Εγκρίθηκαν, την Παρασκευή, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ τα νέα, αυξημένα, τιμολόγια της επιχείρησης.

Ads

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ:

  • Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η χρέωση από 1ης Σεπτεμβρίου αυξάνεται σε 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946.
  • Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή είναι 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252.
  • Για το νυχτερινό ρεύμα η τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση και την εταιρεία οι αυξήσεις της τάξης του 16% με 19%, «αντισταθμίζονται» από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων) που χρηματοδοτεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επί της ουσίας δηλαδή η κυβέρνηση καταργεί τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια που είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ακόμη πως η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί αλλά… «αναμένεται άμεσα».

Παράλληλα εφαρμόζεται η μείωση της έκπτωσης για τους συνεπείς καταναλωτές από το 10 στο 5%. Η μείωση της έκπτωσης συνέπειας σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 1600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο οδηγεί σε επιβάρυνση 9,1 ευρώ στο τετράμηνο, ή 2,2 ευρώ το μήνα.

Ads

Ακόμη, η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα ενσωματώνεται στα τιμολόγια προκειμένου να μεταφέρονται στους καταναλωτές οι επιβαρύνσεις των δικαιωμάτων και η όποια άνοδος τους. Επίσης με την απόφαση του ΔΣ καταργούνται οι εκπτώσεις στη ρήτρα διοξειδίου που εφαρμοζόταν ήδη στα τιμολόγια μέσης τάσης (βιομηχανία και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες).

Διαβάστε επίσης:

Τέλος με νομοθετική ρύθμιση θα περιοριστεί δραστικά η έκπτωση 75% στους λογαριασμούς ρεύματος που ισχύει σήμερα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (ΕΡΤ, ΥΚΩ χρεώσεις Δήμου κλπ), και ο περιορισμός στο 30% της έκπτωσης των εργαζομένων στο ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος).