Ειδικό σήμα στα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις εστίασης που θα μειώσουν τις τιμές τους μετά τη μείωση του ΦΠΑ θα απονέμουν οι οργανώσεις των επιχειρήσεων, όπως συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τη ΓΣΕΒΕΕ, του εστιάτορες και το ΣΕΤΕ.

Ads

 
Ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης άφησε επίσης ανοιχτό και το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΕΤΕ για κλείσιμο εντός 24ωρου επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις. Γενικότερα ο Χ. Θεοχάρης ανακοίνωσε πως μελετάται πλέγμα ποινών και κινήτρων προκειμένου να κόβονται αποδείξεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο.
 
Σχετικά με το σήμα σημειώνεται πως θα υπάρχου δύο χρώματα εκ των οποίων το ένα θα είναι για όσες εταιρείες αποφασίσουν να μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές. Το εν λόγω σύστημα έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία το 2009 όταν είχε αποφασιστεί ανάλογη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
 
Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε νέες συσκέψεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. «Να δείξουμε όλοι την απαιτούμενη εθνική και κοινωνική ευθύνη ώστε το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ να μονιμοποιηθεί», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
 
«Δεν χρειάζονται μόνο καλές προθέσεις και διακηρύξεις, χρειάζονται πράξεις και αυτοδέσμευση όλων ότι εννοούμε αυτά που λέμε», πρόσθεσε. «Η συμφωνία για μείωση του ΦΠΑ ήταν επιτυχία του πρωθυπουργού και επιτεύχθηκε χάρη στην επιμονή του. Τώρα η σκυτάλη περνάει σε όλους μας ώστε το μέτρο από προσωρινό να γίνει μόνιμο», σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
 
Παράλληλα ανακοίνωσε πως «θα γίνει διαφημιστική εκστρατεία ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλοι, οι επαγγελματίες να εκδίδουν αποδείξεις, οι καταναλωτές να ζητούν και να καταγγελουν τις περιπτώσεις που δεν εκδίδονται αποδείξεις».