Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις κάμερες στους δημόσιους χώρους και τη διατήρηση των δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Ads

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στην έννομη τάξη οι διατάξεις εκείνες του κοινοτικού δικαίου (οδηγία 2006/24/ΕΚ), με τις οποίες καθιερώνεται υποχρέωση διατήρησης ορισμένων δεδομένων των συνδρομητών και εγγεγραμμένων χρηστών στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με στόχο την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της οργανωμένης εγκληματικότητας».

Σημειώνεται ότι παλαιότερη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβλεπε ότι «τα κράτη μέλη μπορούσαν να λαμβάνουν νομοθετικά μέτρα για να περιορίζουν το δικαίωμα στο απόρρητο της επικοινωνίας για τους ακόλουθους σκοπούς: τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, τη δημόσια ασφάλεια και για την πρόληψη, διερεύνηση, διαπίστωση και δίωξη ποινικών αδικημάτων». Ωστόσο, η συγκεκριμένη οδηγία δεν είχε ενσωματωθεί και δεν επέβαλε στους παρόχους υποχρέωση προληπτικής διατήρησης δεδομένων της επικοινωνίας.

Το εν λόγω νομοσχέδιο επιβάλλει τη διατήρηση ορισμένων δεδομένων, προκειμένου αυτά να καθίστανται διαθέσιμα στις αρμόδιες αρχές για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.

Ads

Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου προβλέπουν, επίσης, περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των διατηρούμενων δεδομένων της επικοινωνίας των συνδρομητών και εγγεγραμμένων χρηστών.

Ειδικότερα, ορίζεται ως αναγκαίος χρόνος διατήρησης των δεδομένων οι 12 μήνες και επιτάσσεται η καταστροφή τους με αυτοματοποιημένο τρόπο μόλις παρέλθει ο χρόνος. Ως τόπος διατήρησης δεδομένων ορίζεται η ελληνική επικράτεια.

Ως αρμόδια εποπτική αρχή ορίζεται η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.).

Επιπλέον, με το εν λόγω νομοσχέδιο καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία των καμερών στους δημόσιους χώρους, καταργώντας παράλληλα τις σχετικές ρυθμίσεις του ν. 2472/1997.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης αν και η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών αποτελεί περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό του ατομικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι, ωστόσο «η θέση αυτή δεν αποκλείει τη χρήση συστημάτων βίντεο-επιτήρησης υπό το πρίσμα της στάθμισης των ανωτέρω δικαιωμάτων με άλλα συνταγματικώς κατοχυρωμένα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως την προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας, του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του κράτους, όπως σε σχέση με την εθνική άμυνα, την κρατική και δημόσια ασφάλεια».

Τέλος, το νομοσχέδιο περιέχει μια σειρά άλλων, ως επί το πλείστον συναφών με τις παραπάνω, ρυθμίσεων, που αφορούν στην ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της Α.Π.Δ.Π.Χ., στη ρύθμιση του ζητήματος των αυτόκλητων κλήσεων με σκοπό την απευθείας εμπορική προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών, στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών και προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στη διάρκεια της θητείας του εθνικού μας μέλους στη Eurojust κ.α.