κρατούμενος τονίζοντας πως «Εγώ είμαι και ναζί και φασίστας. Δικάζομαι για τα φρονήματά μου; Υπάρχει νόμος να το απαγορεύει;».

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης Λαγού, και διέκοψε τη συνεδρίαση για τις 26 Ιουλίου. Νωρίτερα, εκφωνήθηκαν τα ονόματα των 58 κατηγορουμένων και βρέθηκαν παρόντες, εκτός του Γιάννη Λαγού, άλλοι επτά.

Ο ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του αρχηγού της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου, Δημήτρης Παπαδέλης, επανέφερε το αίτημα του εντολέα του, να αναβληθεί η δίκη, καθώς νοσηλεύεται, όπως είπε σε Κέντρο Αποκατάστασης, μετά από τη νόσηση του από κορονοϊό.

Ads

Όλη η δήλωση Πλεύρη

Τον λόγο πήρε ο Κώστας Πλεύρης:

«Για την αίτηση αναστολής του κ. Λαγού έχω να πω δύο πράγματα:

Ο κ. Λαγός είπε ότι είναι πολιτικός κρατούμενος. Αυτό δεν είναι δήλωση του κ. Λαγού. Είναι άποψη και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων υπό την προηγούμενη ηγεσία της, που έβγαλε μια ανακοίνωση ότι ο φασισμός νικήθηκε, πολιτικοποίησε τη δίκη. Είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι η δημοκρατία ενίκησε. Πολιτική δίκη κλπ. Μέσα στη Βουλή οι βουλευτές ύψωσαν σημαίες «Δεν Είναι Αθώοι».

Τα δημοτικά συμβούλια είπαν πως είναι πολιτική δίκη. Το Δικαστήριο το προηγούμενο το δέχτηκε. Όταν λέει ο Λαγός ότι είναι πολιτικός κρατούμενος, λέει αλήθεια. Εδώ δικάστηκαν πρωτοδίκως ιδέαι. Στο πρωτόδικο δικαστήριο οι μάρτυρες κατηγορίας δεν βγήκαν έξω.

Όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, έχουμε πλήρη ακυρότητα. Πέραν αυτού ήρθαν οι μάρτυρες κατηγορίας και λέγαν ότι, ήταν εχθροί της Χρυσής Αυγής και άρα προκατειλημμένοι.

Οι μάρτυρες κατηγορίας ήσαν προκατειλλημένοι, ήρθαν εδώ και μιλούσαν ενάντια της Χρυσής Αυγής, ήταν εχθροί της. Μία συγκέντρωση όχλου, δικαιωματιστών, κομμουνιστών φώναζαν και κινδύνευε η ζωή μας. Τι φωνάζαν; Θάνατος στους φασίστες. Εγώ είμαι φασίστας. Δικάζομαι για τα φρονήματά μου; Υπάρχει νόμος να το απαγορεύει;

Η εισαγγελεύς της πρωτόδικης δίκης είπε ότι η οργάνωση της Χρυσής Αυγής δεν είναι εγκληματική και της επετέθησαν. Για την αίτηση που υποβάλαμε για την αναστολή δεν είναι μόνο οι λόγοι που απαιτεί ο νόμος αλλά και η αποκατάσταση του κύρους της δημοκρατίας γιατί οι ιδέες δε δικάζονται.

Οι εφημερίδες, τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ παίρνουν εκατομμύρια φράγκα από τη Ζίμενς, αθωώθηκαν. Όταν ο Κουτσούμπας, οι κομμουνισταί, οι μπολσεβίκοι λένε απ’ έξω «δε δεχόμαστε έλεγχο των φορολογικών μας βιβλίων», είναι κράτος αυτό; Στείλαμε εξώδικο στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και δε μας υπολογίζουν καθόλου. Λέει ο Σεβαστίδης ότι η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας. Παραμύθια.

Όταν έγινε η Χούντα είπε ότι το καθεστώς είναι νόμιμο. Εδιώχθησαν μόνο για τα φρονήματά τους. Εγώ είμαι και ναζί και φασίστας. Υπάρχει νόμος να το απαγορεύει; Αυτά εδώ είναι ανεπίτρεπτα. Αιτούμαι, λοιπόν, την αποφυλάκιση του Λαγού και όταν γίνει το δικαστήριό σας και βγει η απόφαση…

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία στο δικαστήριό σας θα έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής του. Να εξετάσετε το θέμα ότι δεν του αναγνωρίστηκε το ζήτημα της ακυρότητας, εξυβρίστηκε ως φασίστας και για μένα δεν είναι ύβρεις. Όσο περισσότερο βλέπω τους δημοκράτες τόσο γίνομαι περισσότερο φασίστας. Οι προϋποθέσεις αναστολής τηρούνται πλήρως».