Πάνω από 300 ειδικευόμενοι ιατροί που βρίσκονται εν αναμονή για απασχόληση στα νοσοκομεία της χώρας, αντιδρούν στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να αλλάξει τον τρόπο τοποθέτησης προς απόκτηση ιατρικής ειδικότητας. Κάνουν λόγο για «φωτογραφική απόφαση» προκειμένου να παρακάμψουν τη λίστα αναμονής οι λίγοι ευνοούμενοι της κυβέρνησης.

Ads

«Αν εφαρμοστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ήρθε αιφνιδιαστικά Μεγάλη Πέμπτη και δημοσιοποιήθηκε προχθές, θα μεταναστεύσουμε και όσοι γιατροί επιμένουμε ακόμα να μένουμε στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο που αντιδρούν και οι απόφοιτοι της ΔΑΠ αλλά και οι μεγάλες ενώσεις των γιατρών όπως η ΟΕΓΝΕ » λέει ειδικευόμενη στο tvxs.

H KYA προβλέπει τη θεσμοθέτηση ενός αμφίβολου και ασαφούς συστήματος αξιολόγησης πριν την έναρξη της ειδικότητας και δίνει τη δυνατότητα σε προνομιούχους αποφοίτους να παρακάμψουν τη λίστα αναμονής με τον βαθμό του πτυχίου τους και με μια αμφιβόλου διαφάνειας αξιολόγηση από κάποια επιτροπή. Έχουν κατατεθεί δεκάδες ουσιαστικά και διαδικαστικά ερωτήματα από τους ενδιαφερόμενους, τα οποία το υπουργείο δηλώνει αναρμόδιο να απαντήσει. Μία σειρά ενώσεων ιατρών, όπως η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους.

«Είμαστε νέοι γιατροί που επιλέξαμε να μείνουμε στη χώρα για να εργαστούμε στο ΕΣΥ, παρά τα εξαντλητικά ωράρια, τις ανεπαρκείς αμοιβές, τη δυσχερή εκπαίδευση. Έχουμε ήδη δαπανήσει πολλά έτη δουλεύοντας επισφαλώς, σε αντικείμενα άσχετα του ενδιαφέροντός μας. Αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση θα δούμε προνομιούχους, ευνοούμενους και μελλοντικούς «αριστούχους» αποφοίτους της ιδιωτικής ιατρικής σχολής να παρακάμπτουν τις λίστες στις οποίες περιμένουμε για χρόνια, μέσω μιας αμφίβολης διαδικασίας «αξιολόγησης». Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας. Δε θα ανεχτούμε τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση. Αρνούμαστε να ανταγωνιστούμε τους συναδέλφους μας και να συναινέσουμε στον εξευτελισμό των πτυχίων μας.

Ads

Το μέτρο αυτό είναι άδικο και πρακτικά ανεφάρμοστο. Σκοπεύει μόνο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ελάχιστων προνομιούχων αποφοίτων, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο την αναμονή για εμάς τους υπόλοιπους και εξαναγκάζοντάς μας σε φυγή στο εξωτερικό.» γράφουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους.

Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα εξηγεί ειδικευόμενη στο tvxs

«Κανείς δεν μπορούσε να παρακάμψει τη λίστα αναμονής καθώς ήταν δημοσιοποιημένη και συγκεκριμένη.

Αυτό που ίσχυε από την ίδρυση του ΕΣΥ ήταν ότι έπαιρνες πτυχίο δήλωνες νοσοκομείο και ειδικότητα κι όταν ερχόταν η σειρά σου σε καλούσαν να διοριστείς. Εγώ για παράδειγμα που περιμένω πχ 5 χρόνια, γνωρίζω ποιος είναι πάνω από μένα. Δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να βάλουν όποιον θέλουν. Δεν τους άρεσε αυτό και το άλλαξαν προκλητικά. Τόσο προκλητικά που δεν το πιστεύουμε!

Τώρα λοιπόν παρακάμπτουν τη λίστα για ένα 20% των θέσεων, για κάποιους με “συγκεκριμένα προσόντα”. Η διαδικασία αξιολόγησης της επιτροπής δεν είναι σαφές ποια κριτήρια θα έχει. Ρωτάμε το υπουργείο λέει είναι αναρμόδιο να απαντήσει μας παραπέμπει στο ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιοο Υγείας)».

Γιατί ισχυρίζεστε πως πρόκειται για φωτογραφική απόφαση;

«Γιατί το κάνουν για το 20% . Για μας είναι καθαρό ότι είναι φωτογραφικό για συγκεκριμένους αποφοίτους. Αλλιώς αυτές οι προϋποθέσεις θα ίσχυαν για το 100% των ειδικευόμενων εν αναμονή. Κάποιους θέλουν να προκρίνουν».

Ποια ερωτήματα θέτετε στην πολιτεία και τι σημαίνει πρακτικά η προσμέτρηση του βαθμού πτυχίου;

«Η ΚΥΑ αυτή σε ποιο νομοσχέδιο αναφέρεται; Δεν μας λένε. Ποιοι θα μας αξιολογούν; Πχ ψυχίατρος δεν υπάρχει στην επιτροπή. Ποιος θα κρίνει τους συναδέλφους που επέλεγαν αυτή την ειδικότητα; Άλλο ερώτημα: Εγώ που περιμένω 5 χρόνια έχω δικαίωμα να αξιολογηθώ; Κι αν με προσπεράσει κάποιος εκλεκτός, θα περιμένω άλλα 5; Δεν έχω περιθώριο, πρέπει να μεταναστεύσω. Προφανώς αυτό θα συμβεί αλλά κανείς δεν συζητάει κανείς δεν έκανε διαβούλευση προηγουμένως.

Σε σχέση με τους βαθμούς, είναι γνωστό πως κάθε σχολή βαθμολογεί αλλιώς. Επίσης εκείνοι που μπορεί να πέρασαν τα μαθήματα με 6 για παράδειγμα, αν γνώριζαν ότι αυτό μελλοντικά θα τους κοστίσει, θα επέλεγαν να τα ξαναδώσουν για να έχουν καλύτερο βαθμό. Τώρα έρχονται εκ των υστέρων και μας λένε πως ο βαθμός προσμετράται.

Τι εξετάσεις θα κάνουν; Ξέρουμε πόσο διαβλητό είναι το σύστημα. Ξέρουμε για τις σχέσεις πολλών αποφοίτων με καθηγητές. Ξέρουμε και την προνομιακή μεταχείριση των παιδιών της ΔΑΠ σε πολλά πανεπιστήμια. Κάποιοι λοιπόν θα περιμένουν 10 χρόνια κι άλλοι θα μπουν με την πρώτη.

Έχουμε κάνει επιλογή ζωής επιλέγοντας μια ειδικότητα. Πχ για τη νευρολογία μπορεί να περιμένεις και 8 χρόνια. Όταν σου αλλάζουν το πλάνο ζωής δεν μπορείς να παραμείνεις Ελλάδα. Δεν είχε τολμήσει καμία κυβέρνηση να το κάνει αυτό, να εξυπηρετήσει συμφέροντα τόσο απροκάλυπτα».

Γιατί συνδέετε την ΚΥΑ με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

«Γιατί θα γνωρίζουν τα θέματα, θα παίρνουν όλοι 10 ενώ εμείς για να πάρουμε 7 μας έβγαινε η πίστη. Τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι σχολές Ιατρικής. Αν παραμείνει αυτή η ΚΥΑ, οι απόφοιτοι τους θα διορίζονται πριν από όλους».

Πάνω από 300 υπογραφές και η συλλογή συνεχίζεται – Η ανακοίνωση και οι πρώτες υπογραφές

Ενημερωθήκαμε για την αιφνιδιαστική αλλαγή του τρόπου τοποθέτησης των γιατρών προς απόκτηση ειδικότητας. Η απόφαση που δημοσιεύτηκε δίνει τη δυνατότητα σε νέους γιατρούς να παρακάμπτουν τις λίστες αναμονής και να καταλαμβάνουν το 20% των διαθέσιμων θέσεων ειδικότητας, με μοναδικά κριτήρια το βαθμό πτυχίου και το βαθμό του «Διαγωνισμού Επιλογής». Μάλιστα, συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή των πανεπιστημιακών καθηγητών που ανέλαβαν το έργο της αξιολόγησης των νέων συναδέλφων.

· Το μέτρο αυτό δεν εξυπηρετεί καμία αποσυμφόρηση στις λίστες των ειδικοτήτων, εφόσον δεν προβλέπεται να ανοίξουν νέες θέσεις, ούτε να διορθωθούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα που καθυστερούν τους διορισμούς έως και 6 μήνες. Οι λίστες θα αποσυμφορηθούν και οι πολυετείς αναμονές θα μειωθούν εάν απορροφηθούν άμεσα όλοι οι νέοι γιατροί που σπαταλάνε τα χρόνια τους περιμένοντας να εργαστούν, την ώρα που οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

· Το μέτρο αυτό δεν εγγυάται καμία αξιοκρατική διαλογή. Εκτός του ότι αφορά μόλις 1 στις 5 διαθέσιμες θέσεις, ο τρόπος βαθμολόγησης διαφέρει από σχολή σε σχολή και η εφ’ όλης της ύλης αξιολόγηση από μία Επιτροπή (όπου δεν εκπροσωπούνται καν όλες οι ιατρικές ειδικότητες) εξευτελίζει τα πτυχία μας και την πολυετή εκπαίδευση που λάβαμε.

· Το μέτρο αυτό είναι άδικο και πρακτικά ανεφάρμοστο. Σκοπεύει μόνο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ελάχιστων προνομιούχων αποφοίτων, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο την αναμονή για εμάς τους υπόλοιπους και εξαναγκάζοντάς μας σε φυγή στο εξωτερικό.

Είμαστε νέοι γιατροί που επιλέξαμε να μείνουμε στη χώρα για να εργαστούμε στο ΕΣΥ, παρά τα εξαντλητικά ωράρια, τις ανεπαρκείς αμοιβές, τη δυσχερή εκπαίδευση. Έχουμε ήδη δαπανήσει πολλά έτη δουλεύοντας επισφαλώς, σε αντικείμενα άσχετα του ενδιαφέροντός μας. Αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση θα δούμε προνομιούχους, ευνοούμενους και μελλοντικούς «αριστούχους» αποφοίτους της ιδιωτικής ιατρικής σχολής να παρακάμπτουν τις λίστες στις οποίες περιμένουμε για χρόνια, μέσω μιας αμφίβολης διαδικασίας «αξιολόγησης». Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας. Δε θα ανεχτούμε τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση. Αρνούμαστε να ανταγωνιστούμε τους συναδέλφους μας και να συναινέσουμε στον εξευτελισμό των πτυχίων μας.

Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ απόσυρση της απόφασης

Άνοιγμα όλων των θέσεων των ειδικευομένων ιατρών ΤΩΡΑ

Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης

Ειδικευόμενοι/ες και Ιατροί σε αναμονή