Το Ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης προς την Ελλάδα, καθώς απορρίφθηκε η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς με αφορμή την ψηφοφορία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ζητώντας αυτό να μην εγκριθεί. Την πρόταση μομφής στήριξε μόνο το κόμμα του Βίλντερς.

Ads

Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 81 κατά έναντι 52 υπέρ στην 150μελή Βουλή. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε πει ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει το τρίτο πακέτο βοήθειας, ανεξαρτήτως του τι θα ψήφιζε το Κοινοβούλιο. Όπως σημείωσε «δεν ζητάμε έγκριση» και πρόσθεσε πως «η ψηφοφορία θα ήταν περιττή, καθώς η κυβέρνηση χαράζει την πολιτική της χώρας».

Από το βήμα της βουλής ο Γκέερτ Βίλντερς εξαπέλυσε επίθεση στην ολλανδική κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε «πρεζόνι της Ευρώπης» την Ελλάδα. Στον Ολλανδό πρωθυπουργό υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε πως πως δεν θα δώσει «ούτε άλλο ένα σεντ για την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως το νέο πρόγραμμα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το 2030. Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, ακόμα και στο δυσμενές σενάριο, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν πρόκειται να αυξηθεί άνω του 12% έως το 2030.
«Ακόμη και σ’ αυτό το σενάριο ωστόσο, μία αύξηση της τάξης του 15% μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του.

Ads

Όσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ υποστήριξε ότι το ΔΝΤ σέβεται την άρνηση των ευρωπαϊκών κρατών στην ονομαστική μείωσή του. Πάντως, απέφυγε να επιβεβαιώσει το αίτημα του Ταμείου για επιμήκυνση των ωριμάνσεων κατά 60 έτη. «Είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, με τη μορφή των μειωμένων επιτοκίων και της μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής», δήλωσε.

Σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Ολλανδός υποστήριξε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο εκτίμησε πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη συμμετοχή του.

Όπως είπε αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ενώ το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ως έχει σήμερα, τα δύο μέρη θα καταφέρουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, με τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.