Δώδεκα τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν εγκατασταθεί στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να παρέχουν «τεχνική βοήθεια» στο οικονομικό επιτελείο για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Στην περίπτωση που διαψευστεί η κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι «δεν μας προτείνουν νέα μέτρα πολιτικής», αλλά «απλώς ασχολούνται με την εφαρμογή αυτών που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση», οι επισκέπτες της οδού Νίκης έχουν όλα τα εχέγγυα για την εφαρμογή τεχνικών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση.

Ads

Αλησμόνητα χρόνια οικονομικής στενότητας και κοινωνικών εκρήξεων έχουν καταγραφεί στα πρακτικά δια χειρός του περιβόητου διεθνούς οργανισμού: Δραστικές μειώσεις των κατώτατων μισθών και κατακόρυφη αύξηση της φτώχειας (Μεξικό), περικοπή κρατικών δαπανών και παύση λειτουργίας αφερέγγυων επιχειρήσεων (Ασία), χρόνια κατάργηση θέσεων εργασίας του δημοσίου (Βραζιλία), χρεοκοπία και κατάρρευση τραπεζών (Αργεντινή).

Τα παραπάνω αποκτούν άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς -όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα– σήμερα, στην Αθήνα: «Επικεφαλής της ομάδας για τα φορολογικά θέματα είναι ο Γκρέιαμ Χάρισον, ο οποίος πριν από έναν χρόνο είχε βρεθεί στη Λετονία σε «αποστολή για τη συγκεκριμενοποίηση των άμεσων ενεργειών που μπορούν να αναλάβουν οι Αρχές για τη διασφάλιση των φορολογικών εσόδων», σύμφωνα με επίσημη έκθεση του Ταμείου. Είναι γνωστό ότι το σύνολο των ενεργειών στις οποίες ουσιαστικά εξώθησε την κυβέρνηση της Λετονίας το ΔΝΤ, ως «αντάλλαγμα» για την παροχή δανείων, οδήγησε την οικονομία της χώρας της Βαλτικής σε βαθιά ύφεση. Παρά τον «τεχνικό» χαρακτήρα της επίσκεψης στην Αθήνα, στελέχη όπως ο κ. Χάρισον είναι πεπειραμένα και δοκιμασμένα σε «πραγματικές συνθήκες» και αναλαμβάνουν ’σοβαρές αποστολές’».

Είναι γεγονός ότι, τα τελευταία 2 χρόνια, χώρες οι οποίες προσέφυγαν στο ΔΝΤ, όπως η Ισλανδία, η Ουγγαρία, η Λευκορωσία, η Σερβία και η Λετονία με τη βοήθεια του «δικού» μας κ. Χάρισον οδηγήθηκαν σε ουσιαστική μείωση των δαπανών, αύξηση των επιτοκίων, «πάγωμα» μισθών – συντάξεων και απώλεια θέσεων εργασίας.

Ads

Σημειώνεται ότι το 2008 η Ουγγαρία, όπως και η Λετονία (18% ύφεση!), «εξασφάλισε ‘μεικτή δανειοδότηση’ από το ΔΝΤ σε συνδυασμό με διμερή δανεισμό από χώρες της ΕΕ», ενώ «η προσφυγή έγινε επί των ημερών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και η πολιτική που εφαρμόστηκε προκάλεσε κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές στη χώρα».

Τα στελέχη του ΔΝΤ τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίζονται σε δυο 6μελη κλιμάκια, τα οποία φέρονται να έχουν τις εξής αρμοδιότητες: Το πρώτο αφιερώνεται στη φορολογία, εστιάζοντας στην είσπραξη των υψηλών ληξιπρόθεσμων οφειλών και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το δεύτερο ασχολείται με τα δημοσιονομικά ζητήματα και θα εξετάσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού, με στόχο να εξαντληθούν τα περιθώρια περικοπής των δαπανών.

Επικεφαλής του κλιμακίου για τα δημόσια οικονομικά είναι ο αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου, Γκερντ Σβαρτζ. Πρόκειται για διδάκτορα Οικονομικών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με θητεία στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ανάμεσα στα υπόλοιπα στελέχη είναι οι κ.κ. Θάνος Κατσάμπας (βοηθός διευθυντής, Έλληνας), Τζάστιν Τάισον (οικονομολόγος), Ρίτσαρντ Χιουτζ (υποδιευθυντής), Ποκαρ Κεμάνι (επικεφαλής οικονομολόγος) και η κ. Γκρίτζο Εβερερτ (οικονομολόγος στο ευρωπαϊκό τμήμα).

Διαβάστε επίσης: Η δοκιμασμένη «συνταγή» του ΔΝΤ