Το αναγκαίο όριο των 80 βουλευτών εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ, κατά την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Είχε προηγηθεί ένα πολιτικό «θρίλερ» με έντονο παρασκήνιο.

Ads

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ του Ζάεφ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Έτσι, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατάφερε να περάσει τον πρώτο από τους τρεις συνολικά σκοπέλους στη μακρά διαδικασία της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Απομένουν άλλες δύο φάσεις. Στην επόμενη θα κατατεθούν οι συνταγματικές τροπολογίες , όπου εκεί χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία 61 βουλευτών, την οποία η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση και στην τρίτη φάση το κοινοβούλιο θα ψηφίσει «ναι» ή «όχι», όπου απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 2/3. 

«Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία. «Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ κι ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄αυτήν την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση . «Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ναι» είπε ο Ζάεφ.

Η ψηφοφορία διεξήχθη έπειτα από πολύωρες καθυστερήσεις και εν μέσω ανταλλαγής πολιτικών «πυρών» μεταξύ της κυβέρνησης Ζάεφ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πολιτικό «θρίλερ»

Από το μεσημέρι της Παρασκευής, μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ μετέδιδαν την πληροφορία ότι ο Ζόραν Ζάεφ ήταν κοντά ή και ότι είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών που χρειαζόταν για το πρώτο «ναι», με το VMRO να δυναμιτίζει την προγραμματισμένη συνεδρίαση, δίνοντας συνέντευξη Τύπου, στην οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι καθυστερούσε την ψηφοφορία επειδή δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Μετά από αυτό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή» και πως «αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρχαν παρεμβάσεις και κλίμα τρομοκρατίας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Η αντιπαράθεση δεν έμεινε εκεί, αφού λίγο αργότερα ο γενικός γραμματέας του VMRO, Ιγκόρ Γιαννούσεφ, κατήγγειλε πως κύκλοι του Ζόραν Ζάεφ προσέγγισαν βουλευτές του κόμματος του και τους προσέφεραν από 250 χιλιάδες έως και 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ έκανε λόγο και για απειλές κατά των μελών της παράταξής του από παρακρατικούς.

Τις κατηγορίες του VMRO διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός συνασπισμός Ζάεφ, μιλώντας για αναληθείς ισχυρισμούς της αντι-ευρωπαϊκής ηγεσίας του κόμματος της αντιπολίτευσης και προειδοποίησε πως θα καταθέσει μηνύσεις.

Τελικά η ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για τις 16.00 ώρα Ελλάδας έγινε στις 23.25, δίνοντας το πράσινο «φως» στον Ζάεφ για να προχωρήσει στον δρόμο… των Πρεσπών. Με τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.