Εγκρίθηκε η αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου της Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) κατά 27 εκατ. ευρώ, στη σημερινή γενική συνέλευση της εταιρίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Η αύξηση, που αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιούνιο και θα ανεβάσει το ποσοστό του δημοσίου στο 72,6%, αναμένεται να προκαλέσει ένα θετικό «ντόμινο» εξελίξεων, αφού εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στην εταιρία: να λάβει φορολογική ενημερότητα, να αποκτήσει ξανά θετική καθαρή θέση, να ενεργοποιήσει υπεσχημένες, αλλά παγωμένες, συμβάσεις έργων 15 εκατ. ευρώ, να εκταμιεύσει ομολογιακό δάνειο ύψους 11 εκατ. ευρώ και να διεκδικήσει νέα προγράμματα.

Την αύξηση πρότεινε ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, ενώ οι πλευρές Μυτιληναίου (με 43%) και Λαΐνόπουλου (6%) συναίνεσαν, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα συμμετάσχουν. Μετά την αύξηση, τα ποσοστά των δύο ομίλων διαμορφώνονται σε 24,1% και 3,3% αντίστοιχα, γεγονός που επαληθεύει τη σταδιακή απαγκίστρωσή τους από την ΕΛΒΟ και διαμορφώνει ακόμη πιο ξεκάθαρους όρους για την εξαγγελθείσα ιδιωτικοποίηση του 65% της εταιρίας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Από την πλευρά του, καταρχήν ικανοποιημένοι με τις εξελίξεις εμφανίζονται οι περίπου 460 εργαζόμενοι, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Σωματείου τους, Παναγιώτης Ευλογημένος. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, Θεόδωρο Δημητριάδη, τώρα περιμένουν να δουν να υλοποιείται η δέσμευση Μπεγλίτη για την υπογραφή των δύο προαναφερθέντων συμβάσεων. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα θα επιδιώξουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό.

Ads

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν σήμερα, ενόψει της γενικής συνέλευσης, στάση εργασίας και κατάληψη, ενώ είχαν παρατάξει στην πύλη οχήματα κατασκευής ΕΛΒΟ.